Jump to content

Pauk-tko podmiruje troškove premještanja vozila


darkox3

Preporučene objave

Molio bih savjet u vezi sljedećeg:

 

Tko snosi troškove premještanja vozila, vlasnik vozila ili osoba koja je vozilo koristila i parkirala na nedozvoljenom mjestu. U zakonu sam pronašao sljedeće:

 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama, članak 86.

 

"(1)Troškove premještanja vozila u slučajevima iz članka 84. ovoga Zakona snosi vlasnik, odnosno korisnik vozila."

 

Nadalje, Zakon o prekršajima, članak 4., kaže:

 

"Nitko ne može biti kažnjen niti se prema njemu može primijeniti druga prekršajna sankcija ako nije kriv za počinjeni prekršaj."

 

Iz ovoga ja zaključujem da ako nekome posudim auto i on parkira na nedozvoljenom mjestu, a nakon toga "Pauk" premjesti vozilo, troškove premještanja snosi onaj kome sam auto posudio i tko je prekršaj počinio. Da li sam u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trošak premještanja vozila nije dio prekršajnog postupka niti ulaze u troškove prekršajnog postupka.

 

Premještanje plaća onaj tko je to obvezan po zakonu.

 

Ako nalog za premještanje nije utemeljen, iznos plaćen za troškove premještanja vozila treba potraživati od tijela koje je izdalo nalog za premještanje vozila.

 

Ukoliko je policajac izdao nalog za premještanje vozila, a sud presudi da nisu postojali elementi za premještanje vozila, plaćene troškove pauka potraživati od Republike Hrvatske sukladno odredbama Zakona o policiji.

 

Ako je komunalni ili prometni redar izdao nalog, tužiti lokalnu vlast.

 

Sve je općenito napisano, o pojedinom slučaju se ne može više reći bez detaljnih informacija ili uvida.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što piše u čl. 86 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, troškove premještanja snosi vlasnik odnosno korisnik vozila.

 

Ovo "odnosno" znači da firma koja vrši usluge premještanja može dug potraživati bilo od vlasnika bilo od korisnika vozila po svom izboru. U pravilu će potraživati od vlasnika, što je za nju sigurnije budući da korisnika ne mora biti moguće utvrditi.

 

Ako vlasnik plati, može tražiti povrat od korisnika.

 

Ako trošak premještanja vlasnik i korisnik ne plate, pružatelj "usluge" će pokrenuti ovrhu. Na rješenje o ovrsi može se izjaviti prigovor, pa se nastavlja parnicom. Onaj tko izgubi plaća troškove ovrhe i parnice, pa dakle vlasnik ako izgubi plaća te troškove povrh troškova premještanja.

 

Načelno, ako se u prekršajnom postupku prije završetka parnice dokaže da nije bilo prekršaja, barem ne takvoga koji zahtijeva premještanje, parnični sud ne bi smio prihvatiti tužbu odnosno zahtjev za ovrhu.

 

Navodim "načelno" jer (moje) iskustvo pokazuje da suci kod takvih rutinskih postupaka kojih je veliki broj jedva da čitaju spis, uglavnom samo kopipejstaju presude.

 

Osim toga, i izdavatelj naloga će se potruditi da vas u tome spriječi. Npr. ako prigovorite na nalog i doista niste krivi, policija odnosno prometni redari neće proslijediti predmet na prekršajni sud, pa nećete imati dokaz da niste krivi, a pružatelj "usluge" će se pozivati na pravo da trošak naplati i prije konačne odluke (što po zakonu i ima pravo). Ne možete se pozvati niti na pravo na suđenje u razumnom roku u prekršajnom postupku jer se ta zaštita odnosi samo na postupke pred sudom, a ne na one koji su još kod policije i redara, a pred sud bi tek trebali doći.

 

Drugim riječima, u praksi možete biti pravomoćno prekršajno kažnjeni, ali ako niste krivi, puno su manje šanse da dobijete pravomoćno rješenje da niste krivi.

 

Postoje tu još neke pravne cake koje nema smisla navoditi, jer bi zahtijevale da si istjerivanje pravde (točnije: formalne zakonitosti) u ovakvom slučaju pretvorite u profesiju, a sve s malim izgledom na uspjeh iz navedenih razloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija