Jump to content

Umrla tetka u Hrvatskoj


razbastinjeni

Preporučene objave

Molim vas za savjet - što bi trebalo da uradim u ovom slučaju.

 

Prije godinu dana umrla mi je tetka u Hrvatskoj koja nije imala djece. Za smrt su mi rođaci javili puno kasnije, kad je njena imovina već pala u ruke njenom polubratu (i mom polu-stricu) i njegovoj djeci.

 

Nažalost, kontakt s tetkom nije bio čest.

 

Moj otac koji je umro ranije i tetka bili su rođeni brat i sestra, dok su sa tim mojim polu-stricem imali zajedničku majku ali oca ne.

 

Nisam sigurna da li je tetka imala oporuku i kakvu, živim u Kanadi i nismo bili s njom u kontaktu nekoliko godina od našeg odlaska ovamo.

 

Sada doznajem da polu-stric i njegova djeca zarađuju novce izdajući tetkinu kuću tijekom ljeta. Ne samo da me nisu uključili u ostavinsku raspravu nego mi nisu ni javili za sprovod itd.

 

U slučaju postojanja oporuke ili fiktivne prodaje njima, da li ja imam ikakva prava?

 

Koga bi u Hrvatskoj trebalo kontaktirati da bismo doznali je li postojala oporuka ili je moje postojanje samo zatajeno pred sudom.

 

Na koji način dokazujem da mi je ona bila rođena tetka?

 

Hvala najljepša.

 

Stjepan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nejasno je što znači da je imovina pala u ruke tetkinom polubratu.

 

Polubrat je mogao stupiti u posjed nekretnine kao nasljednik po okončanom ostavinskom postupku, ali je isto tako mogao početi koristiti te nekretnine i ako ostavinski postupak uopće nije proveden.

 

Ako je ostavinski postupak proveden i ako se tetkin polubrat upisao u zemljišne knjige kao vlasnik, onda možete u zemljišnoknjižnom odjelu suda tražiti iz zbirke isprava kopiju rješenja o nasljeđivanju temeljem kojega se upisao. Ili u povijesnom dijelu uloška možete vidjeti poslovni broj rješenja o nasljeđivanju temeljem kojeg je izvršen upis, pa tražiti uvid u spis kod suda.

 

U Hrvatskoj je uvid u zemljišne knjige i katastar moguć putem weba, a dokumente ne možete dobiti tim putem, ali možete tražiti dostavu poštom, uz plaćanje odgovarajuće pristojbe kao i kod osobnog dolaska. Doduše, ne znam je li takva dostava moguća u inozemstvo.

 

Postoji mogućnost i da je ostavinski postupak proveden, ali upis novog vlasnika nije još izvršen. Za obavijest o tome da li je provođen ostavinski postupak možete se obratiti nadležnom sudu, a to je u načelu općinski sud mjesno nadležan za mjesto prebivanja ostavitelja.

 

Kao zakonski nasljednik možete i nakon okončanja ostavinskog postupka u parnici tražiti svoja prava, a možete i naknadno pobijati oporuku u slučaju oporučnog nasljeđivanja ako za to imate valjane razloga. Također možete tražiti dio dobiti koji drugi sunasljednik ostvaruje.

 

Ako možete dokazati da ste namjerno zatajeni, tj. da je drugi nasljednik za vas sigurno znao ali vas je zatajio zbog ostvarenja imovinske koristi, dolazi u obzir i kaznena prijava. Naglasak je na namjerno i dokazati.

 

Trebate paziti na rokove zastare za ove zahtjeve.

 

Ovakvih slučajeva da su nasljednici zatajeni bilo je opisano na Legalisu, pa potražite, naći ćete i informacije o tome što možete poduzeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Doznajem danas putem suda koji me obavijestio da je ostavinska rasprava pokrenuta nakon smrti tete i da je tetin polubrat naveo sebe kao jedinog nasljednika.

 

Znaci, odvjetnik, punomoc, parnica.

 

Hvala na komentarima i odgovorima, potrazit cu i druge diskusije na ovu temu.

 

 

 

Hvala najljepša, pokušat ću tražiti najprije podatke od suda... Nisam siguran da li je ostavinski postupak sproveden.

 

Hvala vam na informacijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo provjerite je li postojala oporuka u korist vašeg strica. Ako jest i ako nemate dobre razloge da ju pobijete, ne isplati vam se ništa poduzimati.

 

Ako je nasljeđivanje bilo po zakonu i ako ste sigurni da možete dokazati da je stric znao za vas, poduzmite sve potrebne korake i pazite na zastaru, ali i upozorite svoga strica da bi mogao biti kazneno prijavljen, a isto tako da vam je dužan ustupiti dio zarade koju je ostvario.

 

Suočen s tom činjenicom možda vas poštedi gnjavaže (i sebe) i dobrovoljno vam prepusti što vam pripada. Ali ako pristane, ne oslanjajte se samo na obećanje, nego budite oprezni i nastavite sve potrebne postupke sve dok ne budete uknjiženi kao vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija