Jump to content

Susjed nam namjerno stvara vlagu u kući


Znanje-imanje

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Imamo problema sa susjedom koji svako malo nešto čini na našu štetu, ali sad je stvarno pretjerao. Iako ima ogroman teren zemlju je navukao tik do naše kuće i još napravio pad tako da se kiša sa zemlje direktno slijeva nama u, na i pod kuću. Zamolili smo ga da to makne jer direktno šteti i kući, a kasnije i našem zdravlju kad se vlaga uvuče, ali ne samo što je odbio nego je rekao ako mi to maknemo da će on još navesti i izgovorio još par ozbiljnijih prijetnji. Inače taj dio na koji je navukao zemlju je naše vlasništvo, ali nema ograde (nemamo love), pa ovaj svako malo tu radi neki šou.

Znam da je u svakom slučaju prekršio par zakona (em tuđe vlasništvo, em je promijenio naravni tok vode, em se slijeva na kuću, a i nas ugrožava, ali ne znam kome da se obratimo za pomoć (kom. redari, policija, sanitarna, nešto drugo...)

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema tu šta radit komunalno redarstvo.

 

Tužite ga na Općinskom sudu zbog imisija. Odnosno priprijetite tužbom pa ako se ne obazire (ili procijenite da nema smisla razgovarati), angažirajte odvjetnika (njegove troškove naknađuje onaj koji izgubi parnicu). U tom trenutku možda skuži da mu je bolje smiriti se pa stvar riješite mirnim putem.

 

Dakle, ovdje se radi o prekomjernim imisijama, tako kažite odvjetniku, sve vam piše u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (nađite na internetu), negdje oko čl. 110. Susjed odgovara za štetu koju je prouzrokovao svojim radnjama.

 

Još jedan savjet: osigurajte si dokaze prije podnošenja tužbe! Fotografije, svjedoci, vještaci i sl, da ne bi susjed uspostavio prijašnje stanje i vi potom ne možete više dokazati njegovu krivnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

 

Za imisije i mijenjane naravnog toka vode razumijem, vidio sam sam to o zakonu o vlasništvu. Da sam razgrćem mi je besmisleno jer je ovaj izjavio kako će onda toga dovesti još, pa onda nikad kraja.

Svakako bi prije bilo kakve prijave ili tužbe osigurao dokaze, njemu poslao dopis u kojem ga tražim da to makne, pa ako izostane traženo onda bi prijavio ili tužio.

Međutim, za sud smo em bez love, em dugo traje, a dotad će se vlaga ohoho skupiti a imamo malu djecu, pa me ponajprije zanima postoji li nekakva varijanta prijave nekome od nadležnih organa.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dok dočekate sudsku presudu, bit će kasno.

 

Prijavite policiji ometanje posjeda i da vam prijeti; obavezno pismenim putem. Isto tako komunalnom redaru, a možete se obratiti i načelniku općine ili predstavniku lokalne uprave, i tražite da posreduju i da vas zaštite.

Posjed zaštitite ogradom, bilo kakvom ( makar i drveni stupovi ) pa neka ih susjed sruši ako hoće ponovo navesti zemlju. U tom slučaju odmah pozovite policiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija