Jump to content

pripada li imovina meni ili djedu?


Eli30

Preporučene objave

postovani,

 

zivim u inostranstvu i danas sam saznala da mi je otac prošle godine umrao. jedina sam njegova kćer (sudski me je priznao dok sam bila dijete). nosim njegovo ime. nije bio u braku niti je živio u vezi. nije mi javljeno da je otac umrao ni od rodbine ni sa suda. dali je to moguće da je sva imovina, koju je želio dati meni, prešla na djeda? i šta mogu učiniti? kome se prvo obratiti? otkud da krenem?

 

srdačan pozdrav

 

eli

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dragi ljudi,

 

zar mi ne moze bas nitko pomoci? djed mi je uzeo svu imovinu, a oceva zadnja zelja je bila ostaviti mi svoje imanje. nikad se nije za mene brinuo. mama je financijalno jedva prolazila kroz zivot, a on je bio ovisnik i nije mogao drugacije. proslih godina me je doslovno natjeravao na to da mi prepise imovinu, a ja sam uvijek mislila da ce to ionako meni pripasti. medjutim djed, koji je baku i oca ostavio prije 40 godina radi mnogo mladje zene, s kojom je vjencan i ima sina mladjeg od mene, je uzeo sve protiv oceve volje. cak nisu dali ni osmrtnicu da ne saznam da je otac mrtav. uzasna je ova moja prica. sve bi mu nasljedstvo dala (a mnogo je ostavio), da je pokazao imalo respekta prema ocu, ali ovako ne mogu. ni na sahranu nisam bila pozvana. zivim u austriji. nisam mogla drugacije doznati za ocevu smrt, osim sto mi je postalo sumnjivo sto se nije vise javljao. nakon dugog raspitivanja sam saznala da je otac mrtav.

 

molim vas ljudi dragi, pomozite mi u ovom pitanju, ako ikakav odgovor znate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljednici umrle osobe su djeca i bračni partner.prvi nasljedni red.

bivši bračnipartner nije nasljednik.

ako umrla osoba nije u braku i nema djece tada su nasljednici roditelji.drugi nasljedni red.

 

obratite se Općinskom državnom odvjetništvu u mjestu gdj je održana ostavinska rasprava.

smatram da postoji kazneno djelo.

 

ili angažirati odvjetnika radi podnošenja tužbe protiv djeda radi utvrđenja vlasništva,povrata vlasništva i naknada štete.

 

bilo šta od navedenog treba pod hitno napraviti i blokirati nasljeđenu imovinu da je djeda nebi otuđio.

 

prouči Zakon o nasljeđivanju NN 48/03,163/03

nalazi se na stranici legalisa(PROPISI)

ili Narodne novine

 

1. Potomci

Članak 21.

Djeca rođena izvan braka i ¬¬njihovi potomci imaju ista nas¬¬ljedna prava kao i bračna djeca i ¬-njihovi potomci.

 

Predmet ostavinskog postupka

Članak 174.

U ostavinskom postupku utvrđuje se tko su ostavite¬¬ljevi nas¬¬ljednici, što čini ostavite¬¬ljevu ostavinu te koja još prava glede ostavine pripadaju nas¬¬ljednicima, zapisovnicima i drugim osobama.

 

 

ako je djed nasljednik temeljem oporuke imaš pravo na nužni dio.

 

Zastara prava zahtijevati ostavinu

Članak 138.

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nas¬¬ljednik ostavite¬¬lja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na ¬¬nju ima pravo kao nas¬¬ljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nas¬-ljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nas¬¬ljednika od smrti ostavite¬¬ljeve, a za oporučnog nas¬¬ljednika od proglaše¬¬nja oporuke.

(2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.

Mjesna nadležnost

Članak 177.

(1) Za ostavinski postupak mjesno je nadležan sud na čijem je području ostavite¬¬lj u vrijeme smrti imao prebivalište (ostavinski sud).

1. Smrtovnica

Sastav¬¬lja¬¬nje smrtovnice

Članak 192.

(1) Kad neka osoba umre ili bude proglašena umrlom, matičar nadležan za upis či¬¬njenice smrti u maticu umrlih sastavit će smrtovnicu i dostaviti je sudu, ili je predati osobi na čiji ju je zahtjev sastavio.

(2) Smrtovnica se sastav¬¬lja na teme¬¬lju podataka iz matice umrlih, podataka dobivenih od srodnika umrlog, od osoba s kojima je umrli živio te od drugih osoba koje ih mogu pružiti.

(3) Ako je ostavinskom sudu predana nepotpuna smrtovnica ili samo izvadak iz matice umrlih, on će na zapisnik u ostavinskoj raspravi utvrditi sve podatke koje treba sadržavati smrtovnica.

(4) Smrtovnica ima dokaznu snagu javne isprave samo glede podataka koji su preuzeti iz matice umrlih.

Sadržaj smrtovnice

 

III. POKRETANJE OSTAVINSKOG POSTUPKA

Pokreta¬¬nje postupka

Članak 210.

Ostavinski se postupak pokreće po službenoj dužnosti kad sud primi smrtovnicu ili izvadak iz matice umrlih, odnosno s ¬¬njima izjednačenu ispravu.

 

Dostava rješe¬¬nja o nas¬¬ljeđiva¬¬nju

Članak 227.

(1) Rješe¬¬nje o nas¬¬ljeđiva¬¬nju dostavit će se svim nas¬¬ljednicima i zapisovnicima, kao i osobama koje su tijekom postupka istakle zahtjev za nas¬¬ljedstvo.

(2) Pravomoćno rješe¬¬nje o nas¬¬ljeđiva¬¬nju dostavit će se nadležnoj poreznoj upravi.

(traži,od suda ili javnog bilježnika, da ti dostave rješenje o nasjeđivanju i na istu uloži žalbu i osporavaj rješenje iz razloga što si jedina nasljednica)

 

Novi nas¬¬ljednik ili zapisovnik

Članak 236.

Osoba koju ne veže pravomoćno rješe¬¬nje o nas¬¬ljeđiva¬¬nju ili zapisu, a koja smatra da ima pravo kao nas¬¬ljednik ili zapisovnik, može to svoje pravo ostvarivati samo u parnici.

Djelova¬¬nje razloga za ponav¬¬lja¬¬nje postupka

Članak 237.

(1) Nakon pravomoćnosti rješe¬¬nja o nas¬¬ljeđiva¬¬nju ili o zapisu, stranke mogu u rokovima i zbog razloga zbog kojih se može zahtijevati ponav¬¬lja¬¬nje parničnoga postupka pokrenuti parnicu i u ¬¬njoj ostvarivati svoja prava.

(2) U parnici iz stavka 1. ovoga članka sud će o postoja¬¬nju pretpostavaka za ponav¬¬lja¬¬nje postupka odlučiti kao o prethodnome pita¬¬nju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eli 30 mislim da je prvo potrebno utvrditi imovinu vašega oca koje je bio vlasnik u trenutku svoje smrti

- vi ste njegov zakoniti nasljednik i imate zakonsko pravo na cjelokupnu ostavštinu - preporuka je da osobno dođete na nadležni sud i tražite hitnu mjeru zabrane raspolaganja ostavštinom i pokretanje ostavinske rasprave

 

nakon toga biste trebali razgovarati s djedom da se izjasni zbog čega se smatra vlasnikom sinove ostavštine

 

pozdrav :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno vam hvala na odgovoru. nadam se da djed nije otudjio moju imovinu. u zivotu mi nikad nista nije dao. zivjela sam od tudje pomoci. otac je bio ovisnik i nije bio sposoban brinuti se za mene. uzasno mi je sto je djed znao da otac svim srcem zeli ostaviti mi svoju imovinu, a zatajio mi je njegovu smrt, da ocu cak nisam otisla ni na sahranu. juce sam saznala da oca vise nema. djed ima sina iz drugog braka, kojem zeli sve ostaviti. ako je sad tokom prosle godine prepisao sve na sina, posto je sudu "promaklo" da je umrli imao kcer, onda moram racunati s tim da mozda vise nista ni ne dobijem...

 

puno vam hvala za savijete. sve cu uciniti sto ste mi rekli!!!

 

lijep dan

 

eli

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija