Jump to content

Obrt-dobit ili dohodak


streetmode

Preporučene objave

Koliko sam uspio shvatiti prateci forum, ukoliko nisam nigdje zaposlen i otvorim obrt moram placati oko 2000 kn doprinosa/mj. Imam nekoliko pitanja vezano uz to:

 

1. sta ako se zaposlim negdje drugdje na nepuno radno vrijeme, da li svejedno moram placati doprinose kad otvorim obrt kao da nisam zaposlen ?

2. u slucaju da se odlucim na varijantu placanja poreza na dobit, da li i onda moram placati mjesecne doprinose ili ih placam samo na ostvarenu dobit ?

3. da li se kod obrta koji placa porez na dobit mora voditi dvojno knjogovodstvo ?

4. da li vrijede ista pravila za obrt i doo da moram raditi ugovor o najmu ako poslujem u stanu od roditelja (djelatnost izrade web stranica) ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ukoliko se zaposlite kod drugog poslodavca koji Vam plaća doprinose za nepuno radno vrijeme,morate plaćati doprinose iz obrta za razliku do punog radnog vremena.

 

2. Ako idete u obrtnike dobitaše,tada su Vam mjesečni doprinosi još veći,jer obrtnici dobitaši plaćaju doprinose na osnovicu (za 2009.):8.206,00 kn,što znači da su mjesečni doprinosi 2.913,13 kn.

 

3. Da, obavezno je vođenje dvojnog knjigovodstva.

 

4. Da, obavezan je ugovor o najmu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Ultra na odgovorima. Imam jos jedno pitanje-kazete da ako me netko zaposli na nepuno radno vrijeme, a ja imam obrt placam razliku dopirnosa do punog r.vremena. Recimo da me netko zapospli na puno radno vrijeme, ali na minimalnu placu. Da li i u tom slucaju isto placam neke razliku jer je ta osnovica ipak manja neko za vlasnika obrta? Koliko je tocno ta osnovica za minimalnu placu, a kolika za vlasnika obrta ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovor za @streetmode :

 

Minimalna osnovica za puno radno vrijeme: 2.814,00 kn

 

Osnovica za obrtničke doprinose: 4.849,00 kn

 

Ukoliko ste zaposleni kod drugog poslodavca na puno radno vrijeme i na minimalac, ne plaćate razliku do visine obrtničke osnovice, jer ne možete biti osigurani po dvije osnove (i iz radnog odnosa i iz obrta).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovor za @IVANX71 :

 

Da bi ste mogli troškove režija koristiti kao troškove obrta, prilikom potpisivanja Ugovora o najmu, stavite klauzulu u kojoj se navodi da će te Vi (kao najmoprimac) podmirivati npr.20% režija u svezi s poslovanjem obrta.

 

Također možete donijeti i pisanu Izjavu (sastavljenu u slobodnoj formi), po kojoj Vi, kao vlasnik obrta, izjavljujete da se računi u određenom (realnom) postotku, koriste kao trošak poslovanja.Ovakvu Izjavu dovoljno je ovjeriti pečatom i potpisom obrtnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija