Jump to content

čuvanje i naknada


mamamama

Preporučene objave

Pretražila sam teme, ali opet nisam sigurna jer je moja situacija specifična. U stalnom sam radnom odnosu od 21.3.2005. neprekidno. 06.04.2009. sam se vratila sa porodiljnog nakon rođenja prvog djeteta. radila sam do 12.5. i trenutno sam na godišnjem odmoru do 17.6. Saznala sam da sam opet trudna i to s blizancima, da je trudnoća rizična i da moram strogo mirovati tako da po isteku godišnjeg idem na čuvanje trudnoće. za travanj mi je isplaćena plaća u iznosu od 5400kn + 360kn naknade za par dana što sam još bila na porodiljnom. za svibanj sam dobila plaću u iznosu od 6350kn. Zanima me koliko će iznositi naknada dok sam na čuvanju trudnoće i da li će u prosjek plaća ući i iznos plaće koji ću dobiti do 17.6. ili ne.

unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baš na to, no obzirom da ni sada nisam siguran 100% na način na koji će ti biti ovo obračunato, mogu ti samo pastirati legislativu:

 

Osnovicu za utvrđivanje naknade plaće čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u

posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na

naknadu plaće, neovisno na čiji teret se isplaćuje, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano.

Pod prosječnim iznosom plaće iz stavka 1. ovog članka podrazumijeva se iznos dobiven na način da

se zbroj isplaćenih plaća podijeli s brojem sati rada za koje je isplaćena.

Iznimno od stavka 1. ovog članka ako osiguraniku nije isplaćena niti jedna plaća, odnosno ako je

isplaćena samo jedna plaća u propisanom šestomjesečnom razdoblju, kao osnovica za naknadu

plaće uzima se plaća isplaćena do dana nastanka osiguranog slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo

na naknadu plaće, odnosno plaća pripadajuća prema ugovoru o radu, drugom ugovoru ili

pojedinačnom aktu. Tako utvrđena osnovica za naknadu plaće, kada se naknada plaće isplaćuje na

teret sredstava Zavoda, ne može biti viša od propisane najniže osnovice osiguranja, koja služi za

obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje važeće za mjesec koji

prethodi mjesecu u kojem je nastupio osigurani slučaj, umanjene za doprinose iz osnovice, porez i

prirez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, to sam i ja našla, ali nije mi potpuno jasno...

 

moj slučaj je baš specifičan iako sam na nekim forumima našla da bi mi se u u prosjek zadnjih 6 plaća uračunala i naknada koju sam primala na porodiljnom ( znači 2660kn x 4 + 5400kn + 6350kn) i onda se to podijeli sa 6 i to je taj prosjek (u biti za točan izračun se izračuna satnica za svaki mjesec zasebno pa se pomoću tog prosjeka izračuna točna visina naknade) te bi tako moja naknada iznosila cca 3700kn...

 

vidiš... da li će mi naknada na rodiljnom dopustu prvih 6 mjeseci biti onda moja puna plaća (znači 6350kn) ili opet taj prosjek?

 

znaš li možda gdje bi to mogla provjeriti?

 

hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko da se javi... Pretpostavljam da ću na čuvanju primati minimalac jer će mi je samo jedna plaća isplaćena u mjesecu koji prethodi bolovanju... Koma, ali što se može...

No evo što sam našla u pravilniku o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja vezano za moje pitanje da li će mi se isti prosjek koristiti i za isplatu naknade za vrijeme bolovanja i kad odem na rodiljnidopust nastavno na bolovanje:

Članak 101.

Osnovica za naknadu plaće utvrđena prema članku 100. i 102. ovog Pravilnika, konačna je i ne može se mijenjati.

Iznimno od stavka 1. ovog članka, kada je osnovica za naknadu utvrđena na osnovi pogrješnih ili nepotpunih podataka iz članka 100. i 102. ovog Pravilnika, osiguranik – korisnik naknade plaće ima pravo tražiti ponovno utvrđivanje osnovice za naknadu plaće i pripadajući iznos naknade plaće od tako utvrđene osnovice za nak¬nadu plaće.

Članak 107.

Osnovica za naknadu utvrđena prema odredbama ovog Pravilnika služi za obračun naknade plaće za sve vrijeme trajanja neprekidnog bolovanja.

Pod neprekidnim bolovanjem prema stavku 1. ovog članka smatra se neprekidno bolovanje zbog istog uzroka bolovanja, bez ijednog radnog dana prekida, odnosno s prekidom jednog ili najviše 30 kalendarskih dana kada je do ponovnog bolovanja došlo zbog iste bolesti, ozljede ili stanja prema šifri međunarodne klasifikacije bolesti (nastavno bolovanje).

…..

U slučaju iz stavka 2. ovog članka naknada plaće obračunava se i isplaćuje od iste osnovice za naknadu i na teret istog obveznika isplate te naknade u visini i trajanju propisanom Zakonom, općim aktom pravne, odnosno fizičke osobe – poslodavca, te ovim Pravilnikom.

Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka, pod neprekidnim bolovanjem smatra se i bolovanje zbog korištenja obveznog rodiljnog dopusta na koji osiguranica nastupa neposredno nakon korištenja bolovanja iz članka 31. točke 6. Zakona ako je to za osiguranicu povoljnije.

 

Po ovome, meni se čini da mogu zatražiti da mi se izračuna novi prosjek, te bi mi tako u prosjek za rodiljnu naknadu ušle plaće za 4., 5. i 6. mjesec dok mi za bolovanje ulazi samo 4. mjesec !!!

 

Jesam li dobro shvatila?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija