Jump to content

blagodati nesvjedočenja


grmi

Preporučene objave

Pozdrav, molim pomoć!

 

došao mi je prekršajni nalog za nepropisno parkiranje, naslovljen na vlasnika vozila, međutim auto nije bilo kod vlasnika toga dana, nego kod člana uže obitelji u drugom gradu u kojem je i počinjen prekršaj. Uložili bi prigovor u kojem bi se pozvali na blagodat nesvjedočenja po kojem nisam dužan odati ime bližeg člana obitelji, a vlasnik ima dokaza da tog dana nije bio u gradu u kojem je počinjen prekršaj. Da li je dovoljno da se pozovem samo na to, i da li se to baš naziva "institutom blagodati nesvjedočenja" ili postoji ođređeni članak u zakonu?

 

Molim vas odgovor što prije. Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Podatke o vozaču dužni ste dati po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, pod prijetnjom kazne. Taj zakon ne poznaje blagodat, pa se na nju ne možete pozivati, već podatke morate dati.

 

Međutim, prekršajni postupak se vodi po Prekršajnom zakonu, a u postupku se na odgovarajući način primjenjuju i odredbe Zakona o kaznenom postupku koji jamči blagodat. Prema tome, u tom postupku se možete pozvati na blagodat, odnosno tražiti da se podaci koje ste dostavili po Zakonu o sigurnosti u postupku ne koriste. To možete zatražiti već pri dostavi podataka, odnosno napmenuti da ne dopuštate, temeljem blagodati, korištenje tih podataka u prekršajnom postupku.

 

Ne vidim razloga zbog kojeg to ne bi prošlo, posebno uzevši u obzir da se u kaznenoj praksi blagodat vrlo dosljedno primjenjuje i široko shvaća. Po mojem mišljenju, radi se o rupi u zakonu odnosno u međusobnoj usklađenosti zakona. No, kod nas je uvijek moguće da praksa ide i drugim putem pa da "krpa rupu", a kako stvarno jest - ne znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija