Jump to content

parcelirat prije legalizacije?


zeljka6

Preporučene objave

namjeravamo kupiti kuću koju je potrebno legalizirati.,s tim da je ona trenutno sada na placu od 700 kvadrata, ali bi ju prodavatelj parcelirao i tako bi nama ostalo 350, a ostalih 350 bi nekom drugom pokušao "uvaliti". Pa me zanima dali je potrebno parcelirati prije legalizacije taj plac pa bude legaliziran naš stvarni dio koji bi bio naš ili je potrebno ostavit sve kako je i legalizirat svih 700,tako da drugi kupac nema ni brige ni pameti. Inače, na toj kući je i teret koji bi po prodavatelju bio riješen tako da bi se banka namirila od našeg kredita uz neku njegovu izjavu.Dali je uopće moguće i parcelacija pod teretom? mi također nemožemo dići kredit dok tu kuću ne legaliziramo, zapravo mogao bi nam on i srediti to kod banke pa da nekad kasnije legaliziramo ali bi mi htjeli odma to rješit.Dakle,zanima me dali treba parcelirat prije legalizacije,tako da geodet i arhitekt snime manju površinu koju bi i imali ili to nema nikakve veze, mislim na financijsko pitanje, imali to kakve veze 700 i 350 kvadrata, tj dali se parcelira i zemljište tj sam plac na kojoj je kuća ili samo kuća? unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pitam i zato što čitam stalno negdje da se objekti do 400 m2 legaliziraju samo uz rješenje o gradnji a preko 400, da treba i lokacijska, građev., te potvrda glavnog projekta. I mislite li da bi nam arhitekt, geodet mogao izraditi kao "ponudu te legalizacije" kako bi prije kupnje imali uvid u troškove koji bi nas očekivali?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. 400 m2 sveukupne (brutto) površine.

 

2. parcelirati možete i smijete samo kako kažu urbanist, a to znači da je upitno formiranje građevnih parcela površine 400 i 350 m2. možda se kuća može legalizirati samo na upravo toj površini od 700 m2, ili .... kako kažu urbanisti, a to znači da za legalizaciju ne treba nužno parcelacija ili uopće ne dolazi u obzir parcelacija

 

3. parcelirati možete neovisno o svim teretima. ponekad treba potpis banke, ovisno da li je upisana u B ili c list zk ul.

 

4. za legalizaciju treba snimiti obvezno cijelu površinu k.č. na kojoj se nalazi kuća, a i prve susjedne k.č.

 

toliko za početak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru..pitala sam za parcelaciju iz razloga što nam nebi pripala cijela površina placa pošto ju prodavatelj želi podijeliti te prodati drugom, drugu polovicu, pa da nebi bezveze bacala novac na legaliziranje dijela površine koja neće biti uopće moja. i još, dali mi možete reći gdje bih mogla provjeriti koliko je komunalnog doprinosa i vodnog uplaćeno na staroj kući, kako bi mogla uplatiti samo razliku za postojeću novu kuću kod legaliziranja,jer sam čula da je to moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zeljka6 je napisao:

namjeravamo kupiti kuću koju je potrebno legalizirati....

 

Moj savjet je da nipošto, ponavljam nipošto , ne kupujete takav nelegalan objekat ! Pogotovo kad je sve vezano i uz parcelaciju zemljišta, a spominjete i druge terete !

 

U ovo vrijeme stagnacije cijena nekretnina tako nešto osobno ne bih kupio osim ako cijena nije prava bagatela, a prije toga bi provjerio je li legalizacija teoretski moguća.

Postoje brojne zamke, zakonske prepreke legalizaciji, sa kojima obični ljudi nisu upoznati.

 

Imajte na umu da ne možete uknjižiti vlasništvo dok sva papirologija ne bude riješena; kuća mora imati i uporabnu dozvolu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kuće koje se legaliziraju rješenjem o izvedenom stanju ili rješenjem o utvrđivanju građevinske čestice za postojeći objekt, ili lokacijskom dozvolom (ako je objekt veći od 400 m2) pa i one koje imaju građevinsku dozvolu izdanu prije lipnja '91., ne trebaju uporabnu dozvolu, odnosno uvjerenje o uporabi.

 

ipak, naravno, u upravnom odjelu za prostorno uređenje treba provjeriti da li se kuća može legalizirati. tamo znaju šta sve trebate za legalizaciju ovisno o tome kada je kuća građena i o urbanističkim uvjetima za to područje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisu nam rekli za uporabnu dozvolu, čak ni građevinsku već samo rješenje o izvedenom stanju, za legalizaciju.Nemožemo niti dići kredit dok se sve to ne legalizira iako bi nam vlasnik mogao srediti u jednoj banci da dignemo kredit odma pa kasnije legaliziramo, iako to nebi nikada učinila.Prvo legalizacija pa kupovanje.Pošto vlasnik sam neće to da legalizira, postoji li mogućnost, pošto bi već to morali u njegovo ime to praviti kad ju nemožemo kupiti dok ne dignemo kredit, a kredit nemože bez legalizacije, mogućnost da se nekako osiguramo uz nekakav ovjeren njegov potpis ili nešto dok jurimo te sve dozvole za legaliz., da nebi gospodin kasnije rekao: "e sad vam hvala za legalizaciju i doviđenja.." ??!! zanima me još dali je moguće kod provjere koje su komunalije uplaćene i vodni doprinos, (jer on kaže da ima sve od stare kuće,dakle voda,struja-iako je na tom mjestu od stare kuće, napravljena nova al su komunalije od stare), dali je moguće kod legalizacije da se onda samo plaća razlika u kvadraturi za novu, pošto je nova malo samo veća, ili se sve ponovno opet plaća?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u urbanizmu smo došli pitati dali se kuća može legalizirati? oni su nam rekli a kako da nam odgovore kad nemamo nikakav papir za tu kuću novu pa neznaju ni kakva je ni kolika? tako nam nemogu reći ni za komunalije niti išta kad nemam nikakvog papira za novu, samo od stare vlasnički list i izvod iz katastra,kolika je čestica i stara kuća koliko je bila kvadrata. e sad mene zanima, a pošto bi mi prije same kupnje toga prvo provjerili sve troškove te legalizacije pa da vidimo dali nam se isplati uopće ju kupovati. Ali kako to napraviti a bez da platimo i arhitektu i geodetu da naprave te snimke i sve kako bi drugi mogli reći kolike su komunalne razlike itd. ništa više nekužim.S kojim papirom da ja sad idem uopće u urBANIZAM ili bilo gdje? a ako ću platit njih sve onda mi više ne vrijedi odustajati koliko god da to koštalo... :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izmjerite sami površinu kuće metrom i odmah ćete zanti koliko je veća od one upisane u katastru i gruntovnici. na osnovi tog urbanisti bi trebali dati početnu informaciju da li se kuća može legalizirati ili ne, da li površina k.č. ispunjava uvjet izgrađenosti. možete metrom izmjeriti pomak kuće od ceste i s tom informacijom kod urbanista vidjeti da li je zadovoljen kriterij udaljenosti objekta od ceste, a možda i od međe.

 

zbog problema legalizacije postojećeg objekta možete prodavatelju znatno umanjiti cijenu, pa neka odluči hoće li sam pokrenuti legalizaciju ili to prepustiti vama ili financijski sudjelovati u postupku legalizacije. o tome tko legalizira kuću ovisi kako će glasiti kupoprodajni ugovor, dakle, da li će se prodavati ona stara kuća ili ovu druga veće površine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

kuće koje se legaliziraju rješenjem o izvedenom stanju ili rješenjem o utvrđivanju građevinske čestice za postojeći objekt, ili lokacijskom dozvolom (ako je objekt veći od 400 m2) pa i one koje imaju građevinsku dozvolu izdanu prije lipnja '91., ne trebaju uporabnu dozvolu, odnosno uvjerenje o uporabi.

 

Uporabnu dozvolu spomenuo sam iz slijedećeg razloga.

 

U z.k. se sada upisuje da za objekat nije priložena uporabna ( ili građevna ) dozvola. To se međutim ne upisuje pod C (teret) , nego pod A. Pa neupućeni kupci često pogledaju izvadak iz z.k. i kažu - sve je u redu, nema tereta! - nesvjesni da to može biti mnogo veći problem nego stari, davno otplaćeni kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od stupanja na snagu novog zakona o prostornom uređenju i gradnji, listopad 2007., za građevine koje se legaliziraju aktima upravnih tijela, ne upisuje se nikakav tret niti zabilježba niti u C, ni ti u A listu. do gruntovnice uopće ne dolazi informacija kako je građevina legalizirana i kada je građena. svi akti kojima se građevina legalizira ostaju u katastru. samo neke gruntovnice, ali zaista rijetke, traže da se uz prijavni list kojim se upisuje građevina, dostave i popratni zapisnici, pa tako i zapisnik o zgradama gdje se navode rješnja, potvrde , dozvole, sve čime se dokazuje legalnost građevine.

 

za građevine koje se nalaze na kat.č. koja je predmet geodetskog elaborata, a nemaju dokaz o legalnosti u prijavnom listu se upisuje 'izgrađeno zemljište'. to je podatak prema kojem se odmah šalje prijava građevinskoj inspekciji. slijedi ili legalizacija ili rušenje.

 

ovog trenutka postoji mogućnost da se velika većina građevina legalizira bez ikakvog tereta i zabilježbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam jedno pitanje u vezi parcelacije. Koliko sam upućen parcelaciju zemljišta moguće je provesti samo na temelju nekog upravnog akta. E sad, moja garaža se nalazi na susjednoj parceli. Susjed mi priznaje vlasništvo i daje suglasnost za parcelaciju, znači da se dio njegove parcele na kojem je garaža, te zemljište ispred i iza garaže, otkine i spoji s mojom parcelom. Garaža nije legalna, a nisam siguran da se može legalizirati zbog većeg postotka izgrađenosti od onoga koji propisuje GUP grada u kojem živim. E sad, postoji li neki način da se izvrši ta parcelacija? Netko mi je spominjao rješenje o redovnoj upotrebi zgrade? Bio bih stvarno zahvalan na savjetu, makar nekoj smjernici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo da se zahvalim savjetima od nindy i felixx-a, vezano uz legalizaciju i parcelaciju kuće koju smo namjeravali kupiti..naime, muž je bio prije tjedan dana u urbanizmu i nadobudna gospođa koja je poznata po rješavanju uz novčanu naknadu velikanima, da ono što je nemoguće postane moguće vezano uz građenje itd. Dakle, upitao ju je, pošto ona zna tog vlasnika kuće koju smo trebali kupiti jer mu je sređivala dosta stvari,i upoznata je valjda sa tom kućom jer mu je i ona govorila da ju legalizira prije, al on to jednostavno neće.,, dali može se kuća legalizirat pošto je malo uvućena? gospođa nije ni pitala koliko je uvućena niti je pogledala u prostorni plan i ko iz topa izvalila: NARAVNO DA MOŽE! , kao otkud da to uopće pita. I sad ode jučer opet, radi druga žena i upita ju isto, i kaže joj otprilike da misli kako kuća nije uvućena ni metar tj možda nekih 80-ak cm, žena pogleda u plan i kaže da se nemože legalizirat onda pošto je određeno da mora biti uvućeno, MISLIM, najmanje 3 ili 7 m., a ova kuća to nije.S tim da međea do susjeda isto tako onda nije koliko bi trebalo, pošto je vlasnik hladovina teška i njega to nije zanimalo. Inače su poznati po nelegeliziranim objektima (kuća njegovog brata, koja je odmah do moje mame, nije upisana nigdje-provjereno), al njih toništa ne dira.Vlasnik te kuće koju smo htjeli legalizirat i kupit nema nikakvog papira za to uopće, imao je samo od stare koja je srušena, vlasnički list i izvod iz katastra, a za novu ništa, uzeo katalog sa kućama i dao radnicima nek ju izrade.. eto,toliko... moram priznati da sam razočarana al eto odustajemo od te kuće.. hvala svima na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija