Jump to content

60%-40%


markt

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Nemojmo bit zavidni prema kolegi. Ako je bio 26 mjeseci u 114. br a nema čin, to gotovo 100% znači da je bio na ratištu. Pa zar je to malo?

Znam osobe koje ni jedan jedini dan nisu bile na ratištu a imaju opću nesposobnost 100% posljedice rata. Vjerojatno se pitate zašto ih ne prijavim? Pa zato što je to jako, jako, nemoralno što su dobili ali po zakonu. Zapitajte se ko donosi takve zakone i ko ih sprovodi u djelo (što se tiče visine mirovine gosp. V.T)Da bi dali svojima, moraju mnoge zakinuti.

 

Ja sam recimo zakinut. Imam isto 26 mjeseci prve linije, HRVI,20 god. staža, a dobio sam profesionalnu mirovinu, 30% posljedica rata iako mi je vještak u Tvrtkovoj dao 70% posljedicu rata. Prije rata bio sam potpuno zdrav. Iako sam zakinut (uložio žalbu) smatram da nije primjereno da se ljutim na kolegu koji je bio dosta dugo na ratištu, već sam ljut na one koji nisu nigdje bili i na one koji su im to omogućili (da dobiju velike mirovine).

 

Revizija, tijelo koje rješava u prvostupanjskom postupku, a nakon toga i po žalbi u drugostupanjskom postupku, isto tijelo?? Po novom prijedlogu ZOPHBDR to ostaje isto kao i do sada. Banana država. Kome je u interesu da jedan čovjek o svemu odlučuje. Ko ga je postavio, ja sigurno nisam.

 

Po mom izračunu kolega bi imao oko 3300 kn.

 

Mislim da može biti zadovoljan. Ja sam dobio oko 2200 ali ne želim da se njemu smanji već da se meni poveća.

 

Ne želim pasti na njihov plan: zavadi pa vladaj.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ima li netko 20% opču nesposobnost? ili 40% ? ili 60% ?

invalidska mirovina je ili profesionalna ili opča nesposobnost.kakvo je to zbrajanje i dođete do broja 100%? ili imate ili nemate. razlika je u koeficijentu izračuna.za profesionalnu je 1,o a za opču 1,5.

zašto miješate omjere za izračun mirovine i vrstu mirovine? nemožete zbrajati kruške i jabuke i dobiti jedno voće.pročitajte malo bolje (ili više puta) rješenje mirovinskog koje ste dobili o izračunu mirovine.

 

 

mapa

 

kada ćeš ti a i ostali koji se "pitaju" na forumu shvatiti da vrijeme provedeno na bojišnici nije glavno mjerilo za dobivanje postotka invalidnosti,vrste mirovine i dakako određivanje omjera već je to MEDICINSKA DOKUMENTACIJA ? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buda1965

prvo i osnovno profesionalna mirovina je koefiicjent za obračun 0.8 a za opču nesposobnost je koefeicijent 1.0,.

 

A ovo kaj ti pišeš je sasvim nekaj drugo:

RVI+gardijska ili specijalna,dragovoljac je 1.85 koeficijent

gardijska ili specijalna,dragovoljac bez RVI je 1.5 koeficijent

 

o medicinskoj dokumentaciji ne bi raspravljao na forumu, to bi zadržao za sebe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buda1965 je napisao:

 

razlika je u koeficijentu izračuna.za profesionalnu je 1,o a za opču 1,5. zašto miješate omjere za izračun mirovine i vrstu mirovine? nemožete zbrajati kruške i jabuke i dobiti jedno voće.pročitajte malo bolje (ili više puta) rješenje mirovinskog koje ste dobili o izračunu mirovine.

 

Buda, pomiješali ste mirovinski faktor i polazni faktor.

 

Dakle (odprilike kao što je napisao mapa):

 

Polazni faktor iznosi za:

a) invalidsku mirovinu HRVI iz Domovinskog rata 1,50

b) invalidsku mirovinu HRVI iz Domovinskog rata pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije u vrijeme Domovinskog rata 1,85

c) invalidsku mirovinu dragovoljaca HRVI iz Domovinskog rata 1,85.

 

 

E sada idemo na mirovinski faktor.

 

Mirovinski faktor za invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad iznosi 1,0, a za invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad nezaposlenom branitelju iznosi 0,8.

 

 

Što se tiče medicinskog vještačenja u HZMO, postoji Uredba o medicinskom vještačenju, i tu su kriteriji različiti kod pojedinaca i, u obzir (kod procjene radne sposobnosti) se uzima kao što pišete, medicinska dokumentacija gdje se utvrđuje dali je netko radno sposoban ili ne. Ukoliko se za hrvatskog branitelja utvrdi da nije radno sposoban onda se na prijedlog vještaka određuje profesionalna ili opća nesposobnost za rad. Nakon toga se prema ratnom putu, statusu HRVI i nekim drugim čimbenicima određuje omjer vojno-civilno, tj. uzrok nesposobnosti, odnosno koliko je Domovinski rat utjecao na radnu nesposobnost, a koliko je radna nesposobnost posljedica iz mirnodopskih uvjeta.

 

Prilikom daljnjeg izračuna mirovine uzimaju se i mnogi drugi faktori, osobni bod..............

 

Uostalom, da ne pišem previše o tome, evo dva zanimljiva linka gdje vam sve točno piše:

 

http://www.mirovinsko.hr/default.asp?id=1208

 

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_06_73_1738.html

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

boruna je napisao:

kada ćeš ti a i ostali koji se "pitaju" na forumu shvatiti da vrijeme provedeno na bojišnici nije glavno mjerilo za dobivanje postotka invalidnosti,vrste mirovine i dakako određivanje omjera već je to MEDICINSKA DOKUMENTACIJA ?

 

 

nažalost ne gleda se medicinska dokumentacija

 

 

hočeš reči da branitelj koji ima nekoliko godina u DR ima veći vojni omjer od onoga koji ima tek nekoliko mjeseci (1995)? ja znam tko je bio samo kad je bila Oluja (1995) nekoliko mjeseci pa ima i opču i nešto veći omjer od onoda iz gardijske postrojbe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

markt je napisao:

Pozdrav.

Imam 30% invalidnosti trajno,100% opća nesposobnost.Omjer rat mir 60%-40%.Imam samo 7 godina radnog staža,26 mjeseci ratišta,nemam status dragovoljca.Molim vas da mi netko kaže kolika će mi biti mirovina.

Kod mene je obrnuto omjer: 40% rat i 60% mir.Do sad sam imao 3182kn mirovinu: opća nesposobnost, status dragovoljca, bez čina, bez HRVI. Može li mi netko reći kolika bi mi bila mirovina s 30% HRVI (čekam II-stupanjsko rješenje MOBMS-a)??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija