Jump to content

izdavanje racuna ili ugovor o djelu?


anonimno

Preporučene objave

Prevodila sam prije par dana nesto za ministarstvo i sada oni zele da im za to izdam racun i uvjeravaju me da nema veze sto nisam ovlasteni sudski tumac, sto nisam firma i nemam pecat, tvrde da je dovoljan moj potpis na racunu za uslugu. Meni je to cudno, da ne kazem sumnjivo. U svakom slucaju bi mi bilo draze potpisati s njima ugovor o djelu, ali oni ostaju pri svome. Mogu li ja izdati racun? Ako to napravim, jesam li ja obavezna na neki nacin uplatiti porez? Kako????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno bi ti trebala napraviti neki zahtjev za isplatu po obavljenom poslu iz kojeg bi se vidjelo koliko si i sto prevodila (s kojeg jezika na koji, koliko je bilo kartica...), te obracun u obliku racuna na osnovu kojeg bi oni morali napraviti ugovor o djelu i u njega upisati cifru koju ces ti dati na racunu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas da ne ostavljate jedno te isto pitanje u tri razlicita foruma.

 

Dovoljno je i jednom pitati pa sacekati odgovor.

 

Ako niste sigurni u koji forum pitanje pripada, ostavite ga u jednom, a moderatori ce ga po potrebi premjestiti.

 

Vase je pitanje u forumu radnog prava, a ostala smo obrisali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li netko zna što se više isplati, ugovor o djelu ili autorski ugovor?

 

Ponuđen mi je ug. o djelu za prevoditeljske poslove, ali mi razni doprinosi i porezi "uzmu" 50% od bruto iznosa! A kako već imam ug. o radu po kojim mi se plaća mirovinsko i zdravtsveno mislim da je apsurdno sklopiti i ug. o djelu.

 

Ne znam koliki su porezi i eventualni drugi doprinosi za autorski ugovor, a ako netko ima neko bolje rješenje, tim bolje! A da ne napominjem da su mi ponudili totalno jadni iznos pa šta uopće da crnčim s prevođenjem ako će mi porezi i doprinosi sve uzeti?

 

Nisam student, pa student servis ispada iz opcije, također nemam obrt ni tvrtku pa ne mogu fakturirati svoj rad tim putem. Što mi preostaje?

 

HVALA!

 

:misli::-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Prema ugovoru o djelu, po zakonu, morate (tj NETKO mora) sve platiti (i zdravstveno i mirovinsko), bez obzira sto isto to vec placate putem redovne place. E sad, mozete i vi neuplatiti, a ako ne predajete poreznu prijavu, nece nitko ni skuziti, tj hoce, ali nece ici za tim.

Inace, izdavanje racuna (kao u vasem slucaju) je normalna stvar, i trazili bi vas racun i da imate ugovor. Ako niste PDV obveznik i ne vodite knjige, taj racun ne znaci nista posebno. U svakom slucaju, ako vam se ne plate porezi, zaboravite na povrat poreza koji moze biti znacajan :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija