Jump to content

Za koju NKD se registrirati...


anonimno

Preporučene objave

...ako se bavim prodajom reklamnog prostora preko interneta? Može li se to svrstati u trgovinu na malo? Ili su to računalne usluge? To me muči i još nešto.

 

Jesu li računi sa žigom u .PDF formatu, poslani elektronskim putem, pravovaljani u svrhu fakture (naplate) i u svrhu vođenja knjiga (računa, dokumenta i sl. - knjigovodstvo) poduzeća?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

dakle,

 

za nkd je najbolje pitati u lokalnom gradskom ili županijskom uredu za gospodarstvo ako je rijec o samostalnoj djelatnosti ili obrtu... ako je riješ o poduzeću pitajte kod biljeznika kod kojeg cete ovjeriti akt o osinivanju.. ili sami pogledajte na http://www.poslovniforum.hr/nacionalna.asp pa odaberite sto vam odgovra najblize.

 

 

dalje sto se tice racuna u PDF formatu, moze se od 1.1.2006. izdavati u elektronskom obliku jer je na snazi zakon o elektroničkoj ispravi, pa onda može biti izdan no mota biti postpisan elektonskim potpisom, a za takav tip potpisa je najbolje da se javite u FINA-u jer ih ona izdaje.

 

medjutim pripazite na to da bi se stvorila obveza da netko taj racun i plati mora ga primiti, a to znaci da je morao izjaviti volju da ce primati elektroničke isprave. ako se nije očitovao, može reći da nikad nije ni primio račun i bit će pred zakonom u pravu.

 

kako točno mora izgledati račun pogledajte Zakon o porezu na dodanu vrijednost, a što je i kakva treba biti eletronička isprava pogledajte u Zakon o elektroničkoj ispravi NN 150/05, a u istom broju NN je i novi Zakon o računovodstvu koji se primjenjuje od 1.1.2006. pa provjerite tamo što kaže o takvim knjigovodstvenim ispravama (a račun jest knjigovodstvena isprava).

Što se tiče elektroničkog potpisa pogledajte negdje Zakon o elektroničkom potpisu

 

nadam se da sam bar malo pomogao...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija