Jump to content

hitno pomoc!


samirch

Preporučene objave

upis u grintovnicu

 

molio bih pomoc oko daljnjeg postupka rjesavanja vlasnistva.naime ja i moj tata smo bili kod odvjetnika koji nam je trebao rijesiti upis u gruntovnicu i prvi korak nam je naplatio 6750 kn.tim novcem je platio geodetu koji je sve unio u katastar tako da sad stoji ime mog tate u katastru 1/1.postoji broj posjedovnog lista i katastarske cestice.njegovo ime je jedino ,znaci nema drugih vlasnika.odvjetnik nas je kontaktirao i sada trazi jos 3000kn da bi napravio neke tuzbe protiv tri suvlasnika.pa tak kad to prodje u sudu i niko se ne bude zalio moze ici sa upisom u gruntovnicu.moje pitanje je,dali je taj proces normalan i trebamo li mu ipak dati te novce?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

 

Vaš otac kao zakoniti posjednik uzeti će iz gruntovnice vlasnički list za tu česticu i podnijeti će tužbu protiv osoba upisanih u zemljišnim knjigama i tek po pravomoćnosti sudske odluke Vaš će se otac upisati kao vlasnik .Ako su suvlasnici suglasni tada se neće niti pojaviti na sudu , neće dati odgovor na tužbu , a Vi ćete predložiti donošenje odluke zbog ogluhe . Postupak je kratak i jednostavan. Odvjetnik ne treba napisati tri tužbe nego jednom tužbom tuži sva tri suvlasnika .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postupak je uredu, i tri (samostalne) tužbe su opravdane. Odvjetnik je, čini se, izvršio uvid u činjenice i procjenio smjer mogućeg kretanja postupka.

 

Može se, naime, dignuti i jedna tužba protiv svih knjižnih suvlasnika, međutim onda predleži suparničarstvo na pasivnoj strani. Iz sadašnjeg stadija postupka ne može biti (ili bar ne sa velikom sigurnošću) poznato kako će reagirati pojedini tuženik.

 

Procesnom taktikom kao što je ovdje pokretanje samostalnih postupaka , izbjegava se procesno suparničarstvo i njegove reperkusije (vezanost materijalnih suparničara jednom odlukom odnosno rješavanje spora na isti način u slučaju jedinstvenih suparničara).

 

dipl.iur.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije mi jasno zašto je tvoj otac kao morao platiti 6.500,00kuna za geodetu a u pitanju je utvrđivanje vlasništva na nekretnini.

kad upišeš vlasništvo u gruntovnici

dostavov vlasničkog lista katastru rješava se i problem kod njih .

 

mislim da bi jeftinije bili napraviti novi kupoprodajni ugovor i platiti porez nego plaćati tog odvjetnika.

tužbu radi utvrđivanja prava vlasništva možete i sami podnijeti kad su bivši vlasnici suglasni i priznaju prodaju nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvar je u tome da je moj otac tu zemlju kupio prije 30-tak godina.imao je kupoprodajni ugovor,posjedovni i vlasnicki listi potvrdu o placenom porezu.sad je zelio da to sve definitivno regulira upisom u gruntovnicu.ne znam na osnovu cega je odvjetnik morao ponovo uz pomoc geodete sve to upisati u katastar.ti novci,6750kn,navodno je platio geodeti.sad da bi isao dalje mora napraviti te tuzbe iako ti ljudi koji su navedeni kao suvlasnici u potpunosti se slazu da je sve to vlasnistvo mog oca godinama.kada smo mu to sve objasnili bio je jako ljut i rekao nam da kad je vrijeme da on zaradjuje mi kompliciramo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Posjed je registriran u katastru i to nije dokaz o vlasništvu.Vlasnički list dokazuje da je netko upisan kao vlasnik u gruntovnici tj. u zemljišnim knjigama .

Ugovor o kupoprodaji ovjeren i nakon plaćanja poreza služi za upis prijenosa vlasništva sa vlasnika -prodavatelja - na kupca tabularnom ispravom .

Postoji mogućnost , da je Vaš otac kupio nekretninu od posjednika -vanknjižnog vlasnika i u tom slučaju upis vlasništva moguć je na temelju sudske odluke o utvrđenju vlasništva .

Za isplaćeni iznos odvjetniku potražite račun i obrazloženje koje radnje tim iznosom plaćate i dokaz da je geodeta zaista nešto radio, i račun za geodetu .

 

Poštovani kao što brijač naplaćuje šišanje i brijanje kao zasebne radnje to isto čine i odvjetnici i svi drugi , možda ćete

doći na svoje kada postavite pravo pitanje na pravome mjestu .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samirch

ukoliko tvoj otac ima vlasnički list iz gruntovnice u kojem je upisano ime iz kuporodajnog ugovora tada

uzmi kupoprodajni ugovor,porezno rješenje ili prijavu poreza i uplatnicu za porez ,uzmi 250,00 kuna za sudsku pristojbu i odi do gruntovnice gdje dobiješ zahtjev za upis vlasništva koji ispuniš i predaš sa ugovorom ,poreznim rješenjem i platiš sudsku pristojbu.

nakon par mjeseci dođeš po vlasnički list.

za upis vlasništva u gruntovnici nije ti potreban odvjetnik.

to možeš i sam napraviti ako ugovor sadrži izjavu prodavatelja da kupac može bez daljnjih pitanja , po isplati ugovorene cijene,izvršiti prijenos vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se ovdje radi samo o sređivanju vlasništva u gruntovnici, ili bolje rečeno, ako se radi o upisu imana vašeg oca u katastru i u gruntovnici, onda vam geodeta uopće nije bio potreban.

 

tražite od svog odvjetnika ili u katastru točnu informaciju, šta je to geodeta radio. da bi nešto moglo koštati 6000 kn , geodeta bi trebao napraviti neki geodetski elaborat koji obvezno traži izmjeru na terenu, zatim potpise svih posjednika i susjeda i , ako je sve rađeno poslije 2007. godine, jedan primjerak elaborata trebao bi biti dostavljen vama.

 

ako nije bilo nikakve izmjere na terenu, niste ništa potpisivali i vama nije dostavljen primjerak geodetskog elaborata (dakle ne rješenje iz katastra, nego elaborat geodetskog ureda), onda geodeta nije ništa niti radio. pobrali su novce za ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moram još dodati, iako se nebih trebala petljati u pravo:

 

neke gruntovnice ovakav slučaj kada je osoba koja je evidentirana u katastru kao posjednik ujedno i ta koja stvarno uživa nekretninu, usklađenje gruntovnih podataka sa katastrom i stvarnim posjedom provode kao djelomični zemljišno knjižni ispravni postupak. tada uopće nije potrebna sudska tužba niti odvjetnik. gruntovnica postupak provodi sama. potrebno je samo da stranka - posjednik podnese zahtjev za provođenje takvog postupka.

 

u svakom slučaju, možda bi zaista bilo najjednostavnije i najjeftinije da gruntovno evidentirani vlasnici naprave darovne ugovore ili tobože kupoprodajne ugovore, na koje ćete platiti porez i tada se sve provodi u gruntovnici na ime stvarnog uživatelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija