Jump to content

Utaja da ili ne?!


Nikitza

Preporučene objave

Molim pomoc

 

Zajedno s prijateljicom krenula sam u posao otvaranja govornog automata. Sve smo dogovorile, sklopile ugovor kojim smo dogovorile da idemo pola-pola, da ce uplatit na moj racun novce i krenut nabavljat stvari. Ona je tada bila u radnom odnosu, a dogovor je bio da ce ONA otvorit obrt posto je bila u otkaznom roku nakon sto ode iz te firme. Ja sam kupila dosta toga, nesto novo (za sto imam racune), nesto rabljeno, cisto da prodjemo jeftinije. Nakon nekoliko mjeseci ona se pocela "hladiti" od posla, trazila me da joj od tog ulozenog novca dam nesto za zivot sto sam ucinila, uplativsi joj na njen racun nekoliko tisuca kuna. No, na moje iznenadjenje, ona je rekla da joj ne treba nekoliko tisuca kuna nego nekoliko puta vise, cca 20000 kn sto je 2/3 njenog uloga... Obrazlozenje: ona je posudila (iako je rekla da ima svoj dio uloga) i taj novac treba vratiti jer ce imat problema s kamatarima. Ja sam to odbila jer mi se cini glupo da se iz posla izvlaci toliko novca, a uostalom nismo jos ni krenuli (ona tada (a po ugovoru vec je trebala), a ni nikada nije otvorila obrt), taj novac je ionako vecinom bio potrosen na nabavku tih stvari..

Po ugovoru koji smo napravile ako netko ili oboje odustanemo od posla suglasni smo da stvari rasprodamo i podijelimo koliko god novca dobijemo takodjer po pola. Posto je bilo izgledno da od posla nece biti nista, predlozila sam joj da krenemo tim putem, da pocnemo prodavati imovinu i podijelimo novac.. Ona nije htjela za to cuti vec zahtjevala da joj vratim sav njen ulozen novac jer sam ja nju toboze prevarila.

 

I dalje.. ona je preokrenula pricu. Otisla je na policiju i sve prijavila, da sam je pokusala prevariti. Saslusana sam, donijela sam racune za stvari koje imam, rekla sto smo jos nabavili (nabavila) preko oglasa itd, a Opcinsko drzavno odvjetnistvo je odbacilo kaznenu prijavu za prijevaru, ali joj dalo mogucnost da pokrene kazneni progon po clanku 220 st.1 Ona je to ucinila i dala optuzni prijedlog po cl 220 st 1 i st 4.

 

Ona nikada nije nikakvim pismenim putem trazila da joj vratim sav novac osim taj put usmeno (telefonski) niti je poslala neki dokument (osim sms poruke) kojim zeli raskinuti ugovor ali cak i ne na nacin na koji smo dogovorile u ugovoru nego da ja njoj vratim kompletan iznos koji je uplatila, a da se ja bakcem s tom opremom koja je djelomicno ostala kod nje.

 

Zanima me da li ona moze bez obzira na ugovor koji je sklopila o nacinu izlaska iz posla traziti da se njoj vrati cjelokupan iznos tj. ako se to ne ucini kako ona oce (a suprotno ugovoru) "proglasiti" da se radi o utaji... Dapace, cak u optuznom prijedlogu trazi da me se osudi na bezuvjetnu zatvorsku kaznu i u imovinskopravnom zahtjevu trazi cjelokupni iznos bez da je umanjila za onaj dio koji sam joj uplatila sto i ona sama priznaje.

 

Sto mislite, trebam li odvjetnika ili da se branim ovim cinjenicama? Ima li sanse da budem osudjena

 

Neki dan sam primila poziv za rociste koje je iduci tjedan. MOlim pomoc.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez odvjetnika ni na WC!

Iz vlastitog iskustva mogu reći da DORH skuplja poene na slučajevima koji nemaju veze sa Kaznenim zakonom, već su isključivo ili parnični postupci na Općinskim sudovima ili Trgovačkim. Čini mi se da je ovo klasični parnični postupak za Općinski sud. Neka se inzistira prvo na parničnom postupku, a do tada bi Kazneno trebalo mirovati.

Ovo je isključivo moje mišljenje iz vlastita iskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve da i bude presuda osuđujuća, eventualni iznos nije dovoljan za bezuvjetnu presudu.

 

Ako je oštećena tražila nešto mimo ugovora (način isplate ili visinu iznosa), onda utaje nema.

 

No ono što vi čitate u Vašem interesu ne mora biti isto shvaćeno i s druge strane.

 

Svi mi na forumu nemamo uvid u ključan dokument - ugovor o poslovnom odnosu.

Tek uvidom u njega se mogu dati čvršći odgovori

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle.

- u posao ulazimo 50:50, svaka s 30000 kn

- ona uplacuje svoju polovicu na moj tekuci

- paralelno sklapamo ugovor koji definira visinu uloga, ciljeve, i sto u slucaju raspada posla (ili jedna strana otkupljuje ili ako obje odustajemo onda rasprodajemo imovinu)

- ja kupujem stvari, neke nove pa imam racun, neke rabljene pa ga nema

- rok za otvaranje firme(obrta) prolazi, ona oteze

- trazi me da joj dam dio za zivot

- uplacujem joj na tekuci nekoliko tisuca kn

- ona kaze, ne nekoliko tisuca, treba joj 20000 kn jer je uzela od kamatara tih 30000 kn pa kao mora vratiti

- otvoreno ju pitam dal ona oce van iz posla ili ne, ona suti

- predlazem joj da rasprodamo imovinu i podijelimo novac

- ona ne pristaje, trazi svih 30000 kn

- ja ne pristajem, necu biti na gubitku, imamo ugovor

- ona odlazi na policiju

- odo odbacuje kaznenu za 224 ali kaze da ako smatra moze pokrenuti progon po 220 st 1

- ona pokrece tuzbu po cl 220 st 1 i 4.

 

Eto, sukus je to!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cekali smo otvaranje poduzeca jer je ona spekulirala sa burzom, naknadama, a i bila je u radnom odnosu kada je ta ideja zazivila.

Ranije smo krenule zato jer smo zeljele kupiti neke stvari koje su potrebne za obavljanje posla, poceti to "slagati" da kad krenemo budemo spremne i da formalni gubici tvrtke budu sto manji dok se uhodava posao. Pri tome mislim na place i davanja koje bi si trebale isplacivati dok firma jos ne zaradjuje. Ubrzavsi cijeli proces na nacin da sve pribavimo prije formalnog pocetka zeljele smo ustedjeti novac.

 

Hvala vam na savjetu, i meni je to jasno, no pomozite mi s konkretnim odgovorima oko razvoja ovog kaznenog predmeta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovinu nisam rasprodala jer cak nije niti sve kod mene. Na policiji je rekla da je dio stvari kod nje sto je istina. NIsam htjela rasprodavati stvari koje su kod mene jer smo u ugovoru rekle da cemo zajednicki rasprodati stvari i podijeliti utrzeni novac. Nebi zeljela da npr stvar koja je placena 4000 kn, a sada trzisno vrijedi 3000 kn i po toj cijeni je ja prodam ispadne da sam je prodala ispod cijene ili nesto muljala.

 

Znaci, na sud ponesem:

- ugovor

- racune za kupljene stvari

- popis stvari koji je kupljen bez racuna (oglasnik i sl)

- popis stvari koji je kod nje i popis koji je kod mene

- printove mailova u kojima joj predlazem da rasprodamo imovinu i podijelimo novac

i to bi trebalo biti to.

 

Ugovor je krajnje jednostavan, kako sam rekla, pisu ciljevi njegovog sklapanja, visine uloga i omjeri uloga, sto ako se odlucimo odustati od posla. Svega nekoliko clanaka koje smo same sastavile.

 

Sto da predlozim na sudu? Kako rijesiti situaciju prodaje imovine, moze li oko toga sudjelovati sud? Da li da angaziram odvjetnika ili da se branim sama?

 

Ona je trazila da me se osudi po stavku 1 i 4. Da li mogu na sudu traziti da se makne taj stavak 4 jer je vrijednost njenog potrazivanja niza od 30000 kn, dakle, ne radi se o tradzbini velike vrijednosti? Mislim da je ona st 4 stavila zato jer je od potpisivanja ugovora do danas proslo godinu i pol, a kako je zastara za sudjenje samo po stavku 1. dvije godine onda to ubrzo istice..dok ako je stavak 1 i stavak 4 onda je zastara 10 godina zbog vise moguce kazne za st 4. Takodjer, da li je ona vezana za uputu ODO koji kaze da se moze pokrenuti postupak po cl 220 st 1, a ona nadodaje i st 4?

 

Koliko vise citam savjete i situacije drugih clanova na forumu izgleda mi da sam se nasla u situaciji kada ljudi kaznene tuzbe koriste za zastrasivanje kako bi netko, ovdje ja, od straha od zatvora ispunila njeno trazenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija