Jump to content

Pravo prolaza žalba na odluku suda


zeljana2

Preporučene objave

Moj problem je sljedeći¸kuću sam kupila prije 5 godina sa povjerenjem u zemljišnje knjige.Kuća je bila bez tereta tj.vlasništvo1/1Problem je nastao sa susjedom kad smo se htjeli ograditi.Ona je prolazila po našem dvorištu autom¸pješke¸nagovarala druge¸jednom je čak bez našeg dozvoljenja posipala taj takozvani prolaz kamenčićima.Dolazilo je do verbalnih sukoba par puta je i policija intervenirala ali stalno smo bili na istom.suprug je počeo ostavljati auto da ne može prolaziti ali kad bi otišli raditi opet se koristila dvorištem.Sa druge strane ona ima prikladan put do svoje nekretnine koji je povezan sa javnim putem.Sve to smo mi iznjeli sudu i nakon 2 godine presuda je donešena u njenu korist.Sad mi imamo pravo na žalbu na općinskom sudu a onda ćemo najvjerovatnije na županijski.Mi smo kuću uzeli na kredit koji uredno plaćamo¸platili smo porez na nekretninu i sad ću još ja morati platiti troškove suda s obzirom da je ona dobila.smatram da je sud donio odluku u interesu samo jedne stranke tj.tužiteljice¸ne obraćajući pažnju koliko je nanio štete tuženiku.Kako da ja sad napišem žalbu da ukažem sudu na propuste i štetu koju je nanio a da sud to uvaži ili barem još jednom preispita odluku.Jer šteta od davanja prolaza na našoj nekretnini je puno veća nego da se koristi drugim postojećim ulazom.Nemogu da vjerujem da sud taj drugi ulaz nije ni razmotrio iako smo mi odgovorili protutužbom i ukazali na njegovo postojanje.Vlasnik prije nas takoder joj je izričito branio 20 godina ne postoji nikakav pismeni ili usmeni dogovor kojim bi se ona mogla ograditi da joj je neko ikada davao pravo prolaza već samo 2 svjedoka na osnovu kojih je i dobila parnicu.Najbolje od svega ti svjedoci su prodali moju nekretninu vlasniku prije mene te se time novčano okoristili a sad tvrde da se tu uvijek prolazilo a prilikom prodaje to nije spomenuto ili bilo kakvim dogovorom usmenim ili pismenim potvrdeno.Zbunjena sam svime tim pogotovo odlukom suda koja je mene kao vlasnika zakinila za sva moja vlasniska prava.U žalbi namjeravam tražiti naknadu za korištenje mojom nekretninom pa me zanima kako da napišem žalbu.Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma imamo odvjetnika na njegovu preporuku smo i odgovorili u toku postupa protutužbom da se ukaže sudu na postojanje drugog prilaza njenoj nekretnini.Jer ona u tužbi to nije nigdje navela¸sud dodjelio presudu u njenu korist sad još čekamo papire da vidimo obrazloženje zbog čega je donesena taka presuda.Ja se ovdje na formu hoću samo informirati dali je žalbom moguće pobiti presudu i na koji način bi to bilo najbolje.Pročila sam sva prava vlasništva¸pravo na prolaz te pravo na prolaz dosjelošću i to me još više zbunjuje jer sve ide meni u korist a sud je donio tako presudu.Mi do sada nismo tražili nikakvu naknadu pa razumijem da je sud nije ni tražio ali opet po zakonu je bio dužen to napraviti.Sud je po mom mišljenju radio u interesu samo jedne osobe tj.tužiteljice što je i zakonom zabranjeno.prolaz po zakonu treba biti 3 m u mom slučaju sud je dodjelio 3 m ali po pola nekretnine tako da sam ja ostvari oštećena za 5m jer nije odredeno da mi ostavimo od susjedovog zida sa desne strane već po pola tu meni nema nikakve logike ni razuma i zbog toga sam ljuta.Kako pobjediti pošteno sa svimm pravima sa čistim papirima ka sud radi kako hoće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sud radi u skladu sa ponašanjem stranke.

ako je zakonski neosnovana sudska odluka

uputiti žalbu višem (županijskom )sudu zbog povrede materijalnog prava.

i stranka pored odvjetnika može iznosi dokaze ,ukazivati na neke činjenice i zakonske odrednice .

ako sve prepustite odvjetniku i nezainteresirani ste

tada stiže presuda kakvu imate.

 

obzirom na uspjeh u parnici mislim da bi trebali zamjeniti odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za vašu utjehu, ovaj naš munjeni Zakon o vlasništvu razlikuje posjed i vlasništvo te je lako moguće izgubiti parnicu za smetanje posjeda iz razloga što se posjed stječe i gubi u roku od 30 dana odnosno 1 godinu ukoliko stranka nije znala. Za godinu dana je apsolutna zastara tužbe za smetanje posjeda.

Kumeki i svekolika hrvatska kmetija to dobro znaju i to obilno koriste, a advokati se takovima u pravilu vesele.

 

Međutim moj vam je savjet da čim prije tužite s naslova da ste vlasnik i to ste stekli s povjerenjem u z.k. stanje te da sud zabrani protivnoj strani svako daljenje ometanje odnsono podredno da odredi novčanu naknadu koju vam moraju platiti!

To proceduralno mora biti posebna tužba ukoliko ste prethodno tuženi za smetanje posjeda niti niste bili s toga i takovoga naslova u mogućnosti uzvratiti protutužbom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

...omogući tužitelju nesmetano izvršavanje prava stvarne služnosti prolaza preko nekretnine...

 

Uz put me zanima, jesam li dobro razumio?! Posjed prava prolaza ili bilo koji posjed, koji je postojao a budući vlasnik pri kupovini nije znao za njega i nije mogao znati, naravno, neupisan - dokazan svjedocima i činjenicama o kojim sadašnji vlasnik nije znao, siguran gubitak parnice na sudu vlasnika u ovom slučaju tuženika! Ima li pravnog načina da tuženik dobije spor? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam mu branio posjed i on taj posjed nije koristio više od tri godine, sud traje tri godine. Taj rok od tri godine, negdje se pojavljuje, makar i silom se ne broji tijekom suđenja ili... Što je sa stjecanjem u dobroj vjeri? Znači li ako sam do nekretnine došao u dobroj vjeri nije jača činjenica od neupisane činjenice? Hvala na odgovoru!

Postavljam pitanja jer nisam pravnik. Kažu izaberi dobrog odvjetnika. Što je dobar odvjetnik? Kako ću znati tko je dobar igrač šaha ako ne znam pravila. Za mene je vrhunski znalac i pobjednik u partiji početnika i onaj u dvoboju velemajstora jer nemam pojma.

Imam odvjetnika. Bio je sudac, magistar prava ima svoj ured. No, laički nekako mi to šteka. Po njemu, ako su dobili pravo u vezi smetnje posjeda, nema vrijednost ako im sud ne dopusti upis tog prava a to će po njemu ići teško. Ali lampice mi se pale! Zato  je sto pitanja. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 51 minuta, Ljupko je napisao:

on taj posjed nije koristio više od tri godine, sud traje tri godine. Taj rok od tri godine, negdje se pojavljuje, makar i silom se ne broji tijekom suđenja ili..

Sukladno čl. 21 st.5  ZV, posjed koji je posjedniku bio oduzet, nije prestao niti je bio prekinut ako ga je posjednik služeći se svojim pravom na zaštitu posjeda ponovno uspostavio ili ishodio njegovu uspostavu.

 

Prije 51 minuta, Ljupko je napisao:

Što je sa stjecanjem u dobroj vjeri? Znači li ako sam do nekretnine došao u dobroj vjeri nije jača činjenica od neupisane činjenice?

Mi sad pišemo o posjedu, a ne o stjecanju stvarnog prava služnosti, naime, posjed nije pravo već činjenica koja nije vidljiva u zemljišnoj knjizi. 

 

Prije 51 minuta, Ljupko je napisao:

Po njemu, ako su dobili pravo u vezi smetnje posjeda, nema vrijednost ako im sud ne dopusti upis tog prava

Ispravno, no činjenica da nisu ishodili upis prava služnosti neće biti ni vama od koristi ukoliko vlasničkom tužbom zbog uznemiravanja prava vlasništva ne zatražite od suda da se dotićnom zabrani svojatanje nepripadajućeg prava služnosti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumio! Hvala! Meni je sve, ako smijem reči, van pameti ali nisam na tragu razmišljanja pravnika tako da prihvaćam sa velikim uskličnikom i upitnikom iznad glave.

U nekom bližem roku sud se treba očitovati o upisu prava služnosti.  U međuvremenu će se žaliti na prijedlog o ovrsi, premda ne znam zašto- osim dobitka na nekom vremenu a žalba će me, naravno, koštati.

Odvjetnik kaže da će prvo vidjeti rješenje u dijelu upisa prava služnosti pa će onda postupati.Vi  smatrate isto ili vlasničku tužbu treba pokrenuti sada kada je sud donio rješenje o smetanju posjeda ne čekajući očitovanje o upisu? Parnica oko Vlasničke tužba traje normalno ili ubrzano? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Ljupko je napisao:

Odvjetnik kaže da će prvo vidjeti rješenje u dijelu upisa prava služnosti pa će onda postupati.Vi  smatrate isto ili vlasničku tužbu treba pokrenuti sada kada je sud donio rješenje o smetanju posjeda ne čekajući očitovanje o upisu

Naravno da smatram isto, a što se mogo zaključiti iz prethodnog odgovora;

 

prije 9 sati , Matrix je napisao:

svojatanje nepripadajućeg prava služnosti. 

Ishode li upis služnosti, vlasnička tužba je besmislena. 

 

prije 6 sati , Ljupko je napisao:

Parnica oko Vlasničke tužba traje normalno ili ubrzano? 

Parnica koja nema neki poseban prioritet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala

 

Budući da imaš volju i strpljenje oko sličnih meni opet imam pitanje. U biti pitanje o suvlasništvu na kč. Ako je kč etažirana a dvorište spada u idealne dijelove. u tom dvorištu jedan suvlasnik u nekom vremenu, recimo prije 10god, sazida ogradu i tako dvorište podijeli fizički. Između suvlasnika ne postoji trag nekog pisanog dogovora. Onda jedan od suvlasnika proda svoj dio i novi vlasnik smatra da je ograda postavljena na njegovu štetu ili mu smeta. Može li zahtjevati rušenje ograde i uspostavljanje njemu pravednog odnosa, ili neće ogradu nikako. Što zakon kaže?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon tri godine počevši od osnova prava, čitanja, pitanja, nade, poniranja, straha, odgovora i čekanja imam izvor svih zala. KATASTAR! Priča ide ovako. Poslije rata, pobjednici konfisciraju svu imovinu domicilnih Njemaca. Mnoge protjeraju a bivši vlasnik uspijeva 1966. pokrenuti diobu zgrade i čestice između njega, privatne osobe i naroda. Tek 1978. Narodna vlast dozvoljava diobu i dijeli česticu na dva dijela. Jedan dio pripada Ferdinandu i taj glavnim ulazom gleda na Ilirsku a drugi dio ima svoj ulaz koji gleda na Mošu Pijadu (valjda je tako zvana). No diobom zgrada ,koja ne pripada Ilirskoj, ostaje sa tom adresom (Ilirska). Naravno da stanari u narodnoj imovini, budući po adresi pripadaju Ilirskoj sve svoje potrebe u vidu komunalija, pošte koriste iz Ilirske . Što je "Švabo" u to vrijeme mogao nego dozvoliti inače što ne bi trebao? Ograditi se od Naroda.  Buniti se i biti proglašen, opet, državnim neprijateljem . Vrijeme prolazi, on ništa ne smije, okolnostima se prilagođavaju, katastar šuti, sve prelazi u normalno. Slijedeći koji kupuje ulijeće u "zatečeno stanje", prodaje jedan svoj dio pod suvlasnički i ograđuje se, naravno tražeći dozvolu za svoje i uspijeva se odijeliti ogradom. Ovaj drugi suvlasnik ostaje u simbiozi sa narodnom imovinom i naravno sada njegovim dijelom prolaze do svoje pošte, do sata za vodu, kanalizacija ide preko privatne čestice do narodne. Sada vjerojatno svima je to normalno i sve je u mirnom posjedu. U katastru ništa se ne mijenja, moja kč je čista bez tereta. Godine 2010. netko, to još nisam saznao, u sadašnjem katastru pokreće dodjelu ili promjenu kbr. U povijesti vidim da je na Zahtjev o potvrdi o kbr, tako nešto, dodijeljen novi kbr mojoj čestici. Ovoj drugoj ostaje ista adresa i isti broj, sada je u vlasništvu grada, a mojoj se mijenja uz dodatak slova A. 

E, sada nastupam JA! Odlučujem nešto kupiti i budući nemam pojma o pravu a kupujem u velikom gradu izabirem agenciju za promet nekretnina, smatrajući da oni znaju čist posao,  biram ovu svoju nekretninu pod naznakom da je vlasništvo čisto, papiri o vlasništvu čisti, nema tereta a posebno je dobro što se suvlasnik na čestici ogradio tako da nemam ništa ni sa kim. Figa! Prvi udar me dočekuje kada ja naivno odredim da ću nakon svih upisa u ZK pozvati mjernika i ograditi se. Katastrofa. Ide me po redu, svađa, ograđivanje, smetanje posjeda. Ćun do ćuna. Ja, naravno mislim to je moje imaju svoj ulaz, oni ,sada shvaćam, otima nam adresu jer im po adresi pripadaju prava. 

Nedavno na geoportalu uvidim da je na kč ispisan i pripadajući broj. Na mojoj kč  nalazi se i 80 i 80a. Ja se mislim super mogu dobiti broj 80 jer 80a pripada mome suvlasniku. Nailazim na Pravilnik o označavanju naselja ...i gle članak 14. i gle čl.25. Na ovome portalu nalazim sličnu temu legende koji se izbori za svoj broj i njegov slučaj me nagna da pošaljem Zahtjev katastru u kojem opisujem svoj slučaj. Odlazim sutradan da izvadim potvrdu o kbr 80 koji je upisan na geoportalu na mojoj kč. Slučaj opet, gospođa, taman kada sam upitao za potvrdu o kbr za svoju adresu, zaustavlja referenta, odlazi do voditeljice i zamoljeva me da sačekam. Nakon 10-tak minuta pozivaju me u ured te odgovaraju da ne mogu dobiti broj 80 jer on pripada susjednoj čestici zbog dugog niza godina  a adresa je dodijeljena jer je nekad zgrada bila jedna a pročelje je bilo na Ilirskoj a vidi se da je začelje na susjednoj čestici s tim da je njihov ulaz upitno legalan iako se koristi preko 50 godina. Oni moraju ostati pri tome da adresa ostaje ista jedino ako sud, ja sam napomenio da se sudim o pravu prolaska, donese odluku o neupisu prava oni će pristupiti promjeni adrese. Izlazim. Dolazim kući, ponovo skidam i čitam Pravilnik, malo pitam po forumima i upit je: 1.Pravilnikom se kbr dodijeljuje po položaju glavnog ulaza na trg ili ulicu. Nema pročelja, začelja, dosjelosti. 2. Člankom 25. određuje se kada dolazi do promjene kbr. mene zapada prva crtica ako ne 1978 a ono 2010. kada je netko podnio zahtjev o kbr.. 3. Kako oni mogu bez odluke suda staviti , dodjelom iste adrese, moju kč u poslužni položaj. Valjda Sud odlučuje da li će gornja čestica biti povlasna a ne oni, katastar. Šaljem ponovo mail kojim im navodim ovo gore i zahtjevam da se napokon počnu pridržavati Pravilnika. Sada čekam odgovor!

Zaključujem: Katastar namjerno ili nenamjerno svojim nečinenjem, doveo je do sudskog spora, do sukoba između mene i susjeda. Doveo je do prijetnji smrću, troškom za susjeda i za mene. Kriv za košmare, živce, strahove mene i obitelji vjerojatno tako i na drugoj strani. Katastrofa. Osjećam se kao Floyd - NE MOGU DISATI !!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija