Jump to content

ugovor o doživotnom uzdržavanju


banjole

Preporučene objave

Moj otac je sklopio sa mojim bratom na jednoj nekretnini( a ima još druge dvije nekretnine ) ugovor o doživotnom uzdržavanju . Kakve su mi šanse da taj ugovor osporim kao zakonska kćer. To su sklopili u tajnosti ,tako da ja neznam. saznala sam uvidom u vlasnički list jer je kod suda ugovor zbog nekog razloga odbijen.dali mogu kao zakonaska kćer nekako urgirati da se taj ugovor poništi.Koji je moj nužni dio. dali on može svoje nasljedstvo prepisati samo svom sinu, a da mene izbace iz oporuke ( ako sa njim sklopi ugovore o doživotnom uzdržavanju za njegova života - pošto ima 3 nekretnine )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugovor o doživotnom uzdržavanju mogu osporavati samo stranke u postupku.

nužni dio je isključen ako je u pitanju ugovor o doživotnom uzdržavanju.

 

kao nasljednik imate pravo na svoj dio iz preostale dvije nekretnine ako nebuod otuđene za života vlasnika nekretnina.

 

darovni ugovor kao i oporuka se mogu pobijati zbog povrede nužnog djela.

nužni dio iznosi 1/2 od djela koji bi se trbao nasljediti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

zamolila bih Vas ovim putem, ako mi možete dati savjet, kako postupiti u datoj situaciji.

 

Moj suprug ima bivšu ženu i iz tog braka dvoje punoljetne djece.

 

Kad je odlazila sve je darovala mom sadašnjem suprugu, al uz uvijet da on preuzme sve kredite(koja zauzima cijelu njegovu mirovinu, tako da živimo od moje plaće).

 

Njihov nepisani dogovor je bio da svatko od njih kupi stan ili kuću jednom od sinova.

Sada moj suprug i ja smo nakon njihove rastave, kupili jednom sinu kuću u K.Vinogradima(a nemamo napismeno da smo ga mi kupili), digli veliki kredit i preuredili cijelu kuću i renovirali postojeći dio kuće.

 

Moje pitanje je; na koji način se možemo "ograditi" od bivše obitelji(oba sina i žene)? Ne želimo ni da imaju pravo na nužni dio, a kamoli više.

 

Suprug mi je htio darovati cijelu kuću, jel ja nisam njihov krvni srodnik(al mi smo u braku, on je njihov otac, znači djeli se svima).

Dal je rješenje oporuka, pa da ostavi sve meni i djeci iz sadašnjeg braka ili postoji neko kvalitetnije rješenje???

 

 

 

Puno hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Sa roditeljima sam sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju! Tata je umro 2005. godine, a mama je još živa. Neka, hvala Bogu. Nakon smrti oca nisam ništa poduzimala. Neko mi savjetuje da sam trebala njegov dio uknjižiti na sebe, a neko da to mogu napraviti iza mamine smrti odjednom oba dijela. Što vi mislite o tome i može li mi sin pokojnog brata osporavati taj ugovor kada jednog dana, nakon mamine smrti imovinu (kuću) prepisujem na sebe. Usput, kako uopće ide taj postupak prepisivanja imovine nakon što se ugovor ispuni. Hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas da mi date pravni savjet,ja sam potpisao sa svojim ocem ugovor o doživotnom uzdržavanju 1998 godine koji je ovjeren od strane javnog bilježnika i suda da ga ja uzdržavam,brinem o njemu i njegovom zdravlju,plačam sve obveze što se tiče stana i ostalog,a on meni ostavlja svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu u znak zahvalnosti te da poslije njegove smrti koja je nastupila 2010 godine stan pripadne samo meni.Još imam brata i sestru koji ne žive sa nama cca 18 godine( moj pokojni otac je izinstirao prilikom potpisivanja ugovora da moja sestra ima pravo na korištenje jedne sobe do njene eventualne udaje,sestra se poslije udala ),dan prije potpisivanja ugovora između mene i mog pokojnog oca javio sam i bratu i sestri dali oni žele preuzeti brigu o ocu što su oni odbili.

Zanima ma dali moj brat i sestra(koja se udala) imaju pravo na nužni dio ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

ugovor o doživotnom uzdržavanju mogu osporavati samo stranke u postupku.

Ne bih se u potpunosti složila s tim.

Naime, ako iz ugovora proizlazi koji razlog ništetnosti (poslovna nesposobnost, mane volje, manjkavosti u činidbi, pobudi, obliku), tada se svatko zainteresiran može pozivati na ništetnost, a ne samo stranke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim veterana za savjet!

situacija: moj tata je potpisal ugovor o doživotnom uzdržavanju sa dedom i babom. deda je umrl,baba je živa, živi sa nama. sad od tate brat tuži moga oca za jednu parcelu, za koju nitko nije ni znao da je imamo (a sad je vlasnik te parcele moj tata) i želi pola te parcele. ona je prilazni put na njivu koju moj tata i stric imaju pola pola i zapravo smo je uvik koristili kao prilazni put svaki sa svoje strane (parcela o kojoj pričamo je zapravo čisto kamenje,neobradiva površina). pišem žalbu na tu tužbu pa me zanima dali po zakonu stric može pobijat vlasništvo mog oca. da se razumijemo, taj komad kamenja nitko od nas ne koristi osim za slobodan prolaz,niti moj otac to brani ikome (ča bi bilo ludo) ali iz principa mu neda tu polovicu zbog nekih privatnih razloga i samog načina ča je išal na sud. znači pitanje je bilo, dali moj stric može pobiti vlasništvo mog oca na temelju ugovora o uzdržavanju? hvala :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija