Jump to content

odgovor pravobraniteljice za djecu.trazim pomoc


igor-k

Preporučene objave

ima li ko da razumije sta je napisano ovdje.ali nazalost ja koga se tice to nerazuimijem nadam se kakvom stucnom odgovoru hvala....

Želimo Vam samo skrenuti pozornost da su pravila o određivanju mjerodavnog prava za statusne, obiteljske (porodične) i imovinske odnose te druge materijalno-pravne odnose s međunarodnim elementom regulirana Zakonom o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima (objavljen u Službenom listu SFRJ br. 43/82 i 72/82), koji je preuzet Zakonom o preuzimanju Zakona o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima („Narodne novine“ 53/91).

 

rečenog zakona propisano da je za odnose između roditelja i djece mjerodavno pravo države čiji su oni državljani. Ako su roditelji i djeca državljani različitih država, mjerodavno je pravo države u kojoj svi oni imaju prebivalište. Ako su roditelji i djeca državljani različitih država, a nemaju prebivalište u istoj državi, mjerodavno je pravo Republike Hrvatske ako je dijete ili koji od roditelja državljanin Republike Hrvatske. Za odnose između roditelja i djece što nisu predviđeni u st. od 1. do 3. rečenog članka mjerodavno je pravo države čiji je državljanin dijete. Osim odredbe članka 46 istog Zakona kojom je općenito regulirana nadležnost suda Republike Hrvatske u odnosu na prebivalište i/ili boravište tuženika člankom 66 je regulirana nadležnost suda u sporovima o čuvanju, podizanju i odgoju djece koja su pod roditeljskim staranjem i kad tuženik nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, ako su oba roditelja državljani Republike Hrvatske. Ako su tuženik i dijete državljani Republike Hrvatske i ako oboje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, nadležnost suda Republike Hrvatske je isključiva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A sto ne razumijete? Pokusajte biti jasniji.

 

Kopirali ste prvi, uvodni, dio koji kaze da vam zele skrenuti pozornost na to da je pravo koje se primjenjuje kad su roditelji i djeca razlicitog drzavljanstva razliciti...

 

pa ste onda kopirali drugi dio u kojem se navode razlicite kombinacije drzavljanstava i posljedicno koje se zakonodavstvo primjenjuje.

 

Ono sto niste kopirali - to je ono sto konkretno, u vasem slucaju, povezuje ova dva pasusa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija