Jump to content

posuđivanje novca


zdbatina

Preporučene objave

trebao bi savjet ......

 

prije nekih više od dviej godina, počeo sam prijatelju posuđivat novce, u manjim iznosima, ali se nakupilo, do nedavno sam mu posuđivao.

sve je bilo putem uplata u banki, ali nešto i na ruke

oko nove godine, znači prije 5 mjeseci smo otišli kod javnog bilježnika i dao mi je potvrdu o dugu, on sam napisao, naveo puno veći iznos da će vratiti, i dao rok, koji je sad već prošao.

u međuvremenu je on odselio i neželi mi reći gdje je

kad god smo dogovarali posudbu love, sve je bilo putem sms-a, a uplata u banci

on se više ne želi naći niti dati bilo kakvu izjavu kad će vratiti dug. ali ne poriće dug i da će vratiti. traži me još. navodno je posudio od nekog kamatara i sad mora njega riješiti prije.

priča mi da ima neke novce vani, u nekoj stranoj banci, i da neželi povući novac vamo jer se boji tog kamatara, sve to imam napisano u sms porukama.

pošto sam ja u komi što se love tiče, posudio sam mu ogromana novac. u početku prijatelju pa nisam pazio a kasnije, kasnije sam plačao da bi uspio naplatit. naime tako je išla njegova priča, ja psudim on riješi kamata i povuće novcu iz banke vani i meni vrati

sad kontam da je to hrpetina laži, ali dug se nakupio

ono što me zanima, trebam li to prijaviti policiji ili trebam dići privatnu tužbu?

možda policiji?, zbog prevare, davanje lažne izjava kod bilježnika, obmane i iznuđivanje novca, jer on je upoznat s tie da sam se ja zadužio zbog njega i to an njegovu riječ da će vrlo brzo vartitit, piše u smsu

koliko je sms prihvatljiv kao nekakav dokaz?

odvjetnik traži 15% provizije od naplate. da nie toga davno bi ga tužio, ali sad nešto moram poduzet, nasjeo sam na njegovu priču, i ostat ću bez svega, pomagajte

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zdbatina je napisao:

da sam se ja zadužio zbog njega e

 

meni ovo nikako ne drži vodu

da se netko bezveze zadužuje zbog nekoga, ma da ne bi..

 

nekako mi i tvoj motiv posuđivanja "smrdi"..

tu ima još nešto, a što, to ti samo znaš..

 

i baš zato nema prevare, već ako misliš dobiti svoj novac nazad, podnesi tužbu za povrat

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a čuj, toga sam i ja sad svjestan. ali ....... posudba novca je bila prvo na prijateljskoj bazi, ok bilo je tu ne ....... jbg lijepu zaradu je obečao, zato smo to i napisali kod javnog bilježnika, ja sam posudio jedan iznos a on je obečavao par puta veći iznos, i to obečao vratit. kad sam skontao da od toga neće biti ništa, prošao rok za povrat duga a on nastavljao tražiti da mu posudim, da je nešto zapelo, da će sve bit ok, da ima duga kod kamatara i sl. a ja naivno povjerovao (možda i je tako da ima problema, ali nevjerujem da će vratiti) i posudio još, uvjerio me je da mu posudim, međutim bez obzira na sve moje moljenje da se nađemo i riješimo to, on sve odbija, odselio, ugasio mbt i nejavlja se.

pitanje je samo jel to riješava policija ili privatna tužba?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tocno je, u ovom slucaju (kao i inace u takvim stvarima) policija ne "rjesava" stvari. Vi mozete podnijeti kaznenu prijavu policiji ili direktno u ODO zbog prijevare ili po nekoj drugoj osnovi (konzultirajte odvjetnika). U tom slucaju vaseg ce vjerovnika policija pozvati na razgovor (pozivom, nemojte ocekivati spektakularno hapsenje ili nesto slicno...). E sad, tu covjek moze prelomiti jer ce vidjeti da se ne salite i da mozda moze imati posljedica. No, druga je stvar koliko vi mozete dokazati da se radi o prevari obzirom da nemate bas nekih ugovora i slicno, a i ova prica sa kamatom (kazete, lijepa zarada, dakle...) vam nece pomoci jer ste isli u neki poslovni aranzman sa njime i morate ocekivati da ce i on mozda iznesti nesto sto ce cijelu pricu dodatno zakomplicirati jer nitko nema pravi papir koji definira vas odnos..

Zato savijet, okanite se policije, angazirajte dobrog odvjetnika, posaljite mu opomenu pred tuzbu za povrat pozajmice sa rokom (pokusajte biti realni pa izbjegnite termine u roku od 3 dana i slicno) i nadajte se da ce ga to uvjeriti da vam vrati. POkusajte dogovoriti (jer za ocekivati je da ce se javiti vasem odvjetniku, ako nije totalni prevarant koji je vec daleko s vasim novcem) i neku obrocnu otplatu jer najgore je, pogotovo ako covjek nema nista sluzbeno na sebi, nema neku placu i slicno, a ima volju vratiti da ga stisnete ovrhom pa onda ne moze nista, ni u banku po kredit ili nesto mirno rjesiti... Dajte mu rok, npr odmah da vam da recimo 1/3 ili 1/2, pa onda ostatak u nekim za vas prihvatljivim i za njega ostvarivim anuitetima. I to je bolje nego dzonom pa onda ovrhom dobitit 1/3 njegove place koja npr moze biti cca 2300 kn... pa cete do kraja zivota dobivati 100 eura mjesecno...

 

Pokusajte odvagnuti pa odlucite i probajte sve preko odvjetnika...da ne napravite kakvu gresku u koracima..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razgovarao sam s jednim odvjetnikom, koji mi je rekao nešto u stilu "naivnost nije kažnjiva ali prijevara je"

naime, dosta pouzdano znam, od njegovih roditelja i drugih prijatelja s kojima sam stupio u kontakt, da on nema nikakve novce te mislim da je izjava koju je dao kod bilježnika zapravo lažna, prevara, jer je znao da novaca on ni nema. nije li to tako?

a naknada za odvjetnika od 15% je standarna tarifa ili? neki prijedlog za odvjetnika, osijek?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi kako za sta, do 30% u kompliciranim slucajevima je korektno, sve preko toga je vec previse.

Ovdje se radi zapravo o dosta jednostavnom slucaju, odvjetnik ce napisat opomenu pa ovrhu. To su 2 papira i to sigurno ne vrjedi 75 000 kn. Trazite da vam fiskno naplati prema tarifi, nece vas izac 1/5 ovoga.

E da, mala napomena, ako ne ocekujete da cete naplatiti bas previse od tih 500 000kn, mozda i nije lose pristat na 15% jer sigurno znate da ce troskovi ostat plativi dok se kod placanja po tarifi moze i zakomplicirat

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija