Jump to content

Vjerska diskriminacija u vrtićima


epikteta

Preporučene objave

Zanima me, slijedeće. U mom gradu je vrtić osnovan kao javna ustanova,grad je osnivač a ne vjerka zajednica. Imam dijete koje već drugu godinu ide u taj vrtić. Međutim, nakon preseljenja, uprava vrtića je radi lakšeg organiziranja rada vrtića odlučila da će svu djecu koja nisu polaznici katoličkog vjeronauka staviti u odvojenu grupu. Da li ovo spada pod diskriminaciju djece u javnim odgojno obrazovnim ustanovama, i ako spada, šta ja kao roditelj mogu učiniti da svoje i ostalu djecu zaštitim od toga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru

.... iako mislim da će moje dijete svakako biti u daleko nepovoljnijem položaju od svojih kolega jer je prvo, pripadnik manjine i ovakvim izdvajanjem se još više naglašava to da je "drugačije" od većine ( sada će se znati i zašto i neće se raditi samo o dva sata tjedno nego će se pretvoriti u trajno stanje tijekom svog boravka u vrtiću...u maloj sredini u kojoj je većina katolika to nikako nije zanemarivo i sasvim suprotno preporukama dječje pravobraniteljice koja potiče interkulturalni odgoj djece po ustanovama ), a da ne govorim da će ga se izdvojiti iz grupe u kojoj se već uspjelo socializirati, steklo prijateljstva zavoljelo svoje tete i sve to u dobi djeteta kada su najosjetljiviji na bilo kakvo izdvajanje, promjene i vrlo često na ovaj način potaknuto, šikarinanje od ostale djece a i odraslih ....

Znam da po zakonu vrtić nije više obavezan ali na žalost, u društvu u kakvom živimo je često nužno rješenje za mnoge roditelje....

 

...i još jednom hvala na odgovoru...zapravo ste mi uspjeli mnogo pomoći :-);-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moderatoru svaka čast na stručnost ali se ne slažem s njegovim mišljenjem, i smatram jasnom i preciznom segregacijom u društvu koja je nespojiva s ustavom RH-a.

 

Smatram da je direktno prekršen čl. 41. st. 1. Ustava koji kaže

 

Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

 

Makar je Vlada Republika Hrvatska potpisala posebni sporazum s Vatikanom i u biti prekšila ovo načelo odvojivosti.

 

Ovakvom podijelom u vrtiću (kao i škole) jasno se utvrđuje da određena javna ustanova nije primjenila načela "laičke" države, formiranjem određene grupe djece određene vjerske ispovijesti.

 

Ono dijete koje ateista ili je druge vjere upravo treba naučiti da smo različitih vjera i ispovijesti. Prema tome nije "bauk" zajedništvo, nego je "bauk" segregacija po ispovijesti, ne okrećimo pilu naopako.

 

Onda po toj logici idemo primjeniti "šerijatske" zakone pa odvojiti djevojčice od dječaka i dati im iste uvjete u vrtiću, i reći da su se ispunili uvjeti iz Zakona, a odgojnim mjerama i "pečaćenjem" u sredini reći tko kojem društvu pripada.

 

I na kraju slagali se vi ili ne vjeronauku nije mjesto u vrtiću i školi nego u crkvi, bez obzra što je Republika Hrvatska potpisala posebni sporazum s Vatikanom. A bonton, etika, seksualni odgoj, "staro" domaćinstvo i slično su dio škole. Ali za sto godina će se to proomjeniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U međuvremenu sam došla do još nekih informacija u vezi ove podjele na grupe i zašto je uopće došlo do takve ideje.

Naime, vjeroučiteljica nije kvalificirana za rad sa predškolcima i zbog toga satu vjeronauka mora prisustvovati i vrtićka teta. Dakle, teta umjesto da se posveti djeci koja ne idu na vjeronauk mora biti prisutna na satu vjeronauka zato jer vjeroučiteljica nije kvalificirana za rad sa predškolskom djecom. A cijela ideja da se nekatolici odvoje u zasebnu grupu je došla po naputku crkve. Osim toga, vjeronauk spada pod izborni sadržaj vrtićkog programa, isto kao i engleski jezik. Ali, engleski jezik vodi kvalificirana osoba i to izvan radnog vremena vrtića ( prije ili poslije vrtića) pa nema nikakvih problema , dok se vjeronauk održava unutar radnog vremena i to od strane osobe koja nije kvalificirana za rad sa predškolcima.

 

Zahvaljujem i ostalima koji su odgovorili na moje pitanje. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Država mora zaštititi djecu , od bilo kakve diskriminacije, 2. članak Konvencije o pravima djeteta . :kavica:

 

 

Takva djeca osjećat će se odvojenima od ostalih, jer ona ne mogu razumski shvatiti zašto se deset sati igraju zajedno s vršnjacima, a onda ih razdvajaju.

 

"Vjeronauk je odgoj za Crkvu. Djecu od tri ili četiri godine ne možete religijski obrazovati. Njima treba vjerski odgoj, ali u obitelji ili crkvi, a ne u vrtiću. :palac:

 

Osim toga na ovaj način tamo će se provoditi segregacija koja bi mogla stresno utjecati na djecu.

 

 

Baš me zanima kakva bi reakcija javnosti bila da, recimo, McDonald’s počne obilaziti škole i vrtiće, uvjeravajući klince da se hrane samo u njihovim restoranima ... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gogich je napisao:

Kad su u Međimurju u nekim školama stavili romsku djecu u posebne razredne odjele (jer nisu znala hrvatski jezik, ali razlog sad nije bitan) cijela Hrvatska se digla na noge da je to segregacija i diskriminacija. Kako je drukčije ovo odvajanje djece po vjeri?

 

Kako to misliš, razlog nije bitan?

 

U slučaju koji spominješ razlog je bio razuman i opravdan. Kako bi bilo opravdano da djeca (romska i hrvatska) koja mogu pratiti nastavu zaostaju u učenju jer neka druga djeca ne mogu normalno pratiti nastavu.

Sramota je da se objektivan problem podigao na razinu nacionalističkog incidenta, umjesto da se riješio na primjeren način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

josavka je napisao:

 

"Vjeronauk je odgoj za Crkvu. Djecu od tri ili četiri godine ne možete religijski obrazovati. Njima treba vjerski odgoj, ali u obitelji ili crkvi, a ne u vrtiću.

 

Tako je.

Ne odričem pravo crkvi da organizira vrtić , pa neka roditelji po volji upišu dijete , ili ne.

 

Segregacija djece po vjeri zbog vjeronauka u školama također je izuzetno štetna. Vjeronauku nije mjesto ni u školi, ali ako već imamo tu obavezu, trebao bi biti isključivo prije ili poslije redovne nastave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

 

 

Kako to misliš, razlog nije bitan?

 

Samo sam htjela istaknuti poantu u pitanju (napisala sam da razlog sad nije bitan), kako to da ljudi viču diskriminacija samo u nekim slučajevima. Ja sam iz Međimurja i znam koji su razlozi bili na stvari, ali u to vrijeme su me kolege iz drugih područja u jednom trenu napali da što mi tu stalno diskriminiramo Rome, tako da sam se osjećala ko da sam član KKK-a. A rijetki su ti koji se tako pobune kad Crkva krene organizirati rad, onda govore ali katolici su većina, ako ti se ne sviđa premjesti dijete u drugi vrtić...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav,

 

kao roditelj dvoje djece(jedno u vrtiću, a drugo u školi) i kao katolik iskreno smatram da se vjeronauk gura tamo gdje mu je i nije mjesto.

Smatram da vjeronauku u vrtiću nije mjesto, jer ta djeca i onako nisu svjesna pojma vjere(eventualno predškolska grupa 5,6 god.)

Smatram i da su dva sata vjeronauka tjedno u školi previše i da bi bilo bolje da imaju sat tjelesnog više, jer naši školarci su ionako preopterećeni.

A da ne govorim o tome kako su počeli pretjerivati-konkretno danas krsni kum ne možeš biti ako nemasš sve sakramente (ako si u braku moraš biti vjenčan u crki) :-? , a znm ljude koji su samo kršteni i nisu vjenčani u crkvi, a 80-ih i 90-ih su nekoliko puta bili krsni kumovi :-o

Eto-katoličke sam vjere i idem u crkvu koliko ja to želim, ali kad mi se nešto počne nametati gotovo uvijek mi prisjedne.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija