Jump to content

Izvanredni otkaz za vrijeme bolovanja - hitno!


martina555

Preporučene objave

martina555 je napisao:

Imam 2 pitanja:

1. Može li vam poslodavac dati izvanredni otkaz za vrijeme bolovanja? Na bolovanju sam već mjesec dana.

2. Kao obrazloženje su naveli zlouporabu položaja i pronevjeru, bez da je itko ista dokazao!!!!!

Šta da radim???

 

1. može. ali samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izv. otkaz temelji.

2. dokazat će u sudskom postupku (ako do njega dođe).

3. Zahtjev za zaštitu prava se podnosi poslodavcu u roku od 15 dana od dana zaprimanja izv. otkaza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

Imam još jedno pitanje vezano za taj "sudski postupak" jer u tvom odg stoji "ako do njega dođe ". Da li taj izv otkaz obično znaci da iz njega ide automatski i neka kaznena prijava?? Jer ako mi to priljepe neću dok se to ne završi moći dobiti onu potvrdu da nisam kaznj. I da se protiv mene ne vodi kp, F..k, pa to može trajat godinama!!!

 

Ima li netko iskustva s takvim nečim??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Martina,

ti si tamo u 07.imala problema sa prekidanjem bolovanja pa sam te pitao ima li kakovih pismenih prijava zbog tvojeg ponašanja ili kakovih drugih "nepodopština" koje ti je poslodavac stavio na teret? Zanima me i kaj točno piše u obrazloženju okaza? I zanima me jeli tvoj poslodavac potpisnik kolektivnog ugovora i imate li sindikat? To me sve zanima radi toga jer prije otkazivanja poslodavac mora provesti zaakonom o radu određen postupak. Ukoliko ga nebi proveo a Odluko o otkazu ti je dostavio,takav bi otkaz bio ništav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je u pravu si!

Imala sam problem sa bolov i to se rjesilo tak da su mi za tih par dana za koje nisam imala doznaku pisali godišnji i onda se bo nastavilo i do dan danas sam na bo.

To za sto me optužuju (na temelju izjave kolegice da je taj file predala meni i to je napisala u svojoj izjavi) apoolutno poricem i to sam napisala u službenom dopisu poslodavcu.

Tu je sve stalo, to je bilo prije 20 ak dana i jučer me zove tajnica da su mi poručili da ako do danas ne dostavim to kaj traže da mi ide izvan otkaz!!

Mi imamo sindikat al ja nisam član, a imamo i kolektivni.

Kaj mi predlazes?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije otkazivanja poslodavac se morao savjetovati sa radničkim vjećem. To je u otkazu moralo pisati. Tebe se moralo zvati na obranu. Vidim pisala si obrazloženje koje si im slala zanći da si obranu iznjela. Dakle ako poslodavca nije tako postupio otkaz je ništav. Ti ćeš napisati Zahtjev za zaštitu prava i dostaviti poslodavcu. Ukoliko si Odluku primila 16 dana od dana kada je poslodavac saznao za činjenicu na temelju koje te tereti,otkaz je ništav. To ćeš u ZZP-u i napisati(čl.108.st.2). Njihove ćeš tvrdnje osporiti i tražiti da te vrate na posao. Ako je bilo još kakvih kšenja tvojih prava vezano za Zakon o radu(neizdavanje obračuna plaća,neuredno dospjele plaće,plaće manje od ugovorenih,šikaniranje ,poslovi mimo opisa iz ugovora o radu,neplaćeni prekovremenirad, neuplačivanje doprinosa u nadležnosti je por.uprave....pročitaj nn 149 15_12_2009 Zakon o radu) sve to iznesi kao i da ćeš se obratiti inspektoratu za radne odnose i u knačnici Sudu ukoliko te ne vrate na posao. Poslodavci se boje sudovanja ukoliko nemju utemeljene razloge za izv. otkaz. Oni su vjerojatno namjerili da te se riješe pa ti i da te vrate nećeš moći nastaviti raditi u takvom ozračju ali ćeš ZZP-om steći solidnu poziciju za drugu za tebe povoljniju vrstu otkaza ili sporazuma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravih,

ZZP moraš uputiti poštom sa povratnicom(nikakvi mailovi) na adresu poslodavca u roku od 15 dana po dostavi otkaza. poslodavca bi ti tebeo ali i nemora odgovoriti u roku od 15 dana. Ukoliko ti ne odovori ili odgovori negativno ti ćeš u sljedečem roku od 15 dana poslodavca institucijama koje sam pomenuo i tužiti ga sudu (za to ćeš trebati odvjetnika).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ti!

Ajme koja psihijatrija, evo opet su me zvali i to da pazi sad: napisem zamolbu u kojoj ću tražiti da mi daju 2 tjedna da ću, jer kao sto sam navela u obrani da ne znam gdje je file jer ga nisam ni primila nikada, namiriti iznos od 40 000 kn(to je procjena vrijednosti) i da će mi onda dat da potpisem sporazumni!!

Da ti pojasnim, u početku kad je počela ta frka, radilo se o nekih 2 000 kn i mislila sam si kaj SAD ak fali bum to nekak skrpala jer j 2000 ak mi je posao u pitanju. Al vraga na kraju pogle kaj su zracunali!!

Otkud meni ta lova???? Kak da im napisem to kaj traže kad znam da niz imam nit bum imala tu lovu??

Da imam love odma bi uzela odvjetnika al nemam!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O ćem prićaš. Ak nisi uzela il kaj već (kakav fail je nestal),nema plaćanja ni lipe,time priznaješ da si kriva. Shvačaš to nisi dok to ne dokažu. Nikakvi razgovori više ne dolaze u obzir tel. ili mailom samo po zakonu. ZZP i bum u glavu. Nek te gone krivično ako su u pravu. Ne se plašiti. Ti si na redu da njih plašiš. Svi oni imaju putra na glavi.Nači ćeš 500 kn za odvjetnika za tužbu a ostalo dogovoriš po završetku postupka jer če tu ići poslje i naknada štete.

Pa je.i ga ,snađi se druže. Bar smo u tom najjači na svetu. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da , imaš pravo!!

Ali mislim da sam napravila veliko s..nje jer sam kad je to krenulo u početku u jednom mailu napisala da bum platila jen dio sam da se to završi i da radimo dalje.

Al onda kad su izbacili ovaj iznos, hello!!??

Tak da SAD imam problem: jer po tvojim riječima oni mogu to iskoristiti protiv mene kao da sam ja tad priznala nekaj kaj nisam napravila!???

To je velki bed, jel??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da. To mi se ne čini najbolje. Ali ne čini mi se ni najbolje to kaj su 2000 pretvorili u 40.000. No zato trebaš odvjetnika. Moje skromno znanje i nekaj veće iskustvo dalje ti nemre bit od koristi. Obratili bumo se i našem "Moderatoru svih moderatora" G. Flokiju. On bu roknul z svojim batom pa bumo videli. Ti piši ZZP....i polako traži odvjetnika. Moraš pokazat "zube" jer u protivnom te buju zgazili. Vidiš da su to i naumili. Sjeti se svega kaj bi im moglo zagorčat život ako ih prijaviš inspektoratu.Nežalost kad se oni služe podmetanjima moraš se braniti i sredstvima koja baš nisu primjerena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija