Jump to content

prijava prebivališta


laki101

Preporučene objave

dobar dan,

 

zanima me nekoliko informacija o prijavi prebivalista i i zdavanju osobne iskaznice.gledajući na mupovim stranicama vidio sam da mi trebaju sljedeci dokumenti

 

1 Domovnica

2 obrazac2

3 rodni list

4 uplata 48.5 kuna

 

moje pitanje je sljedece imam dvostruko drzavljanstvo i prebivaliste u inozemstvu sad bih se htio trajno nastaniti u RH.da li sam nabrojao sve sto mi je potrebno od dokumenata ? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

treba ti vlasnički list stambenog objekta na kojem bi prijavio prebivalište ili ugovor o najmu tj. suglasnost vlasnika stambenog objekta da stanuješ i prijaviš prebivalište na istom objektu.

 

 

 

da li treba vlasnik stambenog objekta ici sa mnom u PU ili je dovoljno otici kod javnog biljeznika i potpisati suglasnost + da li treba i vlasnicki list ponjeti uz suglasnost vlasnika ?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Molio bih vas za savjet...

 

Prije mjesec i pol pokušao sam prijaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj inače sam prije živio u BiH. Imao sam svu potrebnu dokumentaciju (domovnicu, rodni list, dokaz identiteta, odjavu prebivališta iz BiH, vlasnički list, potvrdu o matičnomm broju...) koju su tražili u MUP-u. Gospođa što je radila u MUPu je rekla da policija mora utvrditi živim li stvarno na prijavljenoj adresi... Ja sam joj naglasio da studiram izvan mjesta prebivališta i da ne budem kod kuće i da joj mogu donijeti potvrdu o boravištu te sam u to vrijeme bio često na relaciji između ta dva mjesta. Nakon par dana policija je dolazila u rutinsku kontrolu, mene nije bilo kod kuće (po njihovom moram ih čekati kad oni iznenada dođu). Iako sam ih zvao više puta i dokazivao da sam u to vrijeme zbog neodgodivih obveza nisam mogao biti kod kuće, samo su mi spuštali slušalicu... dan danas nisam dobio obavijest niti poziv da sam zadovoljio uvjet da postanem stanovnik RH i dobijem osobnu RH. Sada nisam nigdje prijavljen prebivalištem, a pošto sam odjavljen iz BiH nemam više ni osobne. Otišao bih do MUPa ali priroda obveza mi ne dopušta toliko slobodnog vremena (sigurno izgubljena 2 dana) a po stavu tamošnjem osoblja čini mi se da nema ni koristi. Zanima me jesu li tim postupkom radnika u MUPu narušena moja prava i na koji način mogu dobiti zadovoljštinu istih? Postoji li osnova za tužbu gospođe koja radi na prijavama prebivališta i osobnim?

 

 

ZAKON o prebivalištu i boravištu građana

Članak 1.

Svaki hrvatski državljanin koji se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, a može imati i boravište.

Članak 2.

Prebivalište je mjesto u kojem se građanin naselio s namjerom da u njemu stalno živi i u kojem ima osigurano stalno stanovanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nešto tu nije u redu

imaš domovnicu znači ne tražiš državljanstvo.

oni koji traže državljanstvo moraju proči kontrolu.

dali žive na prijavljenoj adresi.

 

kod prijave prebivališta trebaš imati vlasnički list ili ugovor o najmu stana ali da vlasnik stana ide s tobom u policiju.

trebali su ti odmah i napraviti osobnu iskaznicu.

odnosno trebao si tražiti osobnu iskaznicu

pismeno se obrati u nadležnu policijsku upravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

osobe koje nemaju prebivaliste u rh moraju podnijet zahtjev i onda im slijedi trenska provjera. ako ne živis tu di bi se prijavio cemu onda osobna na tom prebivalistu, prijavi se tamo gdje studiras. terenska je obavezna, a ako te kontrola ne nađe onda se raspitaju kod susjeda dali ti tu stvarno zivis. ako te ni oni ne vidjaju onda te tu nema. osobe koje imaju dvojno državljanstvo ne moraju se odjaviti iz druge zemlje da bi prijavili prebivaliste u rh. dakle mozes imati 2 osobne iz 2 zemlje.to su te trebali obavijestit kad si se odjavljivao jer ti se za odjavu u drugu drzavu ponistava O.I. Osobe koje imaju državljanstvo nemaju automatski pravo prijave u RH vec moraju napravit ovo sve gore. Dakle nemate koga tužit, takav je zakon. Kontrola koja je bila nije vas zatekla i u zapisnik je stavila "ne stanuje na adresi" i zahtjev vam je odbijen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija