Jump to content

Prometni redar, krivo parkiranje 300 kuna


Hrc555

Preporučene objave

Vlasnik vozila (tata) je dobio obavijest o počinjenom prekršaju te ga se traže podaci o vozaču. Prekršaj je iz članka 82, stavak 1, točka 10 ZOSPC tj. bio sam parkiran po prometnim redarima 12 minuta i kaže mi sve ljubazno kakav je postupak i da na sudu mogu tražiti umanjenje kazne, opomenu i neplaćanje troškova. Ljubazan je on ali eto, mene žulja tih 300 kuna.

 

Ono što sam vidio tu na forumu je sljedeće.

 

Petpetica piše da postoje metode koje nisu moralne ali su efikasne (ali i da se lome koplja oko toga) kao npr. kada se traže vjerodostojni podaci o osobi koja je vozila da se napiše muž, žena, djeca, otac, majka te te kasnije u postupku poziva na blagodan nesvjedočenja.

 

"Zavisi čije ime napišete u odgovoru, odnosno da li uopće želite navesti nečije ime budući da niste dužni iskazivati protiv osoba u svom bliskom srodstvu, proučite čl. 173. st. 1. Prekršajnog zakona, čl. 285. stavak 1. i čl. 286. st. 1. Zakona o kaznenom postupku. "

 

Ono što mene zanima je da li to stvarno prolazi na sudu, ili su to samo mitovi i legende?

Stvarno sam pregledao sve moguće teme ali nigdje nema napisano po koracima.

 

Negdje je na forumu već pisan postupak za kaznu za brzinu i mislim da je išao ovako nekako.

 

1. Prekršaj.

2. Policija/prometno redarstvo (u ovom slučaju) šalje obavijest o počinjenom prekršaju i traži vjerodostojne podatke o vozaču koji je tada upravljao vozilom.

3. Vlasnik vozila treba unutar 8 dana napisati i poslati na MUP/prometno redarstvo da je vozio netko od njegove obitelji npr. sin kao u mojem slučaju.

4. Policija/prometno redarstvo šalje obvezni prekršajni nalog na ime osobe koja je upisana od strane vlasnika u koraku prije.

5. Treba poslati prigovor sa brojem prekršajem naloga, imenom onoga tko ga je izdao i tekstom u kojem okrivljenik traži da se provede redovni prekršajni postupak te da namjerava na prekršajnom sudu iznijeti svoju obranu. Potpisati se jer nema smisla odugovlačiti par dana pošto se zastara neće dočekati.

6. Poziv na sud.

7. Dolazak na sud i iskazivanje. Kod iskazivanja se treba pozvati na čl. 173. st. 1. Prekršajnog zakona, čl. 285. stavak 1. i čl. 286. st. 1. Zakona o kaznenom postupku i reći da ja nisam u to vrijeme vozio auto a da ne želim svjedočiti protiv svojih bližnjih???? ???? ????

 

Prolazi li to u stvarnosti ili? Ima li koja greška u koracima?

Već sam lud od traganja jer mi se baš nekako neda platiti tih 300+100 kuna troškova.

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne tražim garanciju nego potvrdu koraka i funkcioniranje tog postupka. Ustvari, nije mi nikako jasno tj. logično da za istu stvar jedan sudac može presuditi ovako a drugi onako.

 

Tražim samo da mi netko potvrdi da li ta praksa funkcionira ili ne tj. iskustvo iz prakse pošto ja nisam pravnik i ne hodam po sudovima da bi to mogao negdje potvrditi. Ako funkcionira, je li to pravilo ili samo iznimka?

 

Naravno, sve samo da ne platim 300+100 kuna zbog 12 minuta minus 3 koje su dozvoljene za zaustavljanje.

Postoji li negdje nekakva presuda kao što se može naći sa varaždinskog suda gdje bi se potvrdila ta praksa?

 

Kažem opet, prometni redar je stvarno bio ljubazan preko telefona i uputio da priznam i tražim opomenu i neplaćanje troškova. Sve je to OK i vidim da je i njemu žao zbog toga što to radi ali eto, znam da mora. S druge strane, svi mi znamo (pa i on sam) čemu postavljene kamere i prometni redari služe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam konkretan odgovor na Vaše pitanje ali bih ukazao na nešto, mislim da ste neprecizni oko nekih činjenica. Ako MUP obavijestite da je auto vozio Vaš sin, pa prekršajni nalog dobije Vaš sin, prigovor može pisati samo Vaš sin i sud će eventulano pozvati njega, ali on tad nije svjedok nego okrivljenik, i tada se može očitovati o krivnji. Banalno rečeno, članak koji navodite je eventualno odgovor na pitanje "Tko je vozio auto?" a ne "Jeste li vozili auto?" koje će zapravo biti upućeno vašem sinu.

 

Osobno, da sam nadležni sudac, ako već negira krivnju, sina ne bih ni smatrao relevantnim svjedokom nego bih pozvao prometnog redara. Tada bi Vam trebala malo veća kreativnost da dokažete da niste vozili auto, uz moguću dodatnu optužbu za davanje lažnog iskaza službenoj osobi.

 

Ako smijem sugerirati, kazna zaista nije velika, radije pišite molbu da Vam se smanji kazna nego da idete u to

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija