Jump to content

Sjedište obrta vs. mjesto poslovanja


pr1nceza

Preporučene objave

Lijep pozdrav svima!

 

Planiram otvoriti obrt na moru, u obiteljskoj kući, jer mi otac planira poceti zivjeti dolje velik dio godine, a bavio bi se zavrsnim radovima u gradjevinarstvu, i raznim odd-jobovima, a s vremenom planiramo i krenuti lagano u neki turizam i poljoprivredu. takodjer bi time, navodno, dobili jeftinije prijevoz kombija trajektom jer bi kombi bio uveden u obrt registriran na otoku.

 

Sad me zanima, da li ja sa prebivalištem u Zagrebu smijem određene poslove odrađivati u Zagrebu na ime tog obrta, koliko je to zakonito? Jer bi se, osobito u početku, moglo desiti da većinu posla taj obrt odrađuje u gradu Zagreb, a da je samo "fiktivno" na otoku...

 

Da li se trebam bojati ikakvih problema u tom slučaju?

 

Hvala svima na pomoći :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sjedište obrta se određuje po prebivalištu obrtnika.Dakle, ako je Vaše prebivalište Zagreb, tada sjedište obrta ne može biti drugdje (na otoku). Možete uz otvaranje obrta podnijeti zahtjev za otvaranje izdvojene poslovne jedinice na drugoj lokaciji.

S druge strane, kažete da bi se otac bavio građevinskim radovima. Vaš otac može da radi navedene poslove u Vašem obrtu jedino kao Vaš zaposlenik ili otvorite Zajednički obrt (putem ugovora o ortakluku) a ovisno o upisanoj osnovnoj djelatnosti ovisi i gdje smijete obavljati određene poslove; (konkretno, ako je osnovna djelatnost obrta izvođenje građevinskih radova, tada bez obzira na sjedište obrta, navedena djelatnost može da se obavlja na području cijele RH).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija