Jump to content

Vrijeme za iseljenje


NevenkaNena

Preporučene objave

Poštovani,

Molim Vas ako može što hitniji odgovor.

Kako nije bilo oporuke stan svekrve naslijedio je njen nećak. To je po Zakonu o nasljeđivanju tako i to sam znala. Ali kako ta neugodna situacija još traje imam rok do 07.04. da dam žalbu na Rješenje o nasljeđivanju koje je stiglo od Ostavinskog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu. U tom Rješenju određen ne nećak moje pokojne svekrve za nasljednika nekretnina: stan i grob koji su bili u vlasništvu svekrve i pokretnina: iznos novaca od njene mirovine u Zagrebačkoj banci.

U istom rješenju sudac pojedinac napisao je koje su sve bile pogreške javnog bilježnika u vođenju postupka oko nasljeđivanja. Nismo pozvani na ročište u Ostavinskom odjelu, Rješenje je donijeto bez ročišta s time da se mogu žaliti.

Da li ja išta mogu navesti u svoju korist sada barem, da sam svoju svekrvu uzdržavala nakon smrti moga supruga i da li mogu tražiti od nasljednika da mi barem nešto isplati ?

Pretpostavljam, s obzirom da se nije spominjala nikakva druga nekretnina, da ono što je u stanu u kojem sam bila više od 20-godina i što sam od stvari kupovala da je to moje i da mogu odnijeti u drugi stan, moje osobne stvari, neku malu tehniku i sl. jer nitko i nije tražio da to ostane u stanu, tj. da ja to ne uzmem sa sobom.

Kako taj nećak a bratić moga pokojnog supruga s kojim nismo skoro niti kontaktirali će biti vlasnik stana, zanima me u kojem roku se trebam iseliti (otprilike) i da li ja mogu staviti zahtjev da to bude za vrijeme mojega godišnjeg odmora, jer samo tako u jednom danu ne mogu to sve napraviti. U radnom sam odnosu, pa bih koristila dio godišnjeg odmora u srpnju mjesecu da se iselim. Da li mi to može nećak zabraniti i postaviti neki prije rok ? Da li žalbom dobivam na vremenu koje bi mi odgovaralo za iseljenje ? Kako to sada dalje ide i što sve mogu očekivati a uistinu sam se razočarala u nećaku koji samnom ne želi niti kontaktirati od momenta kada je svekrva umrla i ne shvaća kako ja to sve doživljavam kao čovjek, smrtni slučajevi su me potresli i gubitak krova nad glavom koji stan smo kućili isključivo suprug i ja više od 20-godina i uložili puno novaca bez obzira što smo mi u tome i uživali, ali to je uistinu veoma stresno, osjećaj da me se izbacuje kao krpu po Zakonu.

Molim Vas što brži stručni odgovor i jako se zahvaljujem na tome.

Nevenka. :neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na ljudskom razumijevanju.

 

Molila bih, ako još netko ima kakvu ideju meni u korist da bih stavila u žalbu na rješenje - možda bih imala neku malu korist, a svakako idem u žalbu da dobijem na vremenu da bih se odselila za vrijeme svojega godišnjeg odmora. Sumnjam da bi budući nasljednik (on to ovoga momenta još nije, ali biti će) imao razumijevanja za bilo kakav rok da mi da, jer je njemu satisfakcija istjerati ženu svoga pokojnog bratića iz stana u koji nije uložio niti čačkalicu.

U životu mu se do sada, dobro posložilo, prevarom moje svekrve dobio je drugi dvosobni stan a sada po Zakonu imati će od moje svekrve treći dvosobni stan za svoju tročlanu obitelj a da niti u jednom slučaju u vezi stanova nije niti "orao niti kopao" - sve nasljeđivao. Čovjek se rodio pod sretnom zvijezdom. Oni koji visoko lete, nisko i padaju.

Dakle, što bih u svoju korist mogla navesti u žalbi, da li to da tražim od nasljednika (ako je moguće) da mi da neku siću što sam svoju svekrvu a njegovu tetu izdržavala godinu dana i rješila ju minusa od 8.000,00 kuna na računu od mirovine kod ZABE - što je imala poslije smrti svoga sina a mojega supruga.

Da li građanin može dati svoje mišljenje u vezi Zakona o nasljeđivanju da se doda još koja stavka tko može biti nasljednik osim rođaka - jer kad se meni dogodilo ovo užasno da me Zakon izbacuje iz stana nakon 25-godina zajedničkog života i ulaganja i kućenja a stara svekrva je umrla nakon svoga sina a moga muža bez oporuke - bilo bi dobro da se nešto doda u tom Zakonu, da osim mene u buduće više nitko tako ne strada, jer mi je istinski ugrožena egzistencija.

Hvala na ideji, svakoj dobroj duši, ako mi može dati.

Nevenka. :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postovana gospodo!

 

Malo mi je cudno kako vas suprug nema pravo nasljedivanja u cijeloj prici tj. svoj nuzni dio a vi kao njegova supruga njegov dio ??? Ali zasto se ne posavjetujete sa odvjetnikom pod hitno ..i ne dajte se da vas izbaci iz stana dok ne postane rjesenje pravomocno, ali opet pod hitno kod odvjetnika... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nevisibaba je napisao:

postovana gospodo!

 

Malo mi je cudno kako vas suprug nema pravo nasljedivanja u cijeloj prici tj. svoj nuzni dio a vi kao njegova supruga njegov dio ??? Ali zasto se ne posavjetujete sa odvjetnikom pod hitno ..i ne dajte se da vas izbaci iz stana dok ne postane rjesenje pravomocno, ali opet pod hitno kod odvjetnika... :-)

 

Postovani,

 

Procidajte citirane zakonske odredbe:

 

1. Nužni nasljednici i njihovo pravo

 

Nužni nasljednici

 

Članak 69.

 

(1) Nužni nasljednici su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te njegov bračni drug.

 

(2) Ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali predci nužni su nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život.

 

(3) Osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka nužni su nasljednici kad su po zakonskom redu nasljeđivanja pozvane

na nasljedstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda nisam odmah rekla da je prvo umro moj suprug a zatim njegova majka (vlasnica stana) pa ja kao snaha, bez oporuke, nisam mogla naslijediti stan iako sam u njemu živjela i kućila stan sa svojim mužem više od 20-godina života i uzdržavali smo staru i bolesnu svekrvu cijelo vrijeme i ja sama od svoje plaće godinu dana uzdržavala svekrvu nakon smrti njenog sina a moga supruga.

Zakon o nasljeđivanju bi se IPAK trebao malo doraditi da da mogućnost ljudima koji su veliki dio svojega života imali krov nad glavom i vjerovali da im je to do smrti jer će živjeti sa svojom obitelji.

Sada sam doživjela da sam izgubila stan i otišla na cestu kao bogac a nasljednik je nećak koji nije s nama niti kontaktirao a ovim stanom koji sada dobiva na poklon niti orao niti kopao imati će treći dvosobni stan besplatno, sve nasljeđivanje, rodio se pod sretnom zvijezdom.

Uzdržavala sam svekrvu, imam li prava tražiti od nećaka novac za uzdržavanje njegove tete a moje svekrve?

Koja su moja uopće prava ??????

Molim brzi odgovor i hvala.

Nevenka. :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija