Jump to content

Porez na nekretninu


dj_Dejan

Preporučene objave

Poštovani, trebam hitan savjet vezan za porez na kupljenu nekretninu. Naime, mama je prodala stan kojeg je ona bila vlasnik u jednom mjestu i kupila drugi stan, u drugom mjestu, te za tu transkaciju dobila poreza za platiti 3,500 eura.Prodala je trosoban stan za 50.000 eura u Slavoniji i kupila garsonjeru u Splitu za 70.000 eura. Da li postoji način da se pozove na nekakav zakon da ne plati taj porez s obzirom da ona nikada nije iskoristila svoje pravo prve nekretnine, jer taj prvi stan kojeg je ona bila vlasnik otkupila je od poduzeća u kojem je radila,koji joj ga je dodijelio s obzirom da je bila dugogodisnji radnik tog poduzeća, kako je to već išlo 90-tih godina. Da li ima smisla žaliti se na rješenje porezne uprave, ako to gledamo iz aspekta rješavanja stambenog pitanja, a nije nekakav šverc, jer ona nije puno dobila tom transakcijom.?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o porezu na promet nekretnina

(Redakcijski pročišćeni tekst, 'Narodne novine', br. 69/97, 153/02)

Odluka USRH - 'Narodne novine', br. 26/00, Čl.172 OPZ-a -'Narodne novine' br. 127/00, 86/01 - ispravak

 

VI. POREZNA OSLOBOĐENJA

1. Opća oslobođenja

Članak 11.

 

t. 15. Građani koji su iskoristili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina iz točaka 9., 11. i 13. nemaju pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.

 

porez plati zbog zateznih kamata

ali piši žalbu a predpostavljam da će trebati ići i upravnom tužbom Upravnom sudu.

možda i uspiješ ako je druga nekretnina nabavljena poslije prodaje prve nekretnine pa je ustvaru druga nekretnina prva i jedina nekretnina i u skladu sa Zakonom čl.11. t.15. pošto nije korištena porezna povlastica .

stan(u slavoniji) je kupila od RH bez plaćanja poreza ?

 

?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, druga nekretnina je kupljena nakon prodaje prve nekretnine jer je plaćena tim novcem od prodaje prve nekretnine, jer mama ima mirovinu od 1500 kn. E sada da budem iskren, kada je otkupljivala stan, kojeg je dobila kao radnica kombinata Belišće,inače moram reći da je stan bio po povlaštenoj cijeni u odnosu na tržišnu, da li je ta povlastica baš upravo bila oslobođenje od poreza na promet nekretninama. Tu je naša dvojba oko toga. Mama kaže da se u njezinom ugovoru o otkupu toga stana nigdje ne spominje ta povlastica. Da li Vi možda znate kada je uvedena opće ta povlastica oslobođenja od plaćanja poreza,jer otkup takvih stanova u RH čiji su vlasnici bila poduzeća krenuo mislim 1996 god.jer realno gledajući ona nije ništa na dobitku, samo zamijenila mjesto prebivališta i iz stana od 68 m2 otišla u 24 m2 i morala nadoplatiti 25.000 eura zajedno sa porezom,jer su tržišne vrijednosti nekretnina u Slavoniji znatno manje nego u Dalmaciji.Zato tražim informaciju da li bi uopće imalo svrhe boriti se za povrat novca jer mama je već platila porez.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija