Jump to content

Izvanredni otkaz od strane zaposlenika


narvg

Preporučene objave

Poštovani,

imam problem koji je za mene preveliki zalogaj pa sam odlučio pomoć potražiti ovdje. Prije desetak dana poslodavac je svima u firmi smanjio plaće, a pošto je meni plaća već smanjena mjesec dana ranije, ne isplati mi se za tako malu plaću uopće dolaziti na posao. Pošto znam da mi poslodavac neće ponuditi otkaz kojim bih ostvario pravo na naknadu s burze rada, razmišljam si da ja dam izvanredni otkaz. Zanima me da li u sudskoj praksi isplata 30% manje plaće od one koja je navedena u ugovoru o radu na neodredeno vrijeme (vise mjeseci zaredom) moze biti razlog za davanje izvanrednog otkaza. Pronasao sam u zakonu o radu da je teret dokazivanja na meni ako dam izvanredni otkaz. Da li trebam ista dokazivati ako moj poslodavac odluci ne pobijati moje razloge za otkaz? Ako sam dobro shvatio, ako moj poslodavac ne odluci osporiti moj izvanredni otkaz na sudu, ja vec sljedeci mjesec mogu racunati na naknadu s burze? Unaprijed se zahvaljujem na pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za izvanredni otkaz,otkaz bez poštovanja otkaznog roka, mora postojati opravdani razlog a to je osobito teška povreda obveze iz radnog odnosa.Kod ove vrste otkaza bitno je da date otkaz najkasnije 15 dana od saznanja za činjenicu na kojoj temeljite davanje otkaza.

Obzirom da poslodavac za puno radno vrijeme ne smije da Vam isplati plaću manju od zagarantovane minimalne plaće (2.814,00 kn-bruto) a ukoliko Vam plaća i nije manja, poslodavac nije u prekršaju.

 

Budući da je danas zapošljavanje sve kritičnije a i naknade za nezaposlene se smanjuju,razmislite o svojoj odluci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo da se zahvalim na odgovoru. Jedna stvar mi nije jasna... Ako sam ja sa poslodavcem prije godinu dana potpisao ugovor o radu u kojem stoji cifra od 6500 kuna, kako je moguce da on nije u prekrsaju ako mi isplati 30% manju placu? U meduvremenu nismo potpisli nikakav novi ugovor pa pretpostavljam da stari jos vrijedi posto je na neodredeno... Da li bi ja bio u prekrsaju da samovoljno odlucim sam sebi skratiti radno vrijeme za tih istih 30%??!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina, ugovor je dovostran i njime ste uredili međusobna prava i obveze, poslodavac svoje, vi svoje. Poslodavac svoje nije ispoštovao, jednostrano mijenja odredbe. Pitanje je da li vam je dao nešto novo da potpišete, neku izjavu, aneks ugovoru ili slično...Da li se možda mijenjao kolektivni ugovor koji se odnosi na vašu branšu pa su vam smanjeni koeficijenti ili tome slično. U tom slučaju ne možete kriviti poslodavca. Ultra vam je dobro napisla za rok, isti iznosi 15 dana od dana saznanja za povredu, znači u vavšem slučaju bi to bilo 15 dana od kada ste dobili zadnju plaću - tu smanjenu. Međutim, iako vam u zakonu ništa izričito ne piše, već je naveden samo važan razlog sudska praksa kao istig priznaje i pronalazak novog posla - ako ste te sreće. Nadalje, ukoliko ste vi dali otkaz nemate pravo na naknadu sa zavoda, neznam što pod tim mislite da bi ste istu ostvarili mjesec dana kasnije? Osnova prestanka rada vam je ista, ništa se nije promijenilo? jedino d anegdje drugo početne raditi pa dobijete otkaz nakon mjesec dana ili vam se ne produži ugovor na određeno.

Ako vam se ne daje izv. otkaz popričajte s polodavcem, možda bude ima sluha, u svakom slučaju saznati ćete da li bi eventualno osporavao izv. otkaz. Iskreno sumnjam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam ja shvatio, ako dam izvanredni otkaz zbog krivnje poslodavca, imam pravo na naknadu s burze.

 

Naravno, nisam ni mislio odmah dati izvanredni otkaz. Prvo cu mu predloziti da za tu smanjenu placu radim skraceno radno vrijeme. Ako na to ne pristane, trazit cu ga da mi da otkaz kao tehnoloskom visku, a ako pocne izmisljati da ce mi dati otkaz jer sam skrivio nesto (a nisam), samo cu nonsalantno izvuci kuvertu sa izvanrednim otkazom iz dzepa i staviti mu je na stol. Ako pocne i tu izmisljati neke kvake, reci cu mu da ako bude osporavao moj otkaz na sudu, ja cu ga tuziti jer mi vec zadnjih 9 mjeseci isplacuje manju placu (ali ovo zadnje smanjenje od prije par dana je prelilo casu) i traziti ovrhu. Ja nisam nista novoga potpisivao pa ne vidim tu uopce nista sporno.

 

Ja sam inace osoba koja suti i radi svoj posao, nisam nikada zakasnio na posao niti odbio ostati prekovremeno. Zato me ovakvo ponasanje mog gazde jos vise ljuti pogotovo jer mi je smanjio placu, povecao radno vrijeme, otvoreno rekao da mi vise nece placati prekovremene (kojih se tjedno nakupi i po 15 sati) i jos stalno vice i psuje. Mislim da je bolje sjediti doma za 1000kn nego biti na raspolaganju nekom takvom za 3000kn od 0-24h.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako ako zelis da imas naknadu sa biroa a zeznes poslodavaca nadjes si drugi posao (kod nekoga tko ce ti dati otkaz kao tehnoloski visak iskljucivo) i fino dobijes svoje. S time da ces morat naravno biti prijavljen 10-15 dana sto je u kunama oko 500-600 kn , to das tom poslodavcu (zdrvastveno i socijalno) i to je to.

 

Ovo je od obicnog covjeka bez fakulteta odgovor , "hvala" svima odvjetnicima sto covjeku zelite pomoc !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

zoky1 je napisao:

Ovako ako zelis da imas naknadu sa biroa a zeznes poslodavaca nadjes si drugi posao (kod nekoga tko ce ti dati otkaz kao tehnoloski visak iskljucivo) i fino dobijes svoje. S time da ces morat naravno biti prijavljen 10-15 dana sto je u kunama oko 500-600 kn , to das tom poslodavcu (zdrvastveno i socijalno) i to je to.

 

Ovo je od obicnog covjeka bez fakulteta odgovor , "hvala" svima odvjetnicima sto covjeku zelite pomoc !!!

 

Dragi Zoky1,

i ja sam obični čovjek i ne sumnjam u tvoje namjere ali kao što znadeš put u pakao popločen je dobrim namjerama. Više nema onoga 10-15 dana radnog odnosa pa na burzu po pravo na novčanu naknadu. Stoga obrati pozornost na Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti:

 

"Članak 39.

(1) Pravo na novčanu naknadu nema nezaposlena osoba kojoj je radni odnos prestao:

1) zbog toga što je otkazala radni odnos, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu

uzrokovanog ponašanjem poslodavca,

2) pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa,

3) zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog,

odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila struni ispit koji je

posebnim propisom utvrđen kao uvjet za nastavak rada,

4) zbog povrede obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika), kao i zbog teške povrede radne obveze (izvanredni otkaz), odnosno službene dužnosti,

5) zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca.

(2) Pravo na novčanu naknadu ne stječe nezaposlena osoba prema članku 37. stavku 1. ovoga

Zakona kojoj bi to pravo pripadalo po prestanku radnog odnosa odnosno službe, ako je taj radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos odnosno služba prestao njezinom krivnjom ili uz pristanak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok narvg,

oprosti malo kasnim, ali imam pitanja za tebe:

1. Zanima me temeljem čega Vam je svima poslodavac smanji plaće?

2. Da li ti je aneksom Ugovora smanjio plaču ili ti dao bilo kakav papir u kojem bi se ti potpisom složio sa tim smanjenjem?

3. Da li si primio i potpisao isplatne liste za te smanjene plaće?

 

Pozdrav.

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, da odgovorim...

1. Ne znam, tako se njemu svidjelo

2. Ja nisam dobio nikakav dokument da potpišem, samo sam vidio da mi je plaća manja za oko 1000kn.

3. Platne liste nismo nikada niti dobivali.

 

Sada sam bas razgovarao sa sluzbenicom u Zavodu za zaposljavanje i ona mi je rekla da mi poslodavac mora potpisati izvanredni otkaz kada mu ga predam. Pošto u obrazloženju tog otkaza stoji da je on počinio kazneno djelo, ja ne vidim razlog zašto bi on to htio potpisati. Također, rekla mi je da ću morati dokazati da mi jedna plaća nije isplačena, ali (pazite sada ovo!!) isplatne liste nista ne dokazuju. Po njima je jedini nacin da dokazem da mi placa nije isplacena taj da POSLODAVAC NAPISE POTVRDU DA MI NIJE ISPLATIO PLAĆU!!! Znači, on je kriv samo ako prizna, a ja nemam kako dokazati da mi on uistinu nije isplatio plaću... To je čak i meni kao laiku totalno pogrešno i nadam se da je gospođa sa HZZ-a u krivu jer ako je to točno, prepušten sam na milost i nemilost poslodavca što nikako nije dobro... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle moj nvrg,

ZOR kaže (NN 137 od 1.10 2004 )što možwš vidjeti na Googlu kad ukucaš ovo iz zagrade:

 

čl 248

(najteži prekršaji poslodavca)- kazna je od 61000 do 1000.000 kN) st.41. ako radniku prilikom isplate plaće,naknade plaće ili otpremnine ne urući obraćun plaće,naknade plaće ili otpremnine iz kojeg je vidljivo kako je utvrđeniznos plaće, naknade olaće (vezano za čl.91 istog zakona a koji kaže sljedeće:

čl.91

(1) Prilikom isplate plaće (da nepišem stalno nakande i otpremnine), poslodavac je dužanr radniku urućiti obračun iz kojeg je vidljivaokako je iznos utvrđen.

(2)Poslodavac koji na dandospjelosti plaću ili je ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je ista dospjela urućiti obraćun iznosakoji je dužan isplatiti.

(3)Obračuni iz st (2) ovog čl. su ovršne isprave.

 

Pazi ti to: Kaj veliš? Dakle po mome ti nemoj žuriti da daš izv. otkaz. Ti lijepo zatraži M-ailom ili poštom sve svoje obračunske liste plaća i pošalji to "g" poslodavcu. On ako je inteligentan dat će ti ih. Jer on zna;ako zna, šta ga čeka. Dakle ,bez obzira hoče li ti dati ili ne imat će o ćemu misliti. U tom pismu napomeni da ako ne udovolji tvom zahtjevu da će te primorati da ostvariš svoje pravo Zakonskim putem.

Zakonski put je obračanje Inspekciji rada ( Državni inspektorat)

 

Daklem,samo polako. Ti povuci potez i čekaj. Pazi da ti kaj ne uvali u međuvremenu. Sličan sam slučaj imao i ja pa kad sam mu Pposlal malo "romana " omekšal je i ni više bilo pm

isl.

Posavjetuj se još s nekim. Evo ja nisam pravnik inžinjer sam

al se nadam da sam pomogao.

Pozdrav. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj sam problem imala i ja, ugovor potpisan na 3500kn netto a isplaćivano mi 3000kn, i još mi s tog neta skidali neka životna osiguranja i čitav račun od mobitela (i moram napomenit da su svi izlazni pozivi bili blokirani) i malo sam se pobunila i oni meni otkaz zbog teške povrede radnog odnosa i sad nemam pravo ni na naknadu sa burze.

ali sam zato otišla kod odvjetnika i tužit ću ih i tražit isplatu razlike, a kad se uzme u obzir koliko su mi manje doprinosa plaćali to nije mala razlika i još ću tražit i isplatu dnevnica za koje sam im svaki dan potpisivala putne naloge.

A kako će to sve skupa završit :misli: brinem se, ali sad više ni nemam šta izgubit

eh da, zaboravila sam napomenut da od inspektorata ništa, ja sam prijavila i rekli su mi da to nije njihov posao i da mogu samo ići s tužbom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija