Jump to content

Oporuka


peh

Preporučene objave

Molio bih za savjet po pitanju oporuke. Naime, sa osobom koja je na samrti, već tri godine imam ugovor o uzdržavanju. Ta osoba ima novac na banci, a budući već duže vrijeme zbog nemoći nije i neće biti u mogućnosti na bilo koji način doći do njega, ja plaćam 24 satnu pomoć za njega iako to nije bilo traženo u ugovoru. Kada ta osoba umre i ja javim banci da blokira novčana sredstva, da li je banka , ako je oporuka deponirana tamo, obavezna meni reći za njezino postojanje ako sam ja naveden u oporuci ? Pitam stoga što je moguće da sin nikada ne pokrene ostavinsku raspravu. Također me zanima, ako bi sin dobio manje od nužnog dijela, može li on osporavati oporuku u cijelosti ili samo u dijelu koliko bi bilo potrebno da dobije nužni dio ? ( ako dobro shvaćam nužni dio bio bi pola od onoga što bi inače dobio ). U ugovoru je navedeno što ja moram osigurati ( priskrbiti, donijeti ali se ne govori o plaćanju ) a što moram snositi troškove. S njim živi i nevjenčana supruga, pa ne znam ima li ona pravo na nužni dio i koja bi bila njezina prava na osporavanje oporuke. Ona od mene traži da joj ja osiguravam svu novčanu pomoć iako to nije navedeno u ugovoru, što ja smatram da ona nema pravo jer to nije navedeno u ugovoru a ona je i samo navedena u ugovoru ali nije potpisnik istog i time nije odlučivala o uvjetima ugovora. Može li ona tražiti nešto što nije bilo navedeno u ugovoru jer je tamo jasno napisano za što moram snositi troškove ?

Znam da će ovo nekome biti zavrzlama, ali ako netko zna odgovoriti, to će mi puno značiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imao sam ugovor o dosmrtnom, na inzistiranje primatelja uzdržavanja, a isti je sastavljen kod odvjetnika i ovjeren kod bilježnika. Rano jutros on je umro, ja sam organizirao i već unaprijed platio pokop. Koliko sam danas uspio doznati-oporuke nema.

Problem mi ostaje s njegovom nevjenčanom suprugom koja je u ugovoru navedena na moj zahtjev ( jer mi je tek nakon sklapanja ugovora rekla da ona ima sestru i nećakinju koje mogu brinuti o njoj ). One ju huškaju protiv mene i mnogim lažima optužuju za svašta, iako je žena koju sam plaćao za 24-satnu skrb, svjedok da su sve to bile laži. Po tekstu ugovora navodi se šta moram OSIGURATI ( hrana,odjeća,obuća, pranje rubla... i sva potrebna njega) a šta moram snositi troškove (lječenja u bolnici i pokop). Napominjem da gospodin koji je jutros preminuo bio je vlasnik nekretnine ( stara drvena kuća 40m2) 1/1 pa je time slobodnom voljom mogao raspolagati s njom. Samo on je samnom sklapao ugovor i njegova supruga ( nevjenčana) nije potpisivala ugovor pa time nije niti odlučivala o uvjetima ugovora. Njezina

sestra tvrdi da moram ja plaćati ženu koja bi ostala sa suprugom preminuloga. Ako je u tekstu ugovora navedeno da moram osigurati potrebnu njegu, da li to može značiti da tu njegu moram i plaćati ?

Ponavljam, posebno je navedeno OSIGURATI NJEGU, a posebno za šta moram SNOSITI TROŠKOVE. Ima li ona pred zakonom sada nakon tri godine drugačije tumačiti ugovor. Isti ugovor je bio sklopljen jer je preminuli znao da ja nisam imao novaca da tu kuću kupim, pa mi je ponudio ugovor kako bi on dobio potrebnu skrb, a ja kućicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko se radi o ugovoru do dosmrtnom uzdržavanju, primatelj uzdržavanja bio je dužan za života prenijeti davatelju uzdržavanja (vama) svu ili dio svoje imovine. Koja je imovina bila predmet ugovora?

 

A što se tiče osiguranja potrebne njege, smatram da niste dužni plaćati njegovateljicu, ako vi osobno, svojim radom i zalaganjem, možete dotičnoj priskrbiti svu potrebnu njegu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija