Jump to content

Nasljedno pravo - Kratkotrajna vanbračna zajednica


Fabrik

Preporučene objave

Poštovani

 

Situacija je slijedeća;

 

Radi se ostavinskom pravu tj. utvrđivanju nepostojanja istoga.

Djevojka stara 23 godine je živjela sa svojim dečkom mjesec dana u iznajmljenom stanu no bili su u vezi 5 godina sa prekidima. Nesretnim slučajem, djevojka je izgubila život i sad dečko tvrdi da sve njene stvari pripadaju njemu. Radi se o računalu, namještaju, nakitu, odjeći... Pošto je dečko inače problematične prirode, roditelji preminule strahuju da bi dečko mogao sve stvari rasprodati jer je u dugovima. Naravno, roditelji bi te stvari željeli uzeti sebi kao uspomenu. Postoje svjedoci da je preminula sama plaćala stan, hranu i režije, samim time je uzdržavala gore spomenutog dečka.

 

Postoji li pravna osnova po kojoj bi roditelji mogli preuzeti stvari? Nikome nije u interesu "uzimati stvar u svoje ruke".

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Potrebno je u mjestu stanovanja djevojke otići u matični ured podignuti smrtovnicu i podnijeti zahtjev da se provede ostavinski postupak .

Izvanbračna zajednica smatra se zajednica neoženjenog muškarca i neudate žena . To je uvjet i mora trajati duže vrijeme , a to se prepušta ocjeni suda , svakako vrijeme od mjesec dana i u opisanim uvjetima mislim da sud ne bi ocijenio kao dugotrajnu vanbračnu zajednicu .

 

Prema svemu sudeći roditelji su jedini nasljednici .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 3.

Odredbe ovoga Zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju se na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

 

Ovako kaže obiteljski zakon, dakle ne ovisi o diskrecijskoj ocjeni suda dužina trajanja životne zajednice, nego ona mora trajati tri ili više godina da bi se radilo o izvanbračnoj zajednici, odnosno da bi se imovina dijelila kao kod bračnih drugova na jednake dijelovo jer se radi o bračnoj stečevini.

 

U obzir bi moglo doći i krače trajanja samo ako je rođeno dijete (zajedničko), kojeg u konkretn. slučaju nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitate za povrat stvari. postoji jedna mogućnost za roditelje u samom ostavinskom postupku. naime, kad pristupe na ostavinsko ročište kod bilježnika trebaju zahtijevati od bilježnika da se sačini popis pokretnina u stanu u kojem je živjela. to se čini tako da se dođe u stan zajedno s bilježnikom (nakon prethodnog dogovora termina) i popišu se po rednim brojevima stvari po vrsti i rodu i s oznakama identifikacije (za tehniku naziv proizvođača, broj uređaja i sl., za kućanske aparate također, a za nakit točan opis svakog komada s naznakom plemenite kovine te veličina i izgled, za umjetnička djela autor i dimenzije te tehnika). to ulazi u naknadu bilježniku koju mu se plaća za ostav. postupak.

takav popis unosi se u Rješenje o nasljeđivanju i pomoću njega mogu se potraživati popisane stvari od posjednika. Što prije to bolje. pokrenite postupak smrtovnicom na općinskom sudu-ostavinski odjel i uz nju podnesak za hitno postupanje zbog bojazni za otuđenje imovine.

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija