Jump to content

slobodni dani


hemic

Preporučene objave

pozdrav

zanima me sta je sa koristenjem slobodnih dana. naime, u ugovoru o radu stoji da za svaki prekovrameni dan, radnik ima pravo na 1,5 slobodan dan. ali nigdje nije jasno napisano da li radnik ima pravo te slobodne dane koristiti po vlastitoj volji (naravno, ukoliko priroda posla to dozvoljava).

jos jedno pitanje: da li negdje stoji da li radnik ima pravo na slobodan vikend? i ako ima, koliko vikenda u mjesec dana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hemic,

naravno da biste trebali koristiti slobodne dane prema vašoj potrebi ali u dogovoru sa poslodavcem. To bi moralo i pisati u kakvom pravilniku o radu ili kolektivnom ugovoru. U praksi se međutim takva događanja rastežu na štetu radnika.

 

U vašem postu nema podataka o tome što piše u vašem ugovoru vezano za puno radno vrijeme. Odnosno jeli vaš rad za poslodavca ugoveren na 5 radnih dana tjedni ili na 6?

 

Obavezan dan odmora i neradni dan je određen nedjeljom.

 

Savjetujem vam da pročitete na Gogglu: nn 149/09 15.12.2010 Zakon o radu,glava VI i VII. naročito čl.od 42-og do 54-tog. Vaša će vam situacija biti puno jasnija. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdravljam cigu1!

pogledao sam ranije ovih par clanaka. nigdje u njima nije decidirano navedeno: radnik slobodne dane moze koristiti po valstitoj zelji. naslucuje se to po nacinu na koji je napisano, ali nigdje to ne pise jasno.

ovo sto pitam za slobodne vikende... ni u jednom ni u drugom slucaju, u kolektivnom ugovoru ne pise nista. konkretno, u ovom slucaju se radi o smjenskom radu (40-satno radno vrijeme, 5 dana tjedno). negdje mi je u glavi da sam procitao da u slucaju smjenskog rada, radnik moze traziti barem jedan vikend (tjedne slobodne dane), bas u vrijeme vikenda (mislim na subotu i nedjelju). dakle, barem jednom tijekom mjeseca.

e, to sada ne mogu nigdje pronaci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija