Jump to content

prestanak radnog odnosa i izvanredni otkaz


ponomarenko

Preporučene objave

Datum donošenja odluke o izvanrednom otkazu mora biti u zakonskom roku od 15 dana od počinjenja/saznanja.

Da bi to dokazali mora se pokušati dostava, uz povratnicu na prijavljenu adresu. I tada je poslodavac ispoštovao svoju obvezu, što se tiče zakonskih rokova i mogućnosti dokazivanja istih.

Ako ovakva dostava ne dospije, nejčešće je Praviklniko o radu propisana mogućnost da se odluka istakne na oglasnpj ploči poslodavca, i najčešće na 8 dan po objavi na ploči se smatra da je dostava uspjela.

Datum prestanka neće biti dan donošenja odluke( jer nekad od odluke do dostave može proći i nekoliko tjedana) nego dan dostave.....

Što se tiče propisa o radnoj knjižici tu je točno rečeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

shearer999 je napisao:

VSRH je potvrdio pravno shvaćanje nižih sudova "o tome da je ugovor o radu otkazan onog dana kad je odluka o otkazu donesena, a ne onog dana kad je uručen strani kojoj se otkazuje." Znači da se i pravne posljedice vežu tim danom.

 

Ne znači, a zašto - to sam već obrazložio.

 

Šteta je naime, što si citirao samo djelomično ovu odluku VSRH. Jer je ona u takvom djelomičnom iznošenju izgubila svoj pravni smisao.

 

Stoga ću ja citirati u cijelosti ovu odluku VSRH broj Rev 452/02 od 13. studenog 2002.

 

Okolnost da je odluka o otkazu dostavljena tužiteljici kasnije, a nakon proteka roka iz članka 107.st.2 (čl. 114 ZOR-a) nije od pravnog značenja, jer ovaj sud prihvaća pravno stajalište nižestupanjskih sudova, što uostalom nedvojbeno proizlazi iz teksta samog zakona, da je ugovor o radu otkazan onog dana kad je odluka o otkazu donesena, a ne onog dana kad je uručen osobi kojoj se otkazuje"

 

Dakle - rok iz čl. 107 st. 2 je subjektivni rok od 15 dana u kojem se ugovor može otkazati.

 

Prema tome, VSRH se samo ograničio na pitanje je li poslodavac otkazao ugovor o radu izvanrednim otkazom u roku od 15 dana. I zaključio je da jest.

 

Taj rok ne znači da odluka mora biti dostavljena radniku u tom roku, već da poslodavac u tom roku mora donijeti odluku da bi njegov izvanredni otkaz ispunio formu, odnosno da bi bio zakonit, s gledišta roka - koji je za poslodavca prekluzivan.

 

To ne znači da tog dana i prestaje radni odnos radniku kod poslodavca.

 

Radni odnos je širi pojam, a jedan od načina prestanka je otkazom ugovora o radu.

 

To bi kod redovitog poslovno i osobno uvjetovanog otkaza značili poštivanje otkaznog roka, pa radni odnos ne bi prestajao onda istekom otkaznog roka od trenutka donošenja već od trenutka dostave otkaza(tada je za otkaz saznao radnik i tada nastupaju pravni učinci otkaza).

 

Ista je stvar sa izvanrednim otkazom. Mora se uzeti da radni odnos (dakle, viši pojam) prestaje danom uručenja odluke o izvanrednom otkazu a ne danom donošenja, jer između trenutka donošenja i trenutka dostave mogu proći i mjeseci (recimo, jer je potrebno provesti pravilan i zakonit postupak prije otkazivanja, primjerice zatražiti suglasnost radničkog vijeća, pa ako bi se ono protivilo, poslodavac bi morao zatražiti suglasnost suda za odluku o otkazu).

 

Dakle, doista bi u takvom slučaju moglo proći 5,6, a ako ne i više mjeseci.

 

Upravo zato i ZOR ima pravozaštitni karakter - štiti radnika.

 

Moglo bi se dogoditi da radnik tako radi 5 mjeseci prije nego mu odluka o otkazu bude dostavljena i nema pojma da ga je poslodavac odjavio 5 mjeseci ranije, sa danom donošenja odluke. A obveza je poslodavca da radniku uplaćuje doprinose sve dok radni odnos traje, pa i plaću za vrijeme trajanja radnog odnosa.

 

Stoga je tvoje tumačenje pogrešno. Rokovi se moraju računati i pravne posljedice nastupaju od trenutka dostave odluke o otkazu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija