Jump to content

Naknadni upis založnog prava


Kobilja_Glava

Preporučene objave

Lijep pozdrav,

 

molim pomoć u slijedećem slučaju...

 

Ugovor o zalogu sam potpisao i ovjerio sa XX osobom... ta osoba je dopustila uknjižbu založnog prava - hipoteke na svoje dvije zemljišne parce koje je tada posjedovala... mojim propustom, uspio sam se uknjižiti samo na jednu, jer je jedna u međuvremenu prodana (i prije nego sam ja potpisao ugovor)... teret je upisan samo na jednu a i ta je parcela u međuvremenu prodana ali joiš nije uknjižena na novog vlasnika...

 

e sad... taj moj dužnik je imao na sebi i zemljište sa kućom koja još nije legalizirana i koju je, valdja zbog straha od ovrha banaka, prebacio na svoga brata (YX osoba)... i sada bi ja, da ne opterećujem i ne uzmem zemlju koji je malte ne prevaren i koji je kupio zemlju pod teretom (a za koji tada nije moga znati), prebacio ili dodatno osigurao ugovor na taj način da se brat mog dužnika, upiše kao založni dužnik, odnosno da on svojom imovinom jamči za isplatu ugovora...

 

zanima me:

- da li je moguće naknadnim aneksom ugovoriti novo/dodatno založno pravo na nekretninu u vlasništvu druge osobe (založnog dužnika)

- da li je potrebno ponovo pristajanje ugovornog dužnika na suglasnost založnog dužnika?

- na koji način izbrisati teret sa prvotne hipoteke i prebaciti ga na novu?

- kakva je procedura kod solemnizacije takvog dodatnog ugovora (prvotni ugovor nije solemniziran)

 

uglavnom, da li ja mogu s bratom dužnika otići bilježniku i napravit aneks, odnosno založno pravo na postojeći ugovor bez nazočnosti dužnika i tako riješiti cijelu stvar?

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neobično je i za vas mislim loše ako prvotni ugovor nije solemiziran jer bi takav ugovor u sebi trebao sadržavati ovršnu klauzulu temeljem koje bi se vi nakon dospijeća ili raskida mogli prisilno namirivati ovrhom na zemljištu.

 

U načelu, svakom se ugovoru može napraviti anex ali između onih osoba koje su sklopile osnovni ugovor a bilo bi i moguće da napravite anex u kojim osim vas i prvog dužnika u pravni posao stupa i treća osoba, ovdje brat dužnika i to u svojstvu jamca ili preizimatelja duga ( s time da su svi suglasni ) . Dakle ne možete raditi anex nekog ugovora s strankom koja nije stranka iz osnovnog ugovora, osim uz uvijet da su sve tri stranke suglasne.

 

Drugi način je da brat toga prvoga dužnika, s vama sklopi novi sporazum kojim pristupa dugu prvog dužnika i pruzima dug ( s time da time automatski ne oslobađa prvog dužnika od duga )i da s njime sklopite novi ( dodatni ) ugovor o založnom pravu na njegovoj kući. Ili ako je brat dužnika voljan, da s njime jednostavno iznova sklopite novi ( solemiziran ) ugovor o založnom pravu na njegovoj kući i nakon toga izdate brisovno očitovanje za hipoteku koju od ranije imate na zemlji. To je najednostavniji put i ne treba vam nitko osim toga brata prvog dužnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija