Jump to content

Stan koji ne koristim 1/3!


Ena4

Preporučene objave

Poštovani, posjedujem 1/3 kuće a nas je četvero djece.

U prvom stanu živi sestra (koja nema ništa od suvlasništva/vlasništva) ali koristi stan, u drugom također živi sestra 1/3 , u mom stanu koji sam ja

koristila nema nikoga 1/3, a brat je također u svom novom stanu on je treći 1/3 suvlasnik.

Zanima me da li danas/sutra prilikom etažiranja stanova ima kakve veze tko je što koristio, i tko je koliko uložio te koje je pravo sestre koja nema ništa a koristi stan. To mi je važno jer se dvoumim da li da se vratim u kuću jer je moj stan prazan.

HVALA svima na odgovoru!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Za ovaj post me necudi da se niko nije javio,jer je doslovno nerazumljivo.

-svi ste suvlasnici,gdje je ta sestra bila kad ste svi ostali stjecali te nekretnine,ko je istu uveo u posjed stana.

-gdje vi stanujete ako se zelite vratiti kuci a stan vam prazan..

-"etaziranje"???Mislite kad budete dosli do toga da pristupite razvrgnucu suvlasnistva podjelom.

Malo post uredite kako nebi nagadjali cinjenicno stanje,od koji zavisi odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix76,

znači jedna sestra nije dobila ništa a koristi stan (nije zaslužila jer će joj sud uzeti), živi oduvjek u toj kući, sada u jednoj od etaža nije ništa uložila. Ja sam kupila stan i živim u njemu jer mi se tada situacija u kući ćinila preteškom, a svoj stan u kući sam sama dovršavala je je tavanski. A što se etažiranja tiče da pitanje je ako se nećemo moći točno dogovoirti čije je šta. Ja imam neke račune o ulaganju, da budem kraća ja sam najviše uložila u svoj stan/kuću a ne živim tamo. Sada me zanima da li da se ipak vratim ili to nema veze ako dođe do nečega.

HVALA i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Misljenja sam da nema nikakve veze gdje vi sada trenutno stanujete,na konkretnoj kuci vi imate upisano svoje pravo u omjeru 1/3,i tolika ce te prava ostvarivati u postupcima koji bi se vodili po pitanju iste nekretnine..Sestra koja nije suvlasnik a koristi dio nekretnine je samo posjednik.

Kako je dosla do posjeda,ja to neznam,niti znam na temelju cega je nastalo suvlasnistvo,pretpostavka nasljedjivanjem,ali opet buni ta sestra sto nema nista..

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Misljenja sam da nema nikakve veze gdje vi sada trenutno stanujete,na konkretnoj kuci vi imate upisano svoje pravo u omjeru 1/3,i tolika ce te prava ostvarivati u postupcima koji bi se vodili po pitanju iste nekretnine..Sestra koja nije suvlasnik a koristi dio nekretnine je samo posjednik.

Kako je dosla do posjeda,ja to neznam,niti znam na temelju cega je nastalo suvlasnistvo,pretpostavka nasljedjivanjem,ali opet buni ta sestra sto nema nista..

Pozdrav

 

Pozdrav,

koja prava ima posjednik do kada može uživati posjed , a sestra koja nema ništa nema zato što nije sudjelovala u ničemu samo uživala u svemu i zadužila se po pitanju alimentacije, razumjete li sada zašto nema.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana ovdje su vam odredbe ZOV,koje propisusu Posjednika i Suvlasnistvo.

POSJEDNIK (Članak 10. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - Narodne novine br. 91/96)

- Osoba koja ima faktičnu vlast glede neke stvari, njezin je posjednik.

- Tko svoju faktičnu vlast izvršava osobno ili posredovanjempomoćnika u posjedovanju neposredni je posjednik.

- Kad netko stvar posjeduje kao plodouživatelj, založni vjerovnik, zakupoprimac, najmoprimac, čuvar, posudovnik ili u kojem drugom sličnom odnosu u kojemu je prema drugome ovlašten ili obvezan kroz neko vrijeme posjedovati je, onda je posjednik te stvari i taj drugi (posredni posjednik). Stoji li posredni posjednik prema nekomu trećemu u takvu odnosu, i taj je posredni posjednik.

- Posjednikom se smatra i osoba koja svoju faktičnu vlast ima u pogledu dijela neke stvari, premdataj dio ne bi mogao biti samostalnim objektom stvarnih prava, poput sobe ili druge prostorije u stanu i slično.

- S posjedom stvari izjednačeno jefaktično izvršavanje sadržaja prava stvarnih služnosti glede neke nekretnine (posjed prava), pa se na posjed prava primjenjujuna odgovarajući način odredbe o posjedu stvari, ako to nije suprotno naravi prava niti odredbama zakona.

- Kad isti posjed stvari ili prava ima više osoba, one su suposjednici.

Kakvoća posjeda (Članak 18. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - Narodne novine br. 91/96)

- Posjed je zakonit ako posjednik ima valjani pravni temelj toga posjedovanja (pravo na posjed).

- Posjed je istinit ako nije pribavljen ni silom, ni potajno ili prijevarom, ni zlouporabom povjerenja. Posjed koji je pribavljen silom, potajno ili prijevarom, ili zlouporabom povjerenja, postaje miran kad osobi od koje je tako pribavljen prestane njezino pravo da štiti svoj posjed koji joj je tako oduzet.

- Posjed je pošten ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mune pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada.

- Ako je u sporu o pravu na posjed pravomoćno odlučeno da pravo na posjed ne pripada posjedniku, njegov je posjed nepošten od časa kad je primio tužbu; to na odgovarajući način vrijedi i kad je o pravu na posjed konačno odlučilo drugo nadležno tijelo ili sud u nekom drugom postupku.

- Posjed se smatra poštenim, osimako se dokaže suprotno.

- Poštenje i istinitost posjeda pravne osobe prosuđuje se premapoštenju i postupanju one fizičke osobe koja je za tu pravnu osobuovlaštena poduzimati čine stjecanja ili izvršavanja njezina posjeda, a poštenje i istinitost posjeda osoba koje imaju zakonskoga zastupnika - prema poštenju i postupanju toga njihova zastupnika.

SUVLASNISTVO (Članak 36. Zakonao vlasništvu i drugim stvarnim pravima - Narodne novine br. 91/96)

- Ako više osoba ima neku stvar usvome vlasništvu tako da svakoj pripada po dio toga prava vlasništva, računski određen razmjerom prema cijelom pravu vlasništva te stvari, sve su one suvlasnici te stvari, a dijelovi prava vlasništva koji im pripadaju njihovi su suvlasnički dijelovi.

- U sumnji koliki su suvlasnički dijelovi, smatra se da su jednaki.

IDEALNI DIO STVARI (Članak 37. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - Narodne novine br. 91/96)

- Kad postoji suvlasništvo neke stvari, uzima se da je ta stvar pravno razdijeljena na sadržajno jednake dijelove (idealne dijelove),kojima je veličina određena veličinom suvlasničkih dijelova.

- Idealni dio stvari je neodvojiv odsuvlasničkoga dijela koji ga određuje.

- U pravnom se prometu uzima daje idealni dio stvari samostalna stvar, sve što je određeno za stvari vrijedi i za idealne dijelove, ako nije što posebno propisano.

- Svaki suvlasnik je vlasnik onoga idealnoga dijela stvari koji odgovara njegovu suvlasničkom dijelu, pa glede njega ima sve ovlasti kakve pripadaju vlasniku, ako ih može izvršavati s obzirom na narav idealnoga dijela.

- Suvlasnik smije samostalno pravno raspolagati svojim idealnimdijelom stvari, odnosno svojim suvlasničkim dijelom po pravilima koja vrijede za vlasnikova pravna raspolaganja stvarima ako time ne dira u tuđa prava. Kad suvlasnik prodaje svoj dio, ostali suvlasnici nemaju pravo prvokupa,osim ako im to pravo pripada na posebnom pravnom temelju.

- Svaki suvlasnik ima pravo glede svoga idealnoga dijela stavljati svakome, pa i svojim suvlasnicima, sve zahtjeve koji proizlaze iz njegova prava vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija