Jump to content

Hitna pomoc - kako izvuci najbolje??


viso

Preporučene objave

Poštovani,

najusrdnije vas molim za savjet u situaciji u kojoj se nalazim. U firmi u kojoj trenutno radim sam dvije godine. U nju sam došao sa sigurnog radnog mjesta iz druge firme jer su me pozvali. Radio sam dobro, i bolje od očekivanoga, donio firmi u jednom trenutku značajnu korist, nikada nisam došao u sukob s vlasnikom jer za to nije ni bilo prilike – budući da je rijetko komunicirao sa mnom. Po povratku s ovoljetnog godišnjeg odmora dočekale sume promjene – na moje (jedno od vodećih mjesta) postavljena je druga osoba, a meni je rečeno da ću dobiti premještaj. Nikakavu pismenu odluku još nisam dobio, niti upozorenje jer vlasnik želi da sve prođe mirno, vjerujem. Koliko sam upućen – ponudit će mi sporazumni otkaz i ugovor s lošijim uvjetima za rad u drugoj firmi koja se otvara – bez funkcije i odgovornosti, napominjem. Zasad još ništa nisam ništa dobio osim manje plaće za ovaj mjesec i to isto bez pismene odluke.

Nije bilo pogrešaka u poslu, nije bilo upozorenja, nije bilo nikakvog nagovještaja. Ono što mi je rečeno kao razlog koji nikada neće doći na papir je –ideološke prirode i zbog toga je postavljena nova osoba na moje radno mjesto i to honorarno, što je,mislim,isto grubo kršenje zakona jer je, između ostaloga, jedan od razloga što više nisam na svom radnom mjestu ukidanje radnog mjesta???Kolega je, napominjem, zasad na toj poziciji honorarno. No, predstavlja se kao nositelj funkcije i obnaša dužnost nositelja funkcije.

U cijeloj ovoj priči imajošmnogo elemenata koji govore u prilog grubom kršenju radničkih prava.

Moja pitanja glase:

Što će biti u slučaju da odbijem potpisati sporazumni otkaz, a to ću učiniti ukoliko mi na račun svega poslodavacne ne ponudi bolje uvjete u novoj firmi,odnosno ukoliko ne pristane na moje prijedloge?

 

Što mogu tražiti od poslodavca u ovoj situaciji i mogu li uopće postavljatisvoje uvjete i što ako ih on ne uvaži?

 

Ukoliko odbijem sporazumni – može li miposlodavac udijeliti izvanredni otkaz i temeljem čega budući da se o izvanrednomotkazu radnik treba upozoriti 15 dana ranije, ako se ne varam - a to bi bila praktički gotova situacija kod stavljanja papira na stol – naime –upozorenje bi se, mislim, trebalo dogodti ranije?

 

Kakav je postupak ukoliko se odlučim na tužbu u kojem trenutku se to odlučuje i moram likada upozoriti i polodavca na to.

 

Prema vašem iskustvu – imali ovaj slučaj podlogu i koji bise maksimum iz nje mogao izvući na sudu?

 

Poslodavac mi je u nekoliko navrata i odbio određene iznose s plaće zbog „propusta“, iako niakda nisam dobio opisa poslova niti pismenu odluku o bilo čemu - kako bih znao uopće što je propust. Također, nije mipovećaoplaću kako smo se dogovorili kodsklapanja ugovora, a zbog teškog prijelaza iz jedne u drugu firmu – u prvoj su mi vrata ostala zatvorena – ne zbog mene, već upravo zbogodnosa moje sadašnje firme prema bivšoj.

 

Molim vas za hitnu pomoć!

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bak viso,

Ti sigurno imaš ugovor na nedređeno vrijeme (a i ako imaš na određeno). Sporazumni raskid ugovora o radu dolazi u obzir samo ako potpišeš sporazum koji ti poslodavac ponudi. To je jedan od vidova za prekid ugovora o radu. Naravno ti to nečeš učiniti. Što moža podlodavac nadalje.

1. Može ti dati poslovno uvjetovani otkaz ugovora ali ti prethodno mora ponuditi drugo radno mjesto, što će najvjerojatnije učiniti.

2. dati ti izvanredni otkaz ugovora oradu tvojom krivnjom.

I jedan i drugi moraju biti u pisanom obliku sa obrazloženjem poslodavca.

3. Ako ti je smanjio ugovotenu plaću bez promjene ugovora ,prema obraćunu plaće možeš ga prijaviti inspekciji rada, za štp su kazne poslodavcu drastične.

Ad.1 Poslodavac na tvoje rm nesmije nikoga zaposliti 6mj. nakon što ti je učinio bilo što po toj točci.

Pročitaj na Googlu Zakon o radu NN137 01.10 2004. Bit će ti sve puno jasnije. Sad moram ići pa ako ti se ne javi niko od pravnika (ja to nisam ali imam podosta iskustva, nastavit ćemo kroz koji sat).Za sad je najbitnije da ne potpišeš sporazumni. Dolaziš redovito naposao. Kad on uleti sa nečim novim ti ćeš već biti spreman na odgovor. Inaće se poslodavci boje inspokcija ko :vrag:- jer imaju svi putra na glavi.

Čujemo se. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ej, nisam neka iskusnjava s radnim pravom, mislim da treba pogledati sljedeće odredbe iz Zakona o radu:

 

Otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora, Članak 121.

Sudska zaštita prava iz radnog odnosa, Članak 133.

Oblik ugovora o radu, čl 16

 

Možda bi se to moglo smatrati otkazom s ponudom izmjenjenog ugovora o radu, koju si ti prihvatio. No, prema čl 121 imaš pravo osporavati otkaz ugovora, svejedno.

 

Da li si išta potpisivao, ili dobio kakvu potvrdu?(obzirom da ugovor o radu mora biti u pisanom obliku)

 

Obzirom na rokove od 15 dana iz čl 133 za sudsku zaštitu i osporavanje otkaza, trebalo bi što prije poslati zahtjevat poslodavcu u smislu povrede prava zbog nedopušteno otkazanog ugovora o radu (na prijašnjem radnom mjestu)tako da ga kasnije možeš tužit.

 

Ili da se barem uplaši da ćeš ga tužit.

 

Zaguguljeno je.Potraži nekako pomoć odvjetnika ili neka se jave.

 

Želim ti pomoć, ali zaista nemam iskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija