Jump to content

Da li je to ometanje posjeda ?


Mak

Preporučene objave

Poduzeće "Županijske ceste" su odložile materijal ( pjesak i gromade kamenja ) kojim sređuju susjedovo brdo na moje parkirališe pred kućom na cijeloj njegovoj površini ( dužine cca 10 m. širine cca 2 m.) smješteno uz tu županijsku cestu.

Taj materijal, već jako dugo stoji, ja svoje parkiralište ne mogu koristiti, pa me zanima: koliki je pojas uz cestu koji oni smiju bez mog odbrenja i znanja koristiti ...???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je zemljište uz županijsku cestu Vaše trebali su Vas barem pitati (obavijestiti).

 

Zakon o javnim cestama

Zaštitni pojas

 

Članak 37.

 

(1) Ako se izdaje lokacijska dozvola za građenje objekata i instalacija na javnoj cesti ili unutar zaštitnog pojasa javne ceste, prethodno se moraju zatražiti uvjeti Hrvatskih autocesta d.O.o. kad se radi o autocestama, Hrvatskih cesta d.O.o. kada se radi o državnim cestama i županijske uprave za ceste, odnosno Upravnog tijela Grada Zagreba ako se radi o županijskoj i lokalnoj cesti.

 

(2) Zaštitni pojas u smislu stavka 1. ovoga članka mjeri se od vanjskog ruba zemljišnog pojasa tako da je u pravilu širok sa svake strane:

 

– autoceste 40 m,

– ceste namijenjene isključivo za promet motornih vozila ili brze ceste 35 m,

– državne ceste 25 m,

– županijske 15 m,

– lokalne ceste 10 m.

 

 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji u čl.36. kaže:

 

(1) Javna cesta i njezin zaštitni pojas, odnosno kolnik i nogostup ili njihovi dijelovi, ne smiju se zauzimati ili oštećivati osim u slučaju opasnosti, izvođenja radova ili u drugim prilikama propisanim Zakonom.

 

Ako je investitor Županijska uprava za ceste na županijskoj cesti, oni su sebi sigurno izdali suglasnost za radove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o javnim cestama

 

Članak 19.

Građenje i održavanje javnih cesta u interesu je Republike Hrvatske.

Ako ovim Zakonom nije drukčije određeno na postupak izvlaštenja nekretnina radi građenja i održavanja javnih cesta primjenjuje se Zakon o izvlaštenju ("Narodne novine", br. 9/94. i 35/94.).

Vlasnik izvlaštene nekretnine radi građenja i održavanja javnih cesta ima pravo na naknadu, a može mu se umjesto naknade dati u vlasništvo druga odgovarajuća nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka vlasniku izvlaštene stambene ili poslovne zgrade daje se u vlasništvo druga odgovarajuća nekretnina iste namjene odnosno vrijednosti.

Ako je vlasnik izvlaštenog zemljišta Republika Hrvatska, a korisnik izvlaštenja Uprava za ceste, odnosno županijska uprava za ceste ne plaća se naknada u smislu Zakona o izvlaštenju.

 

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slučaju je jedino bitno u čijem je vlasništvu spomenuto zemljište. Uvidom u katastarski plan vaše čestice to ćete lako ustanoviti.

 

Ako je taj dio u stvari dio prometnice, onda ste vi neovlašteno uzurpirali to zemljište za svoj parking, i nemate nikakvo pravo žalbe. Ako tuda imate službeni ulaz na svoj posjed, oni ga moraju omogućiti.

 

Ako je spomenuti parking dio vaše parcele, i vaše vlasništvo, bez vaše suglasnosti nisu ga smjeli koristiti, a pogotovo ostaviti tamo materijal.

U tom slučaju pošaljite im 'strogi' dopis da zahtjevate da uklone materijal, i dovedu parking u prvobitno stanje. U protivnom ćete angažirati izvođača da to učini o njihovom trošku, i o svemu obavijestiti medije - meni taj štos uvijek upali.

 

Izvlaštenje se radi ako cesta ili komunalna infrastruktura prolazi preko privatnog posjeda, a ne za potrebe izvođenja radova. I nije baš tako jednostavno to napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Nakon što sam kupio parcelu sa legaliziranim objektom na njoj bivši vlasnik mi je dovezao kamp prikolicu na 1 metar izvan od ruba te parcele i povremeno boravi u njoj iako znam da nije vlasnik tog zemljišta.To traje više od 2 godine pa me zanima dali bih ga mogao tužiti za ometanje privatnog posjeda i kome jer on očito namjerava i dalje tako kampirati na divlje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija