Jump to content

Nasljeđivanje stana i novaca


Kirika

Preporučene objave

Poštovani,

 

željela bih samo provjeriti par stvari:

 

1. Moja majka ima s bakom sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju - znači li to da nakon bakine smrti (jedini roditelj), njezin stan u potpunosti prelazi u majčino vlasništvo, a majčina braća ne mogu od toga ništa tražiti? Odnosi li se to i na namještaj i ostale stvari u stanu, ili samo na "golu" nekretninu?

 

2. Kako se dijeli novac sa bakinih bankovnih računa po zakonu? Ako sam ja opunomoćenik po jednom od njezinih računa, mijenja li to išta? Mogu li ja prije njezine smrti prebaciti novac sa tog njezinog računa za koji sam opunomoćena na svoj račun, i znači li to da je onda taj novac moj i da ga nitko ne može potraživati?

 

3. Može li baka sastaviti oporuku u kojoj bi navela da određeni komadi namještaja, slike i sl. iz stana pripadnu meni, usprkos ugovoru s mamom? Može li navesti da sav novac s bankovnih računa ostavlja meni, i mogu li drugi nasljednici tražiti od toga svoj nužni dio?

 

Puno hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) U principu da jer isti stan ne ulazi u ostavinu. Komplikacije su uvijek moguće. Za pokretnine u stanu, namještaj i sl., vrijedi isto ako je tako ugovoreno, u supratnom ulaze u ostavinu i dijele se na zakonske dijelove, odnosno s njima baka može odvojeno raspolagati na način da sačini oporuku vezanu uz sve ili pojedine pokretnine. Činjenica da je u pogledu poj. pokretnina sačinjena oporuka može se tkđ. navesti u ugovoru o dož.uzd.radi boljeg razjašnjenja stvari.

2) Novac na računima može biti predmet oporuke, u supr. se nad istim otvara kn. nasljeđivanje. U sl. oporuke postoji nužni dio drugih zk. nasljednika na cijeloj ostavini što uključuje vrijednost svega pa tako i novca. Ukoliko ste opunomoćenik, pretpostavljam, za dianje novca po računu ( mirovina) jer baka ne može be većih teškoća, onda bi nešto slično onom što ste opisali kvalif. kao kazneno djelo, a u slučaju darovanja isto bi Vam se uračunavalo u Vaš nasljedni dio i moglo bi se pobijati.

 

Ovo je ukratko, zapravo ste naveli dosta informacija i Vama treba ragovor s odvjetnikom.

 

Pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija