Jump to content

KUĆA - 3 vlasnika - prodaja


st0001

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim vas za informaciju da li se može prodati kuća koja je darovnim ugovorom (djeci) darovana ako jedan od njih to ne želi?

 

Znači da su 3 vlasnika od kojih bi 2 prodala a ja kao treći to ne želim. Kuća nije etažirana i nisam siguran da se može jer je prizemlje puno veće od kata, znači kvadratura je drugačija i na katu npr. ne postoji kuhinja, nema posebni ulaz, samo sobe i kupaona.

 

Hvala! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svaki suvlasnik može sudu podnijeti prijedlog za razvrgnuće suvlasništva ...

 

1. da li je moguće da ostala 2 suvlasnika zatraže da se razvrgne vlasništvo za moj dio kako bi se prodala cijela kuća te bi ja dobio 1/3 vrijednosti kuće kod prodaje???

-ja se npr. time nebi složio jer nemam gdje drugdje tj ne želim drugdje živjeti te sam ulagao u prostorije u kojima boravim i koje su pod ključem

-kolike su šanse da razvrgnuće prođe na sudu u njihovu korist ako se ja time ne slažem?

 

jasno mi je da svaki može prodati svoj dio (da li to vrijedi i bez etažiranja?) ali da mogu tražiti da se prodaje cijela kuća bez da se svi vlasnici time slažu???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Dakle nisam pravnik ali mislim da je situacija slijedeća:

Ozajednice. Sud će vjerovatno najprije razmotriti mogućnost diobe zgrade (pri čemu će zatražiti elaborat ovlaštenog građevinskog vještaka). U toj diobi mogiće je da vještak kaže da je ista moguća uz određene adaptacije na vašem dijelu (napr. izgradnja dimnjaka, regrađivanje prostorije, ugradnja kupatila i sl? - troškovi se dijele na sve suvlasnike). Dio zgrade će biti zajednički (dvorište, stepenište, potkrovlje - dakle situacija slična kao i u stambenim zgradama sa više stanova i sve što uz to ide).Ukoliko su troškovi takvih zahvata previsoki ili je zgrada takve da ju je nemoguće podijeliti, tada sud može odrediti sudsku prodaju nekretnine i isplatu suvlasnicima nakon odbitka troškova. Vi u sudskom procesu možete tražiti od druga dva suvlasnika naknadu za učinjene troškove investicija (ne i redovitog održavanja zgrade). Kako je sudska prodaja najgore rješenje jer se tako dobije najmanje novca uvjek je moguće da ćete se u toku procesa sa suvlasnicima moći nagoditi - da otkupite njihov dio po realnoj cijeni (koju će opet procijeniti ovlašteni sudski vještak uzimajući u obzir i vaša ulaganja u poboljšanja kuće koja možete dokazati)ili da oni otkupe vaš dio. I najvažnije - takav proces potrajati će dugo i sve dok se okonča vi ćete i dalje u kući stanovati. Ostala dva suvlasnika mogu i prodati svoje dijelove (bez etažiranja) ako ih je netko spreman kupiti kao takve (vjerovatno ce se naci kupac ako cijena bude 30 do 50 % niza od realne - tada ce novi kupac preuzeti teret rjesavanja problema sa vama, sto moze biti neugodno, ako je novi kupac spreman u tome krsiti zakone). Time sto vi ne zelite prihvatiti prodaju niti otkupiti nekretninu od ostala dva suvlasnika vi biste ih prakticno onemogucili da slobodno raspolazu svojim vlasnistvom sto nije u skladu s ustavom itd. Pokusajte uzeti vještaka pa ozvršiti procjenu vrijednosti nekretnine a onda ponudite ostalim suvlasnicima otkup - ako dobro pripremite ponudu mozete dobiti povoljniju cijenu od procijenjene - predstavite im da se radi o dvije mogucnosti - da odmah dobiju novac (manji od onog koji zele ali odmah je odmah) ili dugotrajni sudski postupak uz visoke troskove (parnice se placaju prema vrijednosti nekretnine - potražite sudske cjenike na internetu i predočite in ih - ljudi često nisu svjesni koliko će ih to koštati dok ne dođu kod advokata da plate prvo ročište pa se šokiraju kad dobiju račun na par tisuća kuna, vjestaci su skupi, takve parnice traju duuuugo) i na kraju sve moze zavrsiti sudskom prodajom kuce (na dražbi) pri čemu će svakom ostati još manje kad se odbiju sudski troškovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija