Jump to content

Stipendija - fond branitelja


mikii

Preporučene objave

Prošle akademske godine odobrena mi je stipendija Fonda branitelja za studij kao djetetu dragovoljca Domovinskog rata, bratov (srednja škola) zahtjev je odbijen zbog "neodgovarajuće ovjere" (dokumente ovjerila kopiraonica i to naplatila!).

 

Ove godine opet problem -> stipendiju nismo dobili ni brat, ni ja. Kao razlog, u telefonskom razgovoru, naveli su da potvrda mirovinskog, da nitko ne prima mirovinu, nije dostavljena. Napominjem da je dostavljen izvadak i potvrda POREZNE uprave u kojoj stoji da sporna osoba NEMA prihoda.

Prema kojoj logici se onda može pozivati na potvrdu o neprimanju mirovine? Ako su prihodi 0,00kn, nije li logično da navedena osoba mirovinu ne prima?

(Svi drugi uvjeti su ispunjeni)

 

Vrijedi li praviti žalbu na ovu odluku i je li to moguće ikako riješiti?

 

 

Dodano:

I laiku, kao što sam ja, jasno je da se u Fondu odvijaju neke čudne igre. Prošle godine najavili su da će zbog krize ograničiti broj stipendija, jer "nemaju sredstava". Kako je to moguće kad je dobit Fonda 2009. godine u odnosu na 2008. godinu veća za cijelih 25%:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

- imam jedno pitanje vezano uz đačke braniteljske stipendije, pitanje je : na dobivenom rješenju piše da se mora dostaviti ovjerena svjedodžba završenog razreda do 30.06.2010., međutim moja ćerka svjedodžbu dobiva tek 07.07.2010. ( prvi razred medicinske škole u Osijeku ) kakav je postupak zna li itko...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mikii je napisao:

(...) Ove godine opet problem -> stipendiju nismo dobili ni brat, ni ja. Kao razlog, u telefonskom razgovoru, naveli su da potvrda mirovinskog, da nitko ne prima mirovinu, nije dostavljena. (...)

Vrijedi li praviti žalbu na ovu odluku i je li to moguće ikako riješiti?

 

Ukoliko ste obrazloženje dobili telefonski, kako navodite, nemate se na što žaliti. "Odluka" na koju bi se mogli žaliti je npr. rješenje, koje niste dobili.

 

 

mikii je napisao:

Napominjem da je dostavljen izvadak i potvrda POREZNE uprave u kojoj stoji da sporna osoba NEMA prihoda.

Prema kojoj logici se onda može pozivati na potvrdu o neprimanju mirovine? Ako su prihodi 0,00kn, nije li logično da navedena osoba mirovinu ne prima?

(Svi drugi uvjeti su ispunjeni)

 

Uz zahtjev je trebalo poslati i potvrdu da pojedini član kućanstva nije korisnik mirovine. Dakle, bez obzira što u prethodnoj godini nije primao mirovinu (što se vidi iz potvrde porezne uprave za prethodnu godinu) trebalo je dostaviti i uvjerenje HZMO-a da član kućanstva (uključujući i podnositelja zahtjeva) nije korisnik prava na mirovinu.

Treba se držati propozicija natječaja pa uz prijavu priložiti i ono što se (vama) čini nelogičnim.

Posebice jer se na kraju natječaja navodi:

"Prijave s nepotpunom dokumentacijom, neovjerene prijave kao i one koji ne pristignu u utvrđenom roku, neće se razmatrati.

Nepotpuna prijava (obrasci A, B i C) podrazumijeva popunjenu i ovjerenu prijavu, ali bez potrebnih dokumenata koje je sukladno Natječaju potrebno priložiti prijavi."

Da li je prijava na natječaj nepotpuna ili potpuna odlučuje onaj tko raspisuje isti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Imam i ja jedno pitanjce za znalce: naime, tamo u pravilniku o dodjeli stipendija piše da se mora poslati kopija svjedodžbe o upravo završenoj školskoj godini, i to ovjerena (valjda da bi bilježnici zaradili još malo pinke).

Dal se to stvarno baš mora poslati pošto ću tu istu svjedodžbu ponovo slati najesen u novoj zamolbi za dodjelu sipendije? Čemu? Još bi to i prošlo, ali - mora se platiti prokl. ovjera, pa opet najesen... :misli::place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav diksi od zagi-a!

Prema mojoj evidenciji zadnja rata stipendije bi se morala isplatiti u 7 mjesecu danas sam bio na bankomatu i mogu ti reći da novci nisu još sjeli. Što se pak tiće ovjeravanja svjdožbe istu nisam poslao kako pišu u ugovoru već par dana kasnije pošto je nismo na vrijeme dobili, što se tiće ovjeravanja ista je ovjerena (kopija) od strane škole i takvu sam poslao,kod javnog bilježnika nisam išao!

:palac::palac::palac::palac::palac::kavica:

Pozdrav svim hrvatskim braniteljima ma gdje god bili!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Thx Zagi87...moj je klinac svjedodžbu dobio prije nekih 10-ak dana, tj. tek kad je završio s praksom, poslao je nisam jer nisam imao love za ovjeru kod bilježnika, a nisam znao da se može ovjeriti i u školi (tek jučer saznao, koji post niže). Sad je opet problem jer u školi naravno, nema nikoga jer su praznici, pa opet - 0 bodova...nadam se samo da će je uvažiti kad je konačno uspijem poslati... :misli::palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok,kolege..

i meni, tj mojoj dječici na račune uplaćeno,

smelo me to što je svaki mjesec uplata bila 24.

a sad kasnilo..

dobro došlo kad došlo,zar ne..

a za na godinu ,treba dobro paziti od dokumenata što se traži.

Vidim puno kolega ostalo bez stipendije djeci zbog neke"sitnice".

Nadajmo se samo da i to neće ukinuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije tema ovdje ,ali samo naglasak na besplatne udžbenike za HB-e i njihovu djecu onih koji su hrvi ili dragovoljci .Dal je tko upoznat s tim,te dal će bit i kada su se počeli skupljat papiri prosle god.Hvala.

 

...Mod ako smeta prebaci post u odgovarajuću temu,ja je ne mogu naci.Thanks!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav svima nakon dugo vremena!danas bio u uredu državne uprave po zahtjev za besplatne udžbenike na kojem piše da se papiri prikupljaju od 15.06.2010 do 01.11.2010. zvao prije kojih 10-ak dana i rekli da nemaju pojma a sada odjednom iskrslo. s time da su mi rekli da ne znaju hoće li se isplaćivati ali da se svejedno podnesu zahtjevi. pozdrav svima iz dalmacije!pokušajte i vi!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ja također zvao ured državne uprave ,poodsjek za HB ,te je teta rekla da se zahtjevi primaju normalno za udžbenike učenika....

 

....s tim ako ste predavali prosle godine onda sada samo treba :

1.potvrde porezne uprave o primanjima za 2009.g.za sve članove kućanstva ukljućujući i djecu

 

2.potvrde/da da je djete/ca upisano u šk.god.2010/11.

 

...i to je sve....

 

 

btw.ako je kojim slučajem 2. stupanjsko rješenje (privremeno)-isteklo,("tada se nalazimo u zrakopraznom prostoru")a nadalje predmet HRVI-a je u postupku ,tada će se zahtjev za bespl.udžbenike rješavati kada dođe 2.st.rješenje,bez obzira što će rok čak i eventualno proći. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Članak 261. Obiteljskog zakjona

(1) Roditelji mogu s odobrenjem nadležnog centra za socijalnu skrb otuđiti ili opteretiti imovinu maloljetnog djeteta radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta.

(2) Odobrenje centra za socijalnu skrb potrebno je i za poduzimanje postupovnih radnji pred sudom ili drugim državnim tijelom kojima se raspolaže imovinom maloljetnog djeteta.

(3) Za sklapanje ugovora između maloljetnog djeteta i fizičkih ili pravnih osoba kojima je predmet raspolaganje budućim imovinskim pravima djeteta u vezi s njegovim športskim, umjetničkim ili sličnim aktivnostima, potrebno je prethodno odobrenje centra za socijalnu skrb. Centar za socijalnu skrb mora, radi dobrobiti djeteta, osobito paziti da se zaštite djetetova imovinska prava i interesi.

(4) Obveze iz ugovora iz stavka 3. ovoga članka mogu trajati najdulje do punoljetnosti djeteta.

 

 

Dakle, branitelji čija djeca dobivaju stipendiju, a koja im sjeda na tekući račun, na koji su opunomoćeni roditelj-branitelj-skrbnik (vrijedi za maloljetnu djecu branitelja tj. do 18 godine starosti) ne mogu mjesečno podizati više od 1000 kuna u bankama sa iznosa računa.

 

Uglavnom, u Hrvatskoj poštanskoj banci (a velika većina djece branitelja dobivaju stipendiju putem navedene banke) se odnedavno strogo pridržavaju tog zakona te se nemojte iznenaditi ukoliko imate odjednom namjeru podići više od 1000 kuna, a da vas ne isplate, tj. isplate vam samo 1000 kuna te vas upozore na to da možete podizati samo 1000 kuna mjesečno.

Do sada se mogao podizati cijeli iznos (nisu toliko obraćali pozornost na sporni članak Obit. zakona) ali više uglavnom ne isplaćuju iznad 1000 kuna mjesečno.

 

Iznimno, možete otići u Centar za soc. skrb kod pravnika te tamo podnijeti zahtjev da vam se omogući podizanje većeg iznosa sa računa ali ćete morati tamo sa djetetom i bračnim drugom obaviti informativni razgovor nakon čega će komisija ocijeniti može li udovoljiti vašem zahtjevu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

adam269 je napisao:

molim vas, da li mi može netko pomoći....ovako za prošlu akademsku godinu dobio sam stipendiju, pa me zanima da li ja smijem raditi(preko student servisa) a da i dalje imam pravo na stipendiju???i ukoliko je to točno da li imam ograničenje, tipa do svote od 10 000kn???

 

U prihod kućanstva ulazi i vaš prihod ukoliko je registriran od Porezne uprave. Dakle, ako prihod svih članova kućanstva iz prethodne godine podijelimo na 12 mjeseci i na broj članova kućanstva, iznos koji dobijemo ne smije biti veći od cenzusa (1.995,60 kn).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 9 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija