Jump to content

invalidska mirovina +dug


kb

Preporučene objave

imam jedno pitanje koje se odnosi na moju majku.

naime jos 1998 dobila je rjesenje o invalidskoj mirovini al je sve stalo na rjesenju jer je imala obrt kojim je dugovala nesto novca za mirovinsko.kako je to vec neko izvjesno vrijeme placeno, odnosno dug je podmiren, koji su naredni koraci da se ostvari pravo na isplatu mirovine kao i dali se mirovina isplacuje retroaktivno za sve ove godine.unaprijed zahvaljujem.lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kb,

nema odgovora. Mi smo ti tu na radnom malo "kratki" sa Zakonom o mirovinskom osiguranju.Više ti znaju to dečki sa "prava branitelja". Zapravo oni ti tam sve znaju. Ja bih tebi savjetovao da se ti raspitaš u područnoj službi (imaju i pravnike) HZMO-a. Oni će ti reći informacije koje ti trebaš za svoju majku. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probati ću ja pomoći, ali malo mi je nejasno pitanje?

 

Majci je priznato pravo na IN mirovinu. Kada je pravo priznato i od kada je išla isplata mirovine? Ako je (kasnije) podmirila doprinose, može podnijeti zahtjev za obnovu postupka, ali tada bi se isplata odredila prvi slijedeći po podnošenju, možda i prvi slijedeći kako su podmireni doprinosi, ali nikako retroaktivno tj. od dana kad joj je priznato pravo.

 

Trebalo bi malo više detalje, dobro prouči rješenje pa napiši malo opširnije.

 

 

P.S.Kaj se tiče radnog, naročito mirovinskog, mogu ja uskakati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Super Mony,

sad imamo sve: ko kuži radno,ko kuži sociajlu i ko kuži mirovinsko. bebaaaaaaaaaaaa.

Ajde ti sad meni reci:

-ako ja dobim riješenje od invalidske komisije o PROFESIONALNOJ nesposobnosti za rad,kaj to faktički za mene znaći i kaj ja mogu protiv takvog riješenja ukoliko mi se ono kaj mi odgovoriš nebu sviđalo? A nebu.

Da i može li ta komisija donjeti još kakvo treče ili četvrto riješenje ili soluciju,osim:

-profesionalne ili

-opće nesposobnosti? :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo mala ispravka, komisija nikako ne donosi rješenja, već nalaz i mišljenje.

 

Kaj se tiče IN zbog profesionalne nesposobnosti za rad, ona znači da je priznato pravo na IN mirovinu, ali uz određene kontraindikacije. To znači da možete i dalje raditi, ali Vas poslodavac mora rasporediti na neke druge poslove (poštivajući rješenje HZMO-a). U većini slučajeva, dolazi do prekida radnog odnosa. Ako se nastavi i dalje raditi, od poslodavca se prima plaća, a HZMO isplaćuje tzv. umanjeni dio mirovine (primjena mirovinskog faktora 0,5). Kad se prekine radni odnos, mirovina se određuje uz primjenu mirovinskog faktora 0,8. Takav čovjek uvijek može podnijeti zahtjev za novu ocjenu invalidnosti (opća) a može podnijeti i zahtjev za starosnu mirovinu kad ostvari uvjete.

 

Na to rješenje postoji mogućnost žalbe, tada Viša komisija procjenuje nalaz i mišljenje vještaka te daje svoj nalaz i mišljenje. Ponekad se i osoba poziva na pregled pred II. komisijom.

 

Komisija još može donijeti nalaz da je bolest u fazi liječenja ili da invalidnost ne postoji.

 

Zadovoljni ili...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mony hvala,

zadovoljan ali...moram pojasniti situaciju.

Dakle ja sam dipl.inž. drvne industrije i sa tim zvanjem radim kod poslodavca koji zapošljava manje od 20 radnika kao "rukovoditelj proizvodnje".

Osnovna bolesti:F33.2,F07.9,osim toga:kronično oštečenje kralježnice,gubitak sluha 40% i premečaj ravnoteže,kronični gastritis,operacija kile Bergmanovom metodom(trajno nesmijem dizati terete). Jeremija iz A. Forda 100% :smijeh:

Dakle s obzirom na moju osnovnu bolest a i na"prateće" boleštine moj poslodavac u slučaju profesionalne invalidnosti nemože mi dati za raditi nikakav posao.

Dakle doći će do prekida radnog odnosa u kojem ću ja vjerojatno popušiti redoviti otkaz iz osobno uvjetovanih razloga. Već mi je to, ali iz poslovno uvjetovanih razloga (ukonuo je moje radno mjesto odlukom) poslodavac pokušao spakirati u toku bolovanja, ali sam ga "uzemljio",pa se to nije dogodilo.

Dakle mene zanima:

1. kaj se događa ako mi komisija da ocjenu "profesionalno nesposoban" i ja dobijem otkaz, vezano za visinu mirovine. Taj dio nisam baš shvatio.Kolika je ta mirovina u odnosu na

onu "opću" ili u odnosnu na "punu"?

2.Ako mi daju ocjenu "općenito nesposoban" kaj bu bilo za 6 godina kad bum imal 65 ( a mislim da nebum to dožuvel:-D )i steknem uvjete za punu mirovinu bum ja to dobil ili ne? Naravno ak se zakon ne promeni u kaj sumnjam da se nebu.

Kaj vi velite na ove moje opservacije?

Probal sam računati tam visinu mirivine sa stranice HZMO-a. Čoveće Albert A. pokojni prof.Blanuša i ti neki dečki paceri,kakve vektorske jednadžbe,kakva kavntna fizika......to je peta dimenziaj.... :smijeh::-P:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mony, cigo

hvala vam puno.

 

ma to je malo zamrsena situacija.

rijesenje za in.mirovinu je dobila 1998, kako nisu placeni bili doprinosi(ona vlasnik obrta) nije mogla ostvariti pravu na isplatu.kako je to placeno sada bi trebalo pokrenuti nesto kako bi se mozda to pocelo isplacivati.od tada nije primila niti jednu isplatu mirovine.

 

zvala sam hzmo tamo di je njen predmet da ga izvade iz arhive pa cu ih zvati naredni tjedan.

ajd plese pojasnjenje odakle sada krenuti..sto napraviti zanima pmerocedura, sto se navodi u zahjevu???

zahvaljujem uz pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potrebno je kompletirati podatke o stažu i plaći, te se temeljem toga izračunava mirovina, uz primjenu odgovarajućeg mirovinskog faktora (vidjeti čl. 80. ZOMO odnosno izmjene i dopune čl.3 i6.)

O visini je bespredmetno govoriti jer je svaki izračun individualan. Normalno da će OPĆA mirovina biti povoljnija od PROFESIONALNE-opća je u 100% iznosu, profesionalna 80%.

 

Ukoliko Vam se prizna pravo na IN zbog opće nesposobnosti za rad, kad navršite 65 godina, možete podnijeti zahtjev za starosnu. U isplati će ostati ona koja je za Vas povoljnija. Ukoliko ste korisnik starosne, kasnije ne možete ostvariti pravo na IN mirovinu.

 

Svoje razmišljanje glede ocjene invalidnosti ne bih iznosila. Zašto mislite da bi Vas poslodavac "otkantao"

 

 

Kaj se tiče kb, evo mog prijedloga: Najbolje bi bilo otići u Tvrtkovu i tražiti da se spis dostavi referentu u radu.

 

Nije mi jasno kako joj je priznato pravo na mirovinu ako nije platila doprinose? Ima li još staža osim tzv. obrtničkog? Ako ne platite doprinose, navedeno razdoblje se ne uračunava u staž.

 

Uzeti sa sobom potvrdu o plaćenim doprinosima i razgovarati s referentom što se može. Zahtjev Vam mogu ispuniti pravni savjetnici u Tvrtkovoj.

 

Ja bih navela da je rješenjem od .... priznato pravo na invalidsku mirovinu, ali bez isplate. Da je dana....uplatila doprinose te da traži obnovu postupak kao i da joj se prizna staž na osnovi kasnije uplaćenih doprinosa.

 

Definitivno otići u Tvrtkovu i izvidjeti mogućnosti.

 

Malo ste me izmorili... radim svoj posao, a kad mi je dosta odem na legalis, a ono tamo...još posla...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mony,

mi bumo super surađivali. Hvala ti na podrobnom odgovoru. A kad si me već pitala zakaj bi me poslodavac otkantao,ptanje nije zakj bi nego zakaj je. A je zato:

1. jer on netreba inženjera struke kojom se bavi jer je on alatničar i kuži se u drvo,materijale od drva i design interijera jer ima u tome iskustvo od 10 godina na CNC stroju koji dela razne kljuke i spone po nekakvom nacrtu kakvog projektanta koji je tip stručnjaka srel prvi put prije godinu dana ili dve za razliku od mene koji radim interijere sa inim profesorima sa arhitektute već 30 godina pa o toj struci nemam pojma.

2. osim njegovog sveznanja o drvnoj proizvidnji mući ga glad. stalno je gladan love pa mu se ne plačaju porezi a voli jako i crnu boju pa radi na crno. Ne napravi ugovor jer crni se ugovori ne deleju ...pa mu onda naručioci palte materijal a za drugo nek se snalazi.

3. osim toga je prostak dere se na ljude kojima ja rukovodim a ja to nisam dozvoljval malo jačim derektorima sa malo više kompetencija pa nemrem ni takvom #OOPS#vetru.

Dakle prema gornjem on ne trenba inženjera nego dobrog "grafićara" koji bi mu štampal nofce ili tipa kakvog Merlina koji bi mogel da ništ ne potroši napraviti kakvu kuhinju i naplatiti je soma E po metru dužnom a ak se isporuči po nalogu poslodavca bijela i kad dođeš na montažu kupac veli da si pogrešil stan jer je on naručil naranđastu kuhinju,da ju taj čes prefarbaš u naranđasto...i da pušeš da se boja brže osuši.

E vidiš zato ti to da ostnem tam nije opcija.

Kaj je interesantno i kaj mene mući: to je zakaj on to sve radi sam sebi? Dakle:

-ili nije normalan a nije jer kad napravi sranje onda veli da je on gazda i da on može kaj hoće

-ili ima preveć nifcih pa se igra velikog gazde

E sa takvim poslom sad kad nem "muljvela"-pri kraju su nema više popuštanja od investitora nemreš stvar popravit tak da kakvom šefu u kakvim javnom poduzeću napraviš stan a ovaj da ti oprosti sranja kaj si službeno radil za njegovu firmu i da naplatiš 5 kilometri podnih lajsni a namontiral si 500 metri. E sad treba po pravilima struke a neki to ne znajuuuuuuuuu.....i ju ju.....................E z takvima Mirek ne radi jr mu se to gadi.

Malo sam zkarikiral...al je to volim ...i ni daleko od stvarnog stanja.

Oprostite auditoriu kaj sam vas udavil...nebum više :-P:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mony je napisao:

Potrebno je kompletirati podatke o stažu i plaći, te se temeljem toga izračunava mirovina, ..........

 

Draga Minty

malo sam razmišljal s ovo malo sive kore kaj mi je po diajgnozi preostalo ...i zato sam malo kasnije "upalil" pa te lepo prosim da ni veliš:

Ko je taj ko mora kompletirati

-podatke o stažu i

-podatke o plaći?????????????????

S obzirirom da je moju radnu knjžicu zgubil moj bivši poslodavac pa imam duplikat,imam i sipis staža kaj sam ga dobil u Mihanovićevoj na HZMO-u a u tim papirima lepo piše da sam počel delati u BOR-bedokovčina Od 15.05 1978 ali ne piše do kad sam tam delal?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jel to pitanje za mene?

 

HZMO kompletira podatka o stažu i plaćama (Trpimirova ulica). Razdoblje osiguranja vidljivo je kroz bazu podataka. UKoliko fale podaci o plaćama, HZMO se službeno obraća poslodavcu i traži dostavu tih podataka.

 

Kaj se tiče datuma do kada se radili, ne bih znala točno reći na koji način će to HZMO utvrditi. Mislim da se provodi postupak utvrđivanja staža, možda će tražiti da poslodavac dostavi odjavu osiguranja. Možda će biti dovoljna i Vaša izjava. To su moja neka nagađanja, ne znam točno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mony je napisao:

Jel to pitanje za mene?

 

HZMO kompletira podatka o stažu i plaćama (Trpimirova ulica). Razdoblje osiguranja vidljivo je kroz bazu podataka. UKoliko fale podaci o plaćama, HZMO se službeno obraća poslodavcu i traži dostavu tih podataka.

 

Kaj se tiče datuma do kada se radili, ne bih znala točno reći na koji način će to HZMO utvrditi. Mislim da se provodi postupak utvrđivanja staža, možda će tražiti da poslodavac dostavi odjavu osiguranja. Možda će biti dovoljna i Vaša izjava. To su moja neka nagađanja, ne znam točno.

 

Mony pozzzzzzzz,

Oprosti, totalno sam se izlapsusiral.

Je pitanje je za tebe. Hvala na odgovoru.

Nažalost bilo je davno. Taj "poslodavac" ne postoji.

Najljepše ti zahvaljujem. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

hi mony

nisam stigla ranije polovati sve informacije da budu sto potpunije kako bi dobila podrobniji odgovor sa vase strane..

 

znaci majka je 98 dobila rjesenje za invalidsku mirovninu, kako je imala dug iz obrta(sad vise nema duga) za mirovinsko osiguranje a i staz koji nije prenijela (18 god staza u Bosni i Hercegovini-kako vidim 1.2.2001 stuio je na snagu medj.ugovor sa bih za priznavanje staza)a do dana podnosenja zahtjeva 3 god staza je imala u RH, znaci kako je MIO pozvao da donese radnu knji i ostalo sto je bilo nephodno da bi se dalje krenulo u postupak realizacije mirovine ona to nije nikada poslala..(privatni ralozi).

 

znaci nikada se postupak nije doveo do kraja, rjesenje je otudeno kad su provalili u kucu..radna knizica iz Bih spaljena u prijasnjoj kuci...uglavnom koma..tako da se majci nije dalo poceti to ganjati..

 

po meni bi trebalo prvo traziti priznavanje staza iz Bih od njihivog mio il??? sto dalje...?? ak sto jos treba od info samo pitajte...komplicirano je please pomozite jer zelim njoj pomoci da ima koju kunu...

unaprijed hvala :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija