Jump to content

Obiteljska mirovina... Molim Vas za pomoc


Kali11

Preporučene objave

Sve je pocelo 2002. godine kad je umro moj tata. Mami su u Zavodu za mirovinsko osiguranje rekli (u podrucnom uredu Slavonski Brod) da treba podnijeti zahtjev za obiteljskom mirovinom (studirala sam u to vrijeme i prema zakonu sam trebala primati ocevu mirovinu za vrijeme trajanja studija) i tamo su joj ga odmah i sastavili. Ja nisam bila prisutna pa ne znam tocno kako zahtjev izgleda i kako je srocen. Vrijeme je prolazilo, mama je zvala i raspitivala se o napretku slucaja i doznala da je spis poslan u Mihanovicevu u Zagreb na rjesavanje. Samu proceduru nam nitko nije znao, a mozda ni htio (malo mi je nevjerovatno da bas nitko koga je pitala ne zna kako se tocno te stvari rjesavaju jer nije da ih rjesavaju prvi puta - svima je komentar bio: kada spis dodje do nas, pogledat cemo o cemu se radi) objasniti. U medjuvremenu mama je obolila od Alzheimerove/demencije (bolest je vec u poodmaklom stadiju) i ja sam preuzela brigu o rjesavanju svih birokratskih zadaca.

 

Odlazila sam u Mihanovicevu i nailazila na zatvorena vrata (doslovno nikoga nije bilo u uredu, bilo da je 8, 10, 12 ili 14 sati), zvala i rijetko kad bi se netko javio i dao mi isti odgovor: radimo na tome, nazovite uskoro.

 

Da skratim pricu: doneseno je rjesenje u 5. mjesecu prosle godine(dobila sam postom isto skupa s nekim preracunom), svi su se kleli da je to to i da je sad gotovo i pitanje dana kad cu primiti uplatu, navodno nesto nije bilo uredu s tim rjesenjem i novac i dalje nisam dobila. Ne razumijem se u pravne stvari pa vas zato molim za savjet: sto napraviti?! Referenticu koja radi na spisu (to je vec valjda 20. po redu kojoj je spis bio proslijedjen) naganjam od 12. mjeseca (uzela je 3 tjedna godisnjeg, dosla na posao na nekoliko dana, zvala sam ju prosli tjedan i receno mi je da je opet nema do ponedjeljka, zvala sam ju danas i opet se nitko ne javlja); slucajno sam vidjela da imaju pravnu sluzbu pa sam njih nazvala - njihova pravna savjetnica (nije mi rekla svoje ime) je rekla neka se obratim tajnici odjela. Htjela sam osobno otici do njih, ali kazu da je to sada zatvoreni odjel i da ne mogu do njih doci. Salju spis od jednog do drugog referenta, mene uporno posljedjuju dalje... pred gubitkom sam stana i na rubu zivaca.

 

Molim Vas za pomoc. Da li se itko razumije u ovo? Da li znate mozda bar koji se zakoni odnose na ovaj problem pa cu ih sama prouciti. Znate li mozda za nekog odvjetnika u Zagrebu koji radi pro bono slucajeve jer, iskreno, za koji tjedan necu imati vise ni za kruh a pogotovo ne za platiti odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Pošaljite dopis organizacionom odjelu koje je izdalo rješenje , na ruke osobe u potpisu i to preporučeno s povratnicom u kojem tražite pojašnjenje zašto ne primate uplatu ako je donijeto rješenje kojim Vam se priznaje neko pravo .

Kopirajte rješenje kao dokaz .

 

2. Podnesite drugostupanjskom organu žalbu za neisplatu po rješenju .

3. O svemu informirajte Javno pravobraniteljstvo u Zagrebu i tražite da ono intervenira kod nadležnog MIO.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija