Jump to content

ugovori na određeno vrijeme


mirelalinic

Preporučene objave

Poštovanje,

već sedam godina radim u jednoj građevinskoj firmi, s ugovorom na određeno vrijeme, s početnim trajanjem od 5 mjeseci, te mi sveke godine produže ugovor za još tri mjeseca, tako da ukupno radim 8 mjeseci godišnje..nikada ugovor nisam potpisala na vrijeme, tj. onog dana kada počinjem ili onog dana kada mi produžuju, već mi ga poslodavac uvijek dostavi na potpis s 10, 15 dana nakon datuma koji u ugovoru određuje početak radnog odnosa..saznala sam da će mi i ove godine produžiti ugovor, s početkom 01.10. 2010. te ću ga vjerovatno potpisati tek oko 15.10. 2010...s obzirom na članak 10. Zakona o radu, imam li ikakvo pravno uporište sudskim putem tražiti stalni radni odnos s obzirom na propuste poslodavca..hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temeljem zakona puni smo prava, ali u realizaciji je već nešto teže, no pobrojat ćemo vaša prava i obveze, jer to je uvijek u paru.

Dakle, kad vam istekne ugovor o radu, vi ste u vašoj firmi kao "muha na zidu", ne postojite, i još bi vas stručna i odgovorna inspekcija (ako naleti) pitala što uopće tu radite te kaznila i poslodavca koji ne pazi tko mu se mota po krugu. Kako je u vašoj branši veća mogućnost ozljeda na radu, da vam se nešto i dogodi, to vam nije ozljeda na radu jer na papiru vi i ne radite, nego se šuljate po tuđem radnom prostoru. Nadam se da u tome niste neki poslovodja ili šef gradilišta čiji se radnici mogu ozlijediti, jer tada ste u još većoj gabuli.Koja su vam prava? Kad vam istekne ugovor po kojem sad radite, imate puno pravo da slijedeći dan ne dođete na posao, jer formalno gledano vi više niste zaposlenik, već čekate da vas poslodavac obavijesti kad da preuzmete svoju radnu knjižicu i ostale osobne dokumente, a ako vas ne obavijesti, razumno bi bilo za 7 dana nazvati i pitati za iste. Budući da se iz vašeg posta zaključuje da vi i dalje želite tu raditi, pokušajte blagovremeno, nekoliko tjedana prije upitati poslodavca za vašu sudbinu nakon isteka ugovora o radu. Ako ga prijavite državnom inspektoratu, kriv je što vam produžava ugovor o radu dulje od vremena predviđenog zakonom o radu, ali onda sigurno više nećete kod njega raditi, pa vi odlučite što vam je povoljnije i za što imate manevarski prostor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje,

koliko sam ja upoznata ugovor o radu na određeno vrijeme kod jednog poslodavca može maximalno trajati tri godine bez prekida (ako je u tom periodu bilo prekida staža onda može ponovo produljivati ugovor o radu na određeno vrijeme u iduće tri godine od dana zaposlenja). Ukoliko ne potpišete ugovor o radu na određeno vrijeme tj. poslodavac Vam ga ne dostavi na vrijeme trebali biste automatski dobiti ugovor na neodređeno vrijeme. Prije bilo kakve prijave nadležnim organima trebali biste razgovarati s poslodavcem o Vašem statusu u njegovoj firmi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ciljala sam na stavku 5. Članka 10. Zakona o radu, koja kaže, “Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme.” Ja znam da mi poslodavac neće produžiti ugovor nakon što istekne i ovaj dodatni period za koji će mi ugovor stići tek 15.10., tako da ću tih 15ak dana u 10. Mjesecu raditi bez potpisanog ugovora.. zanima me da li me zakon štiti po ovoj stavci 5., te da li imam zakonsku osnovu tražiti ugovor na neodređeno vrijeme ukoliko poslodavac ne ispuni svoje zakonske obaveze..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina je da odredba zakona o radu predviđa da ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme dulje od tri godine sa istom osobom (prije je bilo za iste poslove) postaje ugovor na neodređeno vrijeme, ali to se ne događa automatski kao prijelaz u novu godinu. Za to treba radnik poslodavca tužiti kako bi mu sud naložio da istom radniku preinači ugovor o radu iz određenog u neodređeno vrijeme, i naravno, radnik treba financirati i izdržati sudski postupak u kojem će i poslodavac sa svoje strane osporavati njegove tvrdnje. Optimistična odredba zakona zavodi ljude koji misle da se metamorfoza ugovora iz određenog u neodređeno događa sama od sebe - to naprosto nije točno, za to je potrebno pokrenuti sudski postupak. I vi to možete ako imate sve ugovore unatrag tri godine, naravno da ne smije biti prekida ugovora (znači kraj jednog mora slijediti datum slijedećeg) i na sudu dokazivati kontinuitet rada za poslodavca tijekom protekle tri godine. Još nisam čula da je ovu operaciju za ijednog radnika obavio državni inspektorat po prijavi, ali možda da probate i tamo prijaviti i svojim primjercima ugovora dokazati da radine neprekidno tri godine na određeno vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina je da se ne događa automatski, ali nije ni tužba sudu jedini put u ostvarivanju ovog prava. Ako kadrovska služba radi svoj posao i zna tko u dogledno vrijeme ostvaruje staž od pune 3 godine na određeno vrijeme koji je zakonski maksimum, onda se (ako nije zamjena za odsutnog radnika,...) napravi plan kadrova s kojim se ide na Upravno vijeće koje donese odluku o zapošljavanju, ili se šalje dopis nadležnom Ministarstvu ako je potrebna suglasnost za zapošljavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljudi, hvala na odgovorima, ali mene ne zanima pravo nakon tri godine, jer je ugovor prekidan, već me zanima stavka 5 članka 10. zakona o radu s obzirom na moju situaciju..znači, ukoliko ugovor ne potpišem na vrijeme, već nastavim raditi bez ugovora određeni broj dana, imam li osnove za tužbu kako bi izborila stalni radni odnos..ajte molim vas, bliži mi se rok za predaju predmeta na sud ukoliko imam osnove..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš ugovor ima prekida, ali obratite pozornost na članak 10. stavak 4. (prekid kraći od 2 mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od 3 godine). Što se tiče stavka 5. navedenog članka, sigurno da imate osnove, ali bojim se da ćete si napraviti medvjeđu uslugu. Mislim da Vam je bolje razgovarati sa svojim poslodavcem nego ići u spor. S obzirom na cjelokupno stanje u državi, smatram da treba zadržati posao iako je činjenica da ste sasvim u pravu. Vi odlučite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

već sam piso na ovom forumu svoja iskustva u svezi ugovora o radu na određeno vrijeme, pa ću vam ponoviti neke stvari. Da mi se vratiti u 2005. godinu bivšeg poslodavca nikada više NE BI tužio. I ja sam čitao zakon i mislio sam da sam dobro razumio i protumačio si Zakonsku odredbu. Angažirao sam odvjetnika, 5 godina vodio spor, svo to vrijeme plačao odvjetnika i na kraju "popušio". Sud je presudio da moj rad kod bivšeg poslodavca koji je trajao više od 2 mjeseca nakon isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, za suce je to samo "FAKTIČNI RAD". Nemojte se niti truditi naći definiciju faktičnog rada negdje u zakonima, jer definicija ne postoji. To je sudačka izmišljotina da bi zaštitili poslodavca. O inspekciji ne želim niti govoriti, jer je to još veća sramota. Zato predlažem da zanemarite kašnjenje ugovora, i da radite ovako dok ide, ali paralelno tražite drugi posao.

Samo da vam kažem da sam svih tih 68 dana koje sam radio bio uredno prijavljen na Zavodima za zdravstveno i mirovinsko, dobio sam plaće za taj rad, ali fatično za suce nisam radio. Zapravo sam imao sreću da mi je netko plaćao, a ja faktično nisam radio, a niti bivši poslodavac nije tražio povrat novca isplačenog-dvije plaće.

Sretno i pamet u glavu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija