Jump to content

Nasilno mijenjanje praviilnika o radu


jutro1

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Ukoliko kod poslodavca postoji radničko vijeće, poslodavac se treba savjetovati s njim kod donošenja pravilnika. Međutim, ukoliko nema ni radničkog vijeća, ni sindikata, ni sindikalnog povjerenika, poslodavac doista samostalno odlučuje o pravilniku, ali naravno u granicama postavljenim Zakonom o radu. Dakle, poslodavac u pravilniku prava radnika može regulirati samo na jednak način kao što su regulirana Zakonom o radu ili na povoljniji način. Zakon je postavio granicu ispod koje se ne može ići. Ipak, ako je poslodavac neko pravo radnika uredio nepovoljnije nego li je isto bilo regulirano prethodnim pravilnikom, ali je nova regulacija ista ili povoljnija od one propisane Zakonom o radu, onda je poslodavac postupio na zakonom dopušten način i nije povrijedio prava radnika. Bez više podataka vam ne mogu detaljnije odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

"..Bez više podataka vam ne mogu detaljnije odgovoriti..."

 

Npr.: Naknada za prijevoz do radnog mjesta

Po novom pravilniku: "..isplatiti će se samo uz dokaz kupljene i priložene karte javnog prevoza..."

Znači, tko dolazi na posao Busom OK, a osobnim autom "šipak". :tuzan:

Stari pravilnik, to nije tako tretirao...

LP

Bili9

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čim vaš poslodavac donosi pravilnik o radu, znači da ima više zaposlenih, pa vjerojatno imate i radničko vijeće koje daje suglasnost na na pravilnik o radu. Pitajte tko je to u vašoj firmi i zašto je dao suglasnost na izmjene pravilnika bez sazivanja skupa zaposlenika i rasprave o istom.

Pravo na prijevozne troškove predviđeno je kao mogućnost neoporezive isplate uz dokaz o ostvarenim troškovima za prijevoz. Znači, da bi poslodavac zakonito isplaćivao trošak prijevoza svojim radnicima, mora poreznom nadzoru podastrijeti dokaze o visini troška za taj prijevoz, a to se radi tako da se pokaže mjesečna ili godišnja karta. Znači, poslodavac je u gabuli ako vam bez potvrde o visini cijene mjesečne karte isplaćuje iznos iste, i znam iz prakse da ljudi koji se ne voze busom plaćaju potvrdu o cijeni te karte koju izdaje gradski prijevoznik i to nose poslodavcu za svrhe koje sam navela. Ne branim poslodavca, ali jasno mi je zašto vam ne može isplaćivati neoporezive iznose bez dokaza o stvarnom trošku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija