Jump to content

Oslobođenje od plaćanja poreza - razvrgnuće suvlasništva


xman73

Preporučene objave

Ovako kako ste napisali ne bi išlo. Vjerojatno je nekretnina prvo "prenesena" u suvlasništvo, pa onda parcelirana i po parcelaciji je provedeno razvrgnuće.

 

Ako ciljate na to da je utajen porez, onda je on mogao biti utajen samo pri tom "prijenosu u vlasništvo" za koje niste napisali o čemu se radilo. Da li je porez utajen ili ne, ovisi o pravnom temelju "prijenosa" - kupoprodaja, darovanje među bliskim srodnicima ili nesrodnicima, nasljeđivanje...

 

Dakle, ključ je u "prijenosu" a ne razvrgnuću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vidim u čemu je kvaka, odnosno gdje je utaja poreza.

 

2 čovjeka mogla su kupiti zemljište, platiti svaki po pola (ili u nakom drugom omjeru), platiti porez, postati suvlasnici u idealnim dijelovima i nakon toga se fizički razdijeliti parcelacijom čestice. Parcelacijom čestice njihova imovina se nije smanjila niti uvećala, i dalje svaki ima pola (odnosno odgovarajući dio) prvobitne čestice, samo se zna koji fizički dio kome pripada.

 

Gdje je utaja?

 

Obaveza plaćanja poreza uslijedila bi ako fizička podjela ne bi slijedila idealne suvlasničke dijelove, pa bi jedan dobio više nego što je imao kao idealni suvlasnik. U tom slučaju morao bi platiti porez na razliku.

 

Druga mogućnost je da je čestica prvo podijeljena na 2 fizička dijela, a onda je svaki kupio jedan dio i pri tome platio porez.

 

Ako je tu plaćen porez, ni tu nema utaje?

 

Dakle, u vašem opisu očito nešto nedostaje.

 

Jedino što vidim je mogućnost da je tržišna cijena veće čestice po kvadratu mogla biti iz nekog razloga niža nego tržišna cijena manjih čestica po kvadratu.

 

Ali posao je porezne uprave da odredi poreznu osnovicu na temelju svoje procjene, a ne procjene suvlasnika. Ako se radi o tome, onda je to legalan način umanjenja poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da nisam bio dovoljno jasan. Nisu dvojica kupovali zemlju, nego jedan čovjek. Nagovorio je naivnog prodavatelja da prenesu cijelu površinu u suvlasništvo, a zatim da isto razvrgnu i da svakom pripadne 1/2. Znam da je to napravljeno radi neplaćanja poreza. Zanima me mogu li na ovaj način zemlju zamijeniti braća ili srodnici koji nisu članovi uže obitelji, a da ne plate porez (legalno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrtimo se u krug. Ono što vi nazivate "prijenos" je promjena podataka u zemljišnoj knjizi na temelju pravnog posla, a ključ je u tom pravnom poslu.

 

Potpuno je svejedno da li je kupovao jedan ili dva, ili n njih, kao ni to što je stari vlasnik postao suvlasnik.

 

Novi suvlasnik prvo je kupio neki idealni dio nekretnine (ili ga je stekao na neki drugi način - darovanjem?), i na to je morao platiti porez.

 

Nakon toga je nakon parcelacije morao platiti porez ako je dobio veći dio nego što je bio suvlasnički dio.

 

Ako je dobio manje, porez bi morao platiti onaj drugi koji je dobio više.

 

Ako to nije/nisu učinio/li, svaki od tih koraka je utaja, ali ne zbog načina stjecanja te polovice, razvrgnuća itd. nego zbog neprijavljivanja (ili nečeg sličnog) promjene vlasništva Poreznoj upravi.

 

Sve, naravno, pod pretpostavkom da ne postoji pravna osnova za oslobađanje od poreza, tj. da nisu srodnici.

 

Osim toga, sad ste već počeli govoriti o nekoj zamjeni, prije je bila kupoprodaja. Tako možemo u beskonačnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija