Jump to content

HT Telekomunikacije dug


Nerd

Preporučene objave

Dakle, čovjek je napravio dug od 15.000 kn početkom 2000 godine u Hrvatskim telekomunikacijama. U 5 mjesecu 2000 godine, opčinski sud u gradu donosi "prijedlog za donošenje rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave". Na poleđini stranice broj 2 stoji "riješenje o ovrsi" i mogučnost prigovora i žalbe u roku od 8 dana. To riješenje je potpisano u 8 mjesecu 2000 godine. Stjecajem okolnosti, gospodin zaprima dotični dokument o ovrsi početkom 2005 godine... Nije bio zaposlen te je još uvjek bez posla. Dotični gospodin još nije zaprimio pravomočno riješenje. Što mu je činiti? Dali je nastupila zastara? Dali je sud možda pravomočnu odluku objavio negdje drugdje? Nema nikakvog odvjetničkog štambilja niti odvjetničkog ureda kao potpis...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se nije žalio na rješenje, to rješenje je pravomoćno.

 

Ako se žalio, moguće je da je proveden cijeli postupak i da je donesena presuda zbog ogluhe koja je postala pravomoćna oglašavanjem na oglasnoj ploči suda.

 

Presuda zbog ogluhe bi se smjela donijeti samo ako je očito da tuženik izbjegava primanje dopisa suda, dakle nakon višekratnih pokušaja. Ali u praksi imate slučajeva da se presuda zbog ogluhe donese nakon po jedne neuspjele dostave (rješenje, ročište, presuda), pri čemu tuženik uopće ne izbjegava primanje dopisa i npr. uredno prima druge dopise od istog suda.

 

Treba provjeriti na sudu status predmeta prema broju u rješenju.

 

Ako predmet nije okončan, može se tražiti i zaštita prava na suđenje u razumnom roku od županijskog suda. Međutim, treba imati na umu da je tuženik odgovoran za tako dugo trajanje postupka ako mu se godinama nije moglo uručiti rješenje jer je to izbjegavao ili nije obavijestio tužitelja i/ili sud o promjeni adrese.

 

Na dug sve ovo vrijeme teku kamate, a to što je tuženik nezaposlen ne znači da se ovrha ne može provsti i na drugoj imovini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dkle, prijedlog za ovrhu je donesen 2000 godine. Na poleđini stoji da je riješenje o ovrsi nastupilo iste godine jer se gospodin nije žalio u roku od 8 dana... Taj mu je dokument uručen 2005 godine. Ja predpostavljam da mu je riješenje o ovrsi postalo pravomočno pa zato pitam u svezi zastare... Također mi je čudno da nema nikakvog poptisa i štambilja odvjetničkog ureda...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opis je vrlo nejasan.

 

Pretpostavljam da hoćete reći da je rješenje o ovrsi donio sud, te da postoji žig pravomoćnosti budući da nije bilo žalbe.

 

Štambilj javnog bilježnika nije potreban jer u to vrijeme javni bilježnici nisu provodili ovrhu.

 

Odvjetnici s tim nemaju ništa, osim ako je ovrhovoditelj odnosno ovršenik angažirao odvjetnika da ga zastupa.

 

Ako je rješenje pravomoćno, mislim da postoji opći zastarni rok od 10 godina, a taj bi se rok računao od zadnje radnje, dakle uručenja rješenja, jer je od toga trenutka pravomoćna u odnosu na ovršenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražbine utvrđene pred sudom ili drugim nadležnim tijelom

Članak 233.

(1) Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare.

2) Međutim, sve povremene tražbine koje proistječu iz takvih odluka ili nagodbe, odnosno javnobilježničkog akta i dospijevaju ubuduće zastarijevaju u roku predviđenom za zastaru povremenih tražbina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija