Jump to content

Pravo na zdravstveno osiguranje hrvatskog branitelja


abiba

Preporučene objave

Mući me nešto tom pitanju:Suprug je hrvatski branitelj,pa nije bio hrvatski branitelj u firmi u kojoj je radio već radnik,što nije predao u mjesec dana papire na HZZO vjerojatno je sam kriv i ne vidim u ćemu on spada u forum o hrvatskim braniteljima jer se ne traži nešto u vezi ostvarivanja prava hrvatskih branitelja.To što je bio HB ne znaći da automatski ima sve privilegije da se može nonšalantno ponašati.

Ostvariti može ako ode pitati pravnika u HZZO što da radi :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je zaista nevjerovatno. Ako zatraži pomoć ili mišljenje supruga hrvatskog branitelja koji je 5 godina proveo na ratištu i hvala Bogu još je jedan od malobrojnih živih HB, koji nije koristio nikakve "povlastice" kako vi nazivate kao hrvatski branitelj, te sada tražim pomoć, dobivam ovakav odgovor. Može Vas biti sram, jer da, pogriješio je što nije na vrijeme otišao u HZZO (ne želim Vam pisati razloge nepravovremenog javljanja) i zato sam sada zamolila da vidim kako može ostvariti bar to pravo na zdravstveno.

Zaista bi bila zahvalna ako mi netko može dati kakav savjet, naravno onaj tko nije ljut na hrvatske branitelje jer se danas očito ne bi smjeli ni javljati ni pojavljivati.

Žalosno, ali istinito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospođo pitanje je u redu,ali nije za ovaj forum o braniteljima jer nema pitanja u vezi ostvarivanja prava hrvatskih branitelja,to što je suprug branitelj nema nikakvu težinu za rješavanje njegovog problema ,neznam zašto se ljutite,to je pitanje za radno ili sl.pravo na ovom forumu,ni u primisli mi nije da podcjenjujem bilo koga,a ponajmanje HB,od kojih sam i sam.

Niste shvatili moj post i nemam namjeru da se prepucavam preko foruma .

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

abiba je napisao:

Suprug je hrvatski branitelj,ostao bez posla u 11.mjesecu 2009.g. i zakasnio je u roku od 30 dana prijaviti se na HZZO.Sada je bez posla i nema zdravstveno ni dopunsko osiguranje. Kako da to ostvari?

 

 

Poštovana,

dakako da ste na pravome mjestu postavili pitanje jer po Zakonu o pravima branitelja......, sukladno članku 11. stavak 1. hrvatski branitelj iz DR pravo na zdravstvenu zaštitu i druga prava iz osnovnoga zdravstvenog osiguranja ostvaruje na način i prema uvjetima utvrđenim Zakonom o zdravstvenom osiguranju i propisima donijetim na temelju toga Zakona, a sukladno tom Zakonu u članku 5. kojim su taksativno nabrojani osiguranici Vaš suprug se podvodi pod stavak 19. a u koji se ubrajaju hrvatski branitelji iz DR, ako nemaju drugu osnovu osiguranja.

Trebate podnijeti zahtjev prema HZZO-u koji će te potkrijepiti sa potvrdom o statusu hrvatskog branitelja, kao i eventualno potvrdu od Zavoda za zapošljavanje iz koje je vidljivo da isto pravo ne ostvaruje preko njih jer je propustio da se u zakonskom roku prijavi kod njih i ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu.

Što se tiče dopunskoga osiguranja pokušati na teret sredstava iz državnog proračuna ( plaćanje premije dopunskog osiguranja), ako se pronađe u nekoj varijanti, npr. kao dobrovoljni davatelj krvi sa više od 35 davanja, branitelj sa oštećenjem organizma od najmanje 30%, na osnovu cenzusa , odnosno ukupnog prihoda u prethodnoj kalendarskoj godini po članu obitelji mjesečno te da nije veći od 45,59 % proračunske osnovice.Mala je vjerojatnost da bi isto prošlo kao nezaposlen, a neprijavljen na Zavodu za zapošljavanje no vrijedi pokušati i sa time.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postoji caka ! dopunsko si mora sam platiti ili ako je u mirovini sa najmanje 30% oštečenja, ali ako ga neki njegov kolega prijavi da radi kod njega i prijavi na zavodu onda ima pravo ali ga ponovo mora odjaviti u roku 5 dana ( to treba provjeriti na zavodu ako ima kakvu špagu u to nisam 100% siguran )onda se ništa ne događa. on ostaje na zavodu i ima sva prava, a kolega ima ponovo pravo nekoga zaposliti.jedan moj kolega je imao takav slučaj,firma se raspala i otišli na burzu, a burza ih je slala kod jednoga privatnika kod kojega su nakon nekoliko dana sami morali dati otkaz i gube sva prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija