Jump to content

HRVI - Molim savjet/pomoć


Romper

Preporučene objave

Kao prvo pozdrav svim braniteljima i moderatorima ovog odličnog foruma ! :palac:

 

Imam pitanje odnosno trebam pomoć ili savjet...

Ranjen sam 1991. u 11.mjesecu a status HRVI-a od 30% stalno imam od 1996. Bio sam dragovoljac i pripadnik ZNG i rezervnog sastava specijalne policije sve do 5. mjeseca 1996. kada sam razvojačen te do danas radim u državnoj firmi (Pošta). Prije 3 mjeseca sam imao infarkt a od ptsp vjerojatno bolujem jer već niz godina imam psihičkih problema ali nikada nisam išao na bolničko liječenje već samo ambulantno kod svog liječnika i uglavnom dobivao samo tablete. Sve ove godine nikada nisam išao na povečanje invalidnosti ali ni na bilo kakvu procjenu preostale sposobnosti rada.

 

Sada se međutim puno toga promijenilo sa mojim zdravljem te me zanima kakav je postupak za povečanjem moje invalidnosti i eventualni odlazak u mirovinu ?? Zanima me što bih trebao prvo poduzeti ka tom putu jer se više ne osjećam dovoljno zdravim da obavljam došadašnji posao koji nije fizički a ni psihički lagan... Unaprijed zahvaljujem !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možeš ti i ovako na procjenu radne sposobnosti, vidim imao si infarkt pa će ti i to biti uzeto u obzir prilikom procjene ali će biti vjerojatno na štetu onog dijela koji se odnosi na sudjelovanje u DR-u što će utjecati na visinu mirovine ukoliko vještak odluči da te pošalje u mirovinu (ovisno i o težini oboljenja srca kao i tvojim godinama starosti).

 

Može se dogoditi da te vještak i ne pošalje u mirovinu (možemo samo nagađati).

 

S obzirom da nisi išao kod liječnika specijalista tj. psihijatra i nemaš nalaze, a kod psihologa nisi obavio psihološko testiranje te se do sada nisi liječio od PTSP-a niti imaš bolničko liječenje, na povećanje invalidnosti ne možeš računati.

 

Ostaje 30% za stalno koje već imaš.

 

Trebao bi na bolovanje i započeti sa liječenjem PTSP-a koje mora biti vrlo redovno, "odraditi" ležanje ili dnevnu bolnicu i onda nakon 7-8-9 mjeseci u dogovoru sa svojim izabranim liječnikom podnijeti zahtjev u HZMO-u za procjenu radne sposobnosti tj. ev. odlazak u mirovinu. Samo ranjavanje je vjerojatno uzrokovalo stres od kojeg se do sada nisi liječio kao što si trebao niti imaš potrebnu dokumentaciju.

 

Zakasnio si za povećanje invaliditeta tj. HRVI za PTSP, ali uvijek se možeš liječiti i skupljati nalaze, a kad skupiš dosta nalaza, onda otići na procjenu radne sposobnosti u HZMO ukoliko računaš na kakvu-takvu mirovinu.

uređeno: od Mrljavac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo pozdrav svim braniteljima i moderatorima ovog odličnog foruma ! :palac:

 

Imam pitanje odnosno trebam pomoć ili savjet...

Ranjen sam 1991. u 11.mjesecu a status HRVI-a od 30% stalno imam od 1996. !

 

bolje je imati čistih 30% invalidnosti vezano za Domovinski rat nego veču a podjeljenu invalidnost ,omjer rat-mir, zbog čega se u konačnici dobije manja mirovina.

ako ipak ideš na povečanje invalidnosti (savjetuj se sa pravnicima , Županijska HVIDRA)

u Državnu upravu,Odjel za branitelje podnesi zahtjev za ponovnom procijenom invalidnosti zbog pogoršanja .dostavljaj samo nalaze koji se odnose na pogoršanje zdravlja zbog povreda ili rana upisane u predhodnom nalazu drugostupanjske liječničke komisije.

mišljenja sam da zbog ranjavanja možeš podnijeti nalaze psihića (od doktorice opće prakse tražiš uputnicu za psihijatra)i ako dobiješ povečanje invalidnostu temeljem PTSP da to neće uticati na omjer (ranjeni branitelj dobiju PTSP).

ako je bilo ranjavanje ruke ,noge ... zbog čega imaš zdravstvenih problema i poteškoća bilo bi dobro napraviti EMG i obradu kod ortopeda ,neurologa,fizijatra.

na procijenu radne sposobnosti možeš i sada biti upućen.traži od svog liječnika opće prakse obradu za komisiju HZMO (procijena radne sposobosti).

na to si imao pravo i prije .mogao si tražiti procijenu radne sposobnosti ,uvaliti se u mirovinsko i primati naknadu plaće i 2000. do 2003.godine otići u mirovinu (prevođenje)

kao i monogi HRVI koji imaju manju invalidnost (20%-50%)

uređeno: od bovu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dečki puno vam hvala na brzim odgovorima i savjetima, posjetit ću svog doktora pa ću s njim porazgovarati a također ću otići i u HVIDR-u kod pravnika i vidjeti kako dalje... Znači da je najbitnije da imam što veći postotak invalidnosti vezano za DR, da li to znači da na toj eventualno novoj procjeni zbog pogoršanja ovaj infarkt uopće ne spominjem ? Za ostale nove nalaze nije problem, trenutno sam i kod psihijatra u lokalnom Domu zdravlja. Infarkt sam i dobio u najvećoj mjeri od dugogodišnjeg stresa zbog svega ovog u državi, posla i rata uopće... Imam 43 god. života i 14 god. radnog staža u firmi + ratno vrijeme.

 

Hvala još jednom !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija