Jump to content

porezni propisi


mikaela

Preporučene objave

Poštovani,

molim za pomoć jer se u mojoj firmi sve zakompliciralo a gdje se god obratim samo me prebacuju s osobe na osobu i nitko ništa ne zna.

Naime,imam privatni dom za starije i nemoćne koji je cijelu 2009.god.vođen po principu neprofitne ustanove što znači da su predani fin.izvještaji pr-ras i bil-npf i bez prijave poreza na dobit.Porezna uprava je uputila dopis da moramo predati prijavu poreza na dobit te smo u razgovoru s njima utvrdili da

smo trebali predavati fin.izvještaje kao d.O.o. znači rdg, bil-pod i pd-obrazac, te gfi-pod za finu.Meni je sve to jasno ali me istovremeno zbunjuje budući je sve to usred godine i retrogradno.

E mene sada zanima da li se ti moji novi fin. izvještaji moraju podudarati sa predanim pr-ras i bil-npf ili mogu ponešto i izmijeniti tako da si umanjim dobit ( npr.povećala bih stopu amortizacije,i malo smanjila prihode).Da li će poreznjaci uspoređivati stare i nove izvještaje.

I drugo,budući da nismo u sustavu pdv-a te smo kao neprofitni

trošak iskazivali po brutto vrijednosti( krajnji iznos s pdv-om)a tako i dugotrajnu imovinu, što sada s tim? Dali i dalje uzimamo krajnji iznos kao trošak.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Privatan dom za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj može se registrirati kao ustanova. To proizlazi iz odredbe članka 1. stavak 2. i 3. Zakona o ustanovama:" Ustanova se osniva za trajno obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, športa, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi, skrbi o invalidima i druge djelatnosti,ako se ne obavljaju radi stjecanja dobiti.Na pravnu osobu koja djelatnost obavlja radi stjecanja dobiti primjenjuju se propisi o trgovačkim društvima."

 

Prema tomu, vaša ustanova smatra se privatnom ustanovom jer osnivači nisu država,jedinice lokalne uprave i regionalne samouprave - dakle, nije javna ustanova. Ona se smatra profitnom organizacijom u smislu odredbi Zakona o porezu na dobit.

 

Privatne ustanove su obveznici poreza na dobit. (čl. 2. st. 1. Zakona o porezu na dobit)

 

Dužni ste voditi poslovne knjige i sastavljati financijske izvještaje kao i trgovačka društva . (čl. 2. st. 3. Zakona o računovodstvu)

 

Ako se poslovali tijekom 2009. godine, dužni ste sastaviti obračun poreza na dobit za 2009. godinu i nakon 30. travnja 2010. godine.

 

čl. 6. st 3. OPZ-a:

 

Porezno tijelo treba porezne obveznike poticati na podnošenje poreznih prijava. Porezno tijelo dužno je upozoriti sudionike porezno-pravnog postupka na njihova prava i obveze u postupku.

 

čl. 62. st 1. i 2. OPZ-a:

 

Porezni obveznik dužan je podnijeti poreznu prijavu poreznom tijelu. Poreznu prijavu dužna je podnijeti i osoba koju na to pozove porezno tijelo.

 

Obveza poreza na dobit za 2009. god. se utvrđuje na temelju računovodstvene dobiti uz korekcije (+/-). Računovodstvena dobit se utvrđuje primjenom računovodstvenih načela iz HSFI-ija i MSFI-ija. Kao privatna ustanova niste dužni primjenjivati amortizacijske stope propisane za neprofitne organizacije. Treba sami donijeti odluku o računovodstvenim politikama i amortizacijskim stopama.

 

Kako niste u sustavu PDV-a, vaš amortizirajući iznos dugotrajne imovine jest trošak nabave (uključen PDV dobavljača) umanjen za procijenjeni ostatak vrijednosti (najčešće u praski je nula).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa na pomoći,

to sve što ste rekli je u redu i mi ćemo predati nove izvještaje,samo mene zanima,budući da nam je 2009.godine računovodstvo vodila jedna knjigovodstvena firma a sada vodimo samostalno te smo utvrdili dosta propusta i netočnih stavki( npr.dug prema dobavljačima,potraživanje od kupaca,amortizacija...)pa mene zanima dali možemo u 2009.godini to ispraviti ( pošto predajemo nove izvještaje ili tu staru godinu ne smijemo dirati budući se u načelu pr-ras i bil-npf puno niti ne razlikuju od rdg i bil-pod-dakle sve se može iz toga iščitati)ili sve te pogreške ispravljamo u 2010.god.

I još nešto,što sada sa našim upisom u registar neprofitnih organizacija.Dali se tamo moramo odjaviti? Mi sad više nismo neprofitni nego kakav je naš naziv?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da niste sastavili i predali financijske izvještaje u FINA-u sukladno Zakonu o računovodstvu. Uprava ih nije sastavila, a osnivač (-i) ih nisu usvojili.

 

Iz toga proizlazi da još možete ispraviti računvodstvene pogreške na dan 31.12.2009. godine i skazati obvezu poreza na dobit (temeljem obračuna).

 

Direktor - Uprava (zakonski predstavnik) odgovoran je za imovinu i obveze vaše ustanove. Uprava (uz pomoć računovodstva) sastavlja godišnje financijske izvještaje. Osnivači na godišnjoj skupštini ili jedan osnivač izjavom utvrđuje usvajanje godišnjih financijski izvještaja.

 

GFI ste trebali predati do 31.03. u FINA-u, a obrazac PD do 30.04. u PU.

 

Vaša ustanova je upisana u Sudski registar Trgovačkog suda. Prema tomu, ako se pogreškom upisani i u registar neprofitnih organizacija MFIN je irelevantno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija