Jump to content

profesionalna nesposobnost - eventualni otkaz


jerko7

Preporučene objave

Imao sam ozljedu na radu, uslijed koje sam imao 2 operacije kralježnice i dulje bolovanje od preko godinu dana, na kojem se još nalazim.

Utvrđeno mi je tjelesno oštećenje od 40 % i liječnica medicine rada me je poslala na komisiju HZMO radi utvrđivanja radne sposobnosti.

Na komisiji su mi iskomunicirali da ću najvjerojatnije dobiti profesionalnu nesposobnost za rad.

Radim u dobroj firmi i zadovoljan sam dosadašnjim poslom.

Interesira me da li postoji opasnost da mi poslodavac (radi se o velikoj stranoj firmi, koja ima radničko vijeće i do sada korektan odnos)da otkaz iako sam ja spreman raditi i dosadašnji posao uz neke prilagodbe tipa vožnja službenog automobila sa automatskim mjenjačem i moj rizik da nastavim dosadašnji posao. Odnosno ukoliko vidim da ne mogu obavljati dosadašnje obveze da li mogu tražiti drugi posao kod kojeg ne bih imao povremeni terenski rad.

Kolika je opasnost od otkaza realna s obzirom na rješenje o profesionalnoj mirovini?

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je poslodavac korektan (i posluje u skladu sa propisima RH), morao bi ponuditi novo radno mjesto, sukladno vašim mogućnostima. Preporuka: kada se vratite na posao ne potpisujte ništa prije konzultacije sa stručnom osobom.

 

I još jedna preporuka: za slučaj ozljede na radu većina poslodavaca je osigurana, i ne morate se bojati tražiti naknadu štete jer je ne tražite os poslodavca nego od njegovog osiguranja kojem je ovaj već ionako platio police.

 

Iz zakona o radu - u vezi sa povratkom na rad:

Članak 78.

 

(1) Ako ovlašteno tijelo utvrdi da kod radnika postoji profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnosti, poslodavac je dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje tog tijela, ponuditi radniku sklapanje ugovora o radu u pisanom obliku za obavljanje poslova za koje je on sposoban, koji što je više moguće moraju odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

 

(2) Radi osiguranja takvih poslova poslodavac je dužan prilagoditi poslove sposobnostima radnika, izmijeniti raspored radnog vremena, odnosno poduzeti sve što je u njegovoj moći da radniku iz stavka 1. ovoga članka osigura odgovarajuće poslove.

 

Otkaz u slučaju profesionalne nesposobnosti za rad ili neposredne opasnosti od nastanka invalidnosti

 

Članak 79.

 

(1) Poslodavac može otkazati radniku kod kojega postoji profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnosti, samo uz prethodnu suglasnost radničkog vijeća.

 

(2) Radničko vijeće će dati poslodavcu suglasnost na otkaz ugovora o radu, ako poslodavac dokaže da je poduzeo sve što je u njegovoj moći da radniku iz stavka 1. ovoga članka osigura odgovarajuće poslove, odnosno ako dokaže da je radnik odbio ponudu za sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova koji odgovaraju njegovim sposobnostima, u skladu s nalazom i mišljenjem ovlaštene osobe, odnosno tijela.

 

(3) Ako radničko vijeće uskrati suglasnost na otkaz, odnosno ako isto nije utemeljeno i ne postoji sindikalni povjerenik koji ima sva prava i obveze radničkog vijeća, suglasnost može nadomjestiti sudska ili arbitražna odluka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.

 

Intereseira me još jedan detalj.

Da li je obaveza poslodavca da mi da drugi posao ili može dati isti uz prilagodbu koja bi mene zadovoljila (kao što sam dole naveo automatski mjenjač koji bi mi dosta olakšao povremeni terenski rad s obzirom na vrstu ozljede).

Meni bi osobno druga varijanta bila dovoljna jer ne bih želio napuštati sadašnji posao.

Spreman sam poslodavcu potpisati da sam zadovoljan sa takvom promjenom, kako bi i poslodavac ima zaštitu prema ovlaštenom tijelu.

Kakva je dosadašnja praksa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija