Jump to content

pobijanje ugovora o dozivotnom uzdrzavanju,spasavanje krova nad glavom...


ivana b

Preporučene objave

postovani,molim vas za pomoc,imam velikih problema,slabog sam imovnog stanja,branitelj domovinskog rata,nezaposlen:zivim u kuci u kojoj sam u posjedu i tamo zivim oduvijek,kad sam se ozenio tamo sam osnovao obitelj,sa mnom i zenom zive jos dvije maloljetne kceri,kucu smo djelili s mojim roditeljima,kojima smo pomagali tokom zivota,te smo odrzavali kucu i okucnicu.Nakon smrti oca nije bilo nikakve ostavine ili icega,sto nam je svima bilo sumljivo,ali smo mislili da je to sve majka rijesila,nakon smrti majke,mjesec dana od toga jedna od mojih sestara se uknjizila kao vlasnica te kuce i okucnice,odrzana je ostavinska gdje smo nas 7 djece podjelili jednu mirovinu i 1000kn na racunu majke,kuca se uopce nije spomenula niti ista,isao sam na e izvadak i vidio da je sestra prilozila ugovor o dozivotnom uzdrzavanju.Za ugovor smo znali,ali nitko nikad ga nije vidio,ali je trebao obuhvacati samo pola imovine,uspio sam doci do tog ugovora,sastavljen je dok su oba roditelja bili zivi,ali je ugovor potpisala samo majka,a znam da ga otac ni nebi potpisao,dali imam osnove za pobijanje tog ugovora,u ugovoru se navodi da ce moja sestra za zivota roditelja uplacivati mjesecno 300dem a nakon smrti jednog od njih 200dem,ta moja sestra zivi vec 25godina u njemackoj,ja zivim u istom kucanstvu s pokojnim roditeljima te sam cjeli zivot pomagao koliko sam im mogao,ja i moja obitelj,smatram da je pola imovine bracna stecevina moga oca,ugovor je trebao obuhvatit samo majku i njen dio idealnog djela bracne stecevine,buduci da je samo ona potpisala navedeni ugovor.Na ostavini nakon smrti majke ustanovljeno je da majka nije upisana kao vlasnica kuce,dali mi moze itko pomoci,prijeti mi ostanak bez krova nad glavom,tri sestre su se spremne odreci svog djela u korist mene i mog brata,ujedno imam jos jedno pitanje,cekam besplatnu pravnu pomoc pa me zanima dali postoji postupak prije podizanja tuzbe za zamrzavanje eventualnog otudjenja-prodaje te imovine,i to nesto hitno,buduci da ce potrajati dok se pokrene proces na sudu,hvala svima unaprijed,na pomoci,lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugovor o doživotnom uzdržavanju mora potpisati vlasnik nekretnine.

po zakonu nemože onaj konije vlasnik raspolagati tuđom imovinom .

vlasnik nekretnine je onaj ko je upisan u vlasnički list u gruntovnici.

provjeri u gruntovnici dali se sestra upisala kao vlasnik nekretnine i na koji način ako ugovor nije potpisao vlasnik nekretnine.

tvrdi da neznaš za ugovoro doživotnom uzdržavanju .

podnesi tužbu i traži da se ugovor proglasi ništavnim.

ili na ostavinskoj naglasi da je ugovor o doživotnom uzdržavanju ništavan.

ništavno je ono što nije u skladu sa ustavom, zakonom i prisilnim propisima.

 

izvadi novi vlasnički list i provjeri ko je vlasnik kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

otac je bio vlasnik kuce,nakon njegove smrti nije bilo ostavine niti icega,cak se majka nije upisala kao vlasnica,na najnovijem vlasnickom listu pise da je sestra vlasnica 1kroz1,po prilozenju sudu ugovora o dozivotnom uzdrzavanju,a nakon smrti nase majke,koja je umrla prije 2mjeseca,bila je ostavina prije dva tjedna,ali samo na racun u banci te mirovinu,kuca se uopce ne spominje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugovor je sastavljen za zivota oba roditelja,iako se potpisala samo majka,otac se vjerojatno nije slagao s tim,a gruntovnica vjerojatno nije znala da je i otac pri potpisivanju bio ziv.Kuca je njihova zajednicka bracna stecevina,cak se majka nakon smrti oca nije upisala kao vlasnica,nije bilo niti ostavinske

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekretnina kao bračna stečevina može u zemljišnim knjigama biti upisana na jednog od supružnika, ili na oba.

 

Kad je upisan samo jedan, onda se radi o specifičnoj situaciji kad vlasničko stanje u zemljišnim knjigama ne odgovara stvarnom, ali je formalno potpuno ispravno.

 

Na zajedničku stečevinu koja ne odgovara podacima u zemljišnim knjigama mogu se pozivati oni koji imaju pravni interes, to su u pravilu supružnici pri razvodu ili nasljednici u ostavinskom postupku.

 

Dakle, ako je majka potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju i ako je samo ona bila upisana u zemljišnim knjigama kao vlasnik, gruntovnica je mogla izvršiti uknjižbu bez obzira na to što vi smatrate da se radi o bračnoj stečevini i da je time stekla nešto što joj ne pripada. Gruntovnica nije dužna istraživati odgovara li upis stvarnom stanju ili ne.

 

U takvom biste slučaju mogli pobijati upis i pozivati se na bračnu stečevinu, ali prije toga je potrebno da prestanete pretpostavljati i utvrdite gole činjenice, a to su na prvom mjestu:

 

1. Tko je u govoru naveden kao primatelj uzdržavanja - samo majka ili majka i otac?

 

2. Tko je bio upisan u zemljišnim knjiigama kao vlasnik prije prijenosa na sestru?

 

3. Da li je iza oca proveden ostavinski postupak, pa vi samo mislite da nije ili stvarno nije proveden?

 

Najbolje bi bilo da zatražite povijesni dio z.k. uloška i utvrdite - bez pretpostavki - koje su promjene vršene od smrti oca, kao i da iz zbirke isprava zatražite presliku ugovora o doživotnom uzdržavanju (ako ga nemate). Bez toga je sve nagađanje.

 

Vaši navodi o slijedu promjena su sasvim neuvjerljivi, a vaše mišljenje o tome što je ugovor trebao ili nije tebao sadržavati je sa stajališta ostvarivanja vaših možebitnih prava potpuno nevažno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.imam kopiju ugovora,sklopljen je izmedju moje majke i sestre,majka se navodi kao primatelj uzdrzavanja,ali u oporuci se spominje i otac,samo majka i sestra su potpisali 2.u rijesenju o naslijedjivanju,koje je doneseno i nakon smrti majke stoji-ostaviteljica je umrla bez oporuke,utvrdjeno je da je mama upisana pod djevojackim prezimenom,nije upisana kao vlasnik sporne nekretnine,po prilogu zemljoknjiznog odjela3.iza smrti oca nije proveden ostavinski postupak,nitko od nas djece nije bio pozvan,malo mi je problem traziti trenutno bilo kakve dokumente jer sam zdravstveno sprijecen,imam problema s srcem i tlakom,hvala na dosadasnjoj i buducoj pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako možemo u beskonačnost. Molim vas da pročitate što ste napisali.

 

Oporuka:

 

Nakon 7 postova prvi puta spominjete oporuku!!!

 

Nakon toga je utvrđeno da oporuke nema !!!???

 

Kako se može spominjati otac u oporuci koje nema?

 

Ima li oporuke ili nema?

 

Na odredbe ugovora o doživotnom uzdržavanju oporuka nema nikakvog utjecaja, budući da predmet ugovora ne ulazi u ostavinu. Oporuka se može odnositi samo na ostavinu.

 

Upis u zemljišne knjige:

 

Majka je upisana pod djevojačkim prezimenom, ali nije upisana kao vlasnik sporne nekretnine!!!???

 

Bila je upisana ili nije bila upisana?

 

Ako majka nije bila upisana kao vlasnik sporne nekretnine nije mogao biti niti proveden upis vaše sestre u zemljišne knjige temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju osim ako se ne radi o kriminalu, Ali po svemu što ste naveli meni se čini da se ne radi o kriminalu nego o vašoj nedovoljnoj upućenosti u činjenice, a osim toga na drugoj temi ste naveli da ste i vi bili davatelj doživotnog uzdržavanja (pa vas CZSS tereti zbog toga) što mijenja cijelu priču.

 

Ostavinski postupak iza oca:

 

To što nitko od djece nije pozvan na ostavinsku raspravu iza oca ne znači da ova nije provedena. Ne bi bilo prvi put da se ostavinski postupak provede bez učestvovanja nekih nasljednika.

 

Žao mi je zbog vašeg zdravstvenog stanja, ali to - nažalost - ne može utjecati na rješavanje pravne strane problema u vašu korist.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zabuna,mislio sam na ugovor o dozivotnom,ne oporuka,zabuna...zabuna,sto se tice majke,prepisao sam vam rjesenje o naslijedjivanju,dakle kazu,majka mi se vodi jos pod djevojacko prezime,iako je 6desetljeca u braku...druga stvar se odnosi na nekretninu,nije upisana kao vlasnica nekretnine...sto se tice one druge teme ta tema se odnosi na drugu osobu i drugi slucaj,nema jedna tema nista veze s drugom...ne znam kako se sestra upisala,ali u najnovijem vlasnickom listu stoji da je ona vlasnica1kroz1...dakle,nakon smrti majke dobili smo rijesenje o naslijedjivanju,bili pozvani kod javnog biljeznika,rjesenje se odnosi na dva novcana potrazivanja,u njemu je i navedeno ono sto sam napisao na pocetku ovog teksta,nista drugo nije spominjano...sestra oduvijek nesto muti protiv nas ostalih...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kriminal postoji i bice ga dok svijet postoji,ali da Z.K.ured sprovede uknjizbu na temelju pravnog posla u kojem nepostoji tabularna isprava izjavljena od strane zemljisno knjiznog prednika,nemoze me niko uvjerit.

Moje je misljenje da je majka sklapala ugovor sa kcerkom,te je valjanost ugovora uvjetovala izdrzavanjem treceg lica,odnosno oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija