Jump to content

Legalizacija na tuđem vlasništvu


herostrat

Preporučene objave

Naime, prije 30 godina izgrađene su 4 garaže sa ravnim krovom (naravno, bez ikvakvog akta za gradnju) i to u koridoru prometnice koja - čestica zemlje vlasništvo je Republike Hrvatske kojom upravljaju Hrvatske ceste.

To mu nije bilo dovoljno nego sada započinje graditi stambeni objekt na ovim garažama. Plan je vrlo lukav - na ortofoto snimakama vidjet će se ravni krov (nakon što on izgradi stambeni objekt nad tim garažama) ali se neće vidjeti je li riječ o davno izgrađenim garažama ili o novom objektu. Inače, garaže se nalaze u građevinskom području naselja.

Moje pitanje vezano je za vlasništvo. Može li on legalizirati ovakav objekt (bilo da je riječ o ranije izgrađenim garažama ili planiranom stambenom objektu) ako se isti nalazi na čestici koja je vlasništvo RH?

Naime, netko je spomenuo da se kod legalizacije ne gleda vlasništvo.....

 

Hvala na odgovoru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Postovani,da bi se legalizovao nelegalno izgradjen objekat morate biti knjizni vlasnik katastaske cestice na kojoj je objekat izgradjen.Naravno,vlasnistvo se moze steci gradjenjem na tudjem zemljistu pod uslovima predvidjenih zakonom,kao jedan oblik originiranog nacina stjecanja prava vlasnistva,medjutim to se pravo nemoze steci koliko ja znam,na zemljistu u vlasnistvu drzave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da legalizuje zgradu,ali ta zgrada nije u zraku,Postovani,za vasu informaciju legalizacijom se omogućuje evidentiranje zgrade u katastarskom operatu i upis u zemljišne knjige te priključenje na komunalnu infrastrukturu, elektroenergetsku mrežu i drugu infrastrukturu.Ukoliko objekt nije legaliziran neće se moći provesti etažiranje, podjela imovine, rekonstrukcija i nadogradnja tetakav objekt ne može biti predmet kupoprodaje kao i zemljište na kojem se nalazi.Uvjeti za legalizaciju bespravno sagrađene zgrade1. Nova zgrada odnosno rekonstruirani dio postojeće zgrade izgrađen bez akta kojimse odobrava građenje odnosno protivno tom aktu, mora biti evidentirana na digitalnoj ortofoto karti (DOF5) Državne geodetske uprave izrađenoj natemelju aerofotogrametrijskog snimanja RH od 21.lipnja 2011.2. Bespravno sagrađen objekt može biti izgrađen u skladu s prostornim planom koji važi na dan stupanja na snagu ovog Zakona i može biti izgrađen protivno prostornom planu koji važi na dan stupanja na snagu ovog Zakona.3. Ako je nezakonito izgrađena zgrada protivna prostornom planu, tada se na toj zgradi ne može ozakoniti više od dvije etaže, od kojih je druga potkrovlje, osim ako se odlukompredstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave ne odredi veći broj etaža.Nezakonito izgrađena zgrada sene može ozakoniti, ako se nalazina postojećoj površini javne namjene ili pomorskom dobru ili vodnom dobru.Zahtjevu za izdavanje rješenja o izvedenom stanju podnositelj zahtjeva prilaže:1. Ovjereni Geodetski elaborat za evidentiranje podataka o zgradama2. Tri primjerka arhitektonskog snimka, koji je izradio ovlašteni arhitekt3. Dokaze o ispunjenom bitnom zahtjevu mehaničke otpornosti istabilnosti koje je izradio ovlašteni inženjer građevinarstva4. Rješenje o upisu u sudski registar (kada je zahtjev podnijela pravna osoba)5. Dokaze u svrhu obračuna naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru (izvod iz zemljišne knjige ili drugi odgovarajući dokaz da ima pravo graditi - sudsko rješenje, ugovor, suglasnost suvlasnika, dokazi o vremenu građenja)6. Uvjerenje policijske uprave o mjestu prijavljenog prebivališta podnositelja do 21. lipnja 2011. godine (dokaz u svrhu umanjenja iznosa naknade za nezakonito izgrađene zgrade namjene isključivo stambene, građevinske površine do 400m2 ,koja nije u prvoj položajnoj zoni i koja je jedina nekretnina podnositelja zahtjeva na području RH odnosno za nezakonito izgrađene zgrade namjene isključivo za obavljanjepoljoprivredne djelatnosti7. Posebnu geodetsku podlogu ( iznimno, kada se u postupku izdavanja rješenja o izvedenom stanju utvrđuje oblik i veličina građevne čestice spajanjem cijelih katastarskih čestica na kojima se nalazi nezakonito izgrađena zgrada, ako su te čestice prema zemljišnoj knjizi vlasništvo iste osobe)..Nadam se da su vam neke stvari jasnije,nemozes gradit na zemljistu na kojem nemas pravo vlasnistva,osim ako ti to knjizni vlasnik posebnim pravnim poslom odobri.Pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni su ove stvari jasne ali sada sam uvjeren da Vama nisu.Poštovani, za vašu informaciju proglašen je pred tjedan dana novi zakon o legalizaciji a ni u ovom što ste ga vi iznjeli ne piše da podnosioc zahtjeva mora biti vlasnik a pogotovo ne knjižni vlasnik.Etažiranje i ostale radnje slijede nakon legalizacije objekta. Ponavljam legalizaciju nemora izvršiti vlasnik ali nema rješenja dok podnosioc zahtjeva ne plati (barem prvu ratu). Pitanje vlasništva i upis objekta u katastarski operat i z.k. slijedi nakon Rješenja o izvedenom stanju dakle nakon legalizacije objekta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ivane,li Ivane,necu ulazit u vase strucne sposobnosti,niti cu sporit to.Naslov posta koji je gospodin iznio na forumu"LEGALIZACIJA NA TUDJEM ZEMLJISTU"Znaci tema je,da li neko moze legalizovat bespravnu gradnju na tudjem vlasnistvu,i da li je opcenito mogao zapoceti takvu gradnju.Fizicki i stvarno na terenu je mogao ali procesno pravno nedopusteno.Pravo vlasnistva je zagarantovano zakonom i ustavom RH,i niko nemoze povrijedit to pravo pa ni drzava pod uslovima predvidjenih zakonom.Znaci u samom postupku legalizacije utvrdilo bi se da je objekat izgradjen na zemljisnoj cestici za koju podnosilac zahtjeva nemoze dokazati da ima prava raspolaganja,tako da ni drzava mu nemoze dati to pravo a koje se ogleda u cinu dozvoljene legalizacije,izuzev da dokaze i prilozi odobrenje stvarno pravnog knjiznog vlasnika o ustupanju zemljisne cestice za potrebe gradnje.Opce gradjansko procesno pravilo je "nino na drugog nemoze prenijeti vise prava nego sto ga i sam ima"i tu nema dvojbe.Kako vlasnicka zastita nezastarijeva,vlasnik katastarske cestice na kojoj je izgradjen takav objekat,u svako trenutku moze ustati za vlasnickom tuzbom"ACTIO NEGATORIA"te sudskim putem traziti uklanjanje takvog objekta,pa kako onda da ti neko legalizuje takav objekat kojim zemljisno-knjizni vlasnik zemljisne cestice moze i ima apsolutno pravo da zahtijeva njegovo uklanjanje..Bespravo izgradjen objekat se nece legalizovati na suvlasnickom dijelu zemljisne cestice,ako ti drugi suvlasnici nisu dali notarski obradjenu ispravu(saglasnost)u ovo me nemoj ubjedjivat,jer sam imao takvu parnicu na sudu. i legalizacija je odbijena...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je, tu sam te čekao. Rješenje za legalizaciju se neće obaviti ako je stranka u postupku (vlasnik,susjed) otvorio parnicu prije podnošenja zahtjeva za legalizaciju ili ako se je stranka u postupku javila upravnom tijelu nakon objave predmeta na oglasnoj ploči. Tako piše u novom zakonu kojeg je sabor prihvatio nakon dva čitanja. Naravno da je vlasnik čestice vlasnik i svega što je trajno povezano sa česticom. Nakon legaliziranog objekta rješavat će vlasništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,a sta ako podnosilac nakon legalizacije neuspije rijesiti pitanje prava vlasnistva.Pitanje prava vlasnistva u ovom slucaju moze se rijesiti u dva slucaja.Prvi je da zemljisno knjizni vlasnik graditelju prizna pravo vlasnistva. te da izda tabularnu ispravu(clausulu intabulandi)podobnu za uknjizbu prava vlasnistva.Drugi je tuzbom za utvrdjenje prava vlasnistva po izvornom(originiranom)nacinu stjecanja"gradjenjem na tudjem zemljistu".Sta ako se neuspije ni u jednom slucaju a objekat vec legalizovan u korist podnosioca zahtjeva.??Nemoj pogresno da me shvatis(nismo ovdje radi sukoba,vec da nekom pomognemo)ali zar nije logika prvo rijesiti pravo vlasnistva za zemljisnoj cestici,pa ako bi se pozitivno rijesilo,onda legalizacija bi tekla bez problema,U pravu si,zemljisno knjizno pravo kaze"sve sto je trajno spojeno sa zemljisnom cesticom,dijeli istu sudbinu s njom"jos jednom,bez ljutnje,ovdje smo da razmijenimo misljenja,dok ni u jednom trenutku nisam dovodio u pitanje posao iz vase struke.S postovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste logično bi bilo prije legalizacije objekta riješiti vlasništvo ali državi se žuri pobrati novce a vlasništvo se relativno sporo rješava.A što se tiće podnosioca zahtjeva odnosno vlasnika kuće morao je znati da radi bespravno a tome se je moralo doći na kraj.Nisam se ni ja mislio praviti pametan ali znam čitati zakon (imate ga na stranici ministarstva -za tjedan dana će biti u N.N.) Još je žalosnije da susjed-stranka u postupku i nezna da mu susjed legalizira jer je objavljeno samo na oglasnoj ploči. Legalizacija ima rok a pslije će država sama legalizirati i sjesti ovrhom na dio nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja mislim da ste se malo disperzirali na nebitno (ili manje bitno).

Naime, stvar je u tome da osoba koja je gradila i koja će graditi i dalje na zemljištvu Države Hrvatske (odnosno Hrvatske ceste) ima jake veze i ovi iz Hrvatskih cesta sasvim sigurno se neće buniti.

Međutim, stvar je u tome, ako se ne varam, da vlasništvo Državne Hrvatske kojim upravljaju Hrvatske ceste se ne može prodati već se samo može dati koncesija (npr. za parking i sl.). Iz ovoga, ja zaključujem da graditelj ne može doći do legalnih papira za "svoje" objekte.

Ipak, pitanje sam postavio jer mi je potpuno suludo da on ipak ide dalje iako (pretpostavljam zna jer glup nije) da neće moći riješiti imovinsko-pravne odnose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...
Dana 22. 07. 2012. u 19:31, Matrix je napisao:

Da,a sta ako podnosilac nakon legalizacije neuspije rijesiti pitanje prava vlasnistva.Pitanje prava vlasnistva u ovom slucaju moze se rijesiti u dva slucaja.Prvi je da zemljisno knjizni vlasnik graditelju prizna pravo vlasnistva. te da izda tabularnu ispravu(clausulu intabulandi)podobnu za uknjizbu prava vlasnistva.Drugi je tuzbom za utvrdjenje prava vlasnistva po izvornom(originiranom)nacinu stjecanja"gradjenjem na tudjem zemljistu".Sta ako se neuspije ni u jednom slucaju a objekat vec legalizovan u korist podnosioca zahtjeva.??Nemoj pogresno da me shvatis(nismo ovdje radi sukoba,vec da nekom pomognemo)ali zar nije logika prvo rijesiti pravo vlasnistva za zemljisnoj cestici,pa ako bi se pozitivno rijesilo,onda legalizacija bi tekla bez problema,U pravu si,zemljisno knjizno pravo kaze"sve sto je trajno spojeno sa zemljisnom cesticom,dijeli istu sudbinu s njom"jos jednom,bez ljutnje,ovdje smo da razmijenimo misljenja,dok ni u jednom trenutku nisam dovodio u pitanje posao iz vase struke.S postovanjem.

Sličnu situaciju imam. Legalizirano na tuđem zemljištu, tj. rješenje o izvedenom stanju postalo pravomoćno. Upisana zabilježba da je doneseno rješenje o izvedenom stanju (radi se o dogradnji na tuđem zemljištu). Kasnije suvlasnici pokrenuli postupak, tužba usvojena i naloženo uklanjanje dograđenog dijela (postalo pravomoćno i ovršno). Kasnije i rješenjem u ovršnom postupku naloženo uklanjanje pod prijetnjom novčane kazne. Zamolio bih Vaš kontakt putem poruke u forumu ili na mail adresu. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija