Jump to content

nasljeđivanje dijela kuce


D1nk0

Preporučene objave

Poštovanje, imam jedan obiteljski problem..ovako: riječ je o kuči koja je je bila u vlasništvu pokojnog djeda do njegove smrti,poslje njegove smrti je zakonski podjeljena na 3 dijela. 1/3 je njegova zena (baka) dobila,1/3 tetka (kcerka) i 1/3 moj otac ( sin) koji je preminuo prije 2 i pol godine..Nedavno je baka prepisala darovnim ugovorom svoj dio 1/3 kuce na mene,ja sam joj unuk..a poslje ostavinske rasprave iza mog oca 1/3 dijela kuce je dodjeljena mojoj majci..Uglavnom, sad je moja tetka podnjela tuzbu sa svojim odvjetnikom sudu i trazi svoj dio 1/3 kuce da se podjeli geomtrijskom diobom ili da se ide na civilno razvrgnuce (javna drazba tj. prodaja kuce).Pokusavano je na miran nacin tj. sporazumom da se dog neko obrcno placanje ili da se saceka neko vrijeme posto sad nisam u mogucnosti da ju isplatimo ja i majka,ali ona na to nije pristala i podnjela je tuzbu sudu.U pitanju je takodjer i moja maloljetna sestra ( 9 godina) koja po zakonu iza oceve smrti dobila isto jedan dio njegov dijela kuce..Zanima me jeli moguce da kuca ode na javnu drazbu posto se nemoze izvrsit geometrijska dioba jer mi vec godinama zivimo u njoj? I zanima me jel tetka ima pravno na nuzni dio od bake posto je baka meni dala darovnim ugvorom svoj dio kuce?s tim da baka ima pravo na svim dijelovima kuce pravo dozivotnog uzivanja..kako na sad mom,majcinom tako i na tetkinom dijelu kuce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vasa tetka je nuzni nasljednik svoje majke i naravno da ce imati pravo na nuzni dio.Svaki suvlasnik ima pravo na razvrgnuce suvlasnicke zajednice,medjutim u vasem konkretnom slucaju baka nad nekretninom u cjelini ima pravo zasnovano pravo sluznosti dozivotnim uzivanjem,cime je nekretnina opterecena(ako je to pravo upisano u z.k.)cime se bitno umanjuje prodajna cijena takve nekretnine,jer bi eventualni kupac na javnoj drazbi koji bi stekao pravo vlasnistva, morao da trpi pravo sluznosti vase bake,sve do njene smrti,tako sam misljenja da bi se tesko neko odlucio na kupovinu nekretnine,izuzev da bi se slozio na takvo stanje,i pristao da baka dozivotno uziva nekretninu.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

ukoliko bi se sa bakom napravio aneks ugovora i dodala odredba o obvezi uzdržavanja u zamjenu za nekretninu iz darovnog ugovora .

sud bi darovni ugovor mogao i trebao (volja ugovornih strana) tumačiti kao ugovor i dosmrtnom uzdržavanju .

ugovor o dosmrtnom uzdržavanju isključuje nasljeđivanje pa i nužnog nasljednika.

poreza nema (predak-potomak)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aneks na ugovor o poklonu bi se smatrao ugovor o poklonu s nametom,a nikako ugovor o dosmrtnom,jer je takav ugovor strogo formalan.Nema oslobodjena poreza na promet nekretnina kod ugovora o dosmrtnom izdrzavanju,sto nije slucaj kod dozivotnog izdrzavanja,u skladu sa cl.11 st.7 Zakona o porezu na promet nekretnina.

-bračni drug, potomci i preci te posvojenici i posvojitelji koji u odnosu na primatelja uzdržavanja stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju,(oslobodjeni placanja poreza)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

hvala na pomoci. Jel mi mozete jos samo odgovorit na jedno pitanje? Danas sam pricao sa jednim sluzbenikom u gruntovnici i on mi kaze da u mom slucaju nije moguca prodaja nekretnine jer smo ja i majka vecinski vlasnici kuce..Jel moguce onda da sud donese onda odluku da kuca ide na javnu drazbu ako se mi i tetka nemozemo dogovorit oko cijene i vremena isplate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Način sudskoga razvrgnuća

Članak 50.ZOV i dr.stv.pravima

(1) Kad razvrgnuće provodi sud, vezan je u prvom redu strogim zakonskim odredbama, a

podredno valjanim sporazumom stranaka o načinu razvrgnuća, ako takav postoji, a moguć je i

dopušten, a i pravom na razvrgnuće isplatom koje bi imao pojedini suvlasnik na temelju

pravnoga posla ili zakona.

(2) Ako sud nije glede načina razvrgnuća vezan u smislu stavka 1. ovoga članka, sud će

djeljive pokretne stvari dijeliti fizički, a nekretnine geometrijski.

(3) Prigodom geometrijske diobe nekretnine sud može osnovati služnost i stvarni teret na

ostalim njezinim dijelovima, ako je to nužno za uporabu ili iskorištavanje dijela koji se

diobom odvaja.

(4) Ako dioba iz stavka 2. ovoga članka nije moguća, a da se znatno ne umanji vrijednost,sud

će odlučiti da se stvar proda najavnoj dražbi ili na drugi prikladan način, a dobiveni iznos

podijeliti razmjerno suvlasničkim dijelovima (civilno razvrgnuće)..

Citirane odredbe zakona,opovrgavaju informacije koje ste dobili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

shvacam to sve..tako je bilo i na sudu sada nedavno...prvo ide geometrijska dioba,a ako je to nemoguce izvesti, onda bi trebalo ici civilno razvrgnuce.Samo mi nije jasno kako moze manjinski vlasnik kuce dobit da nekretnina ide na prodaju a ima manji udio kuce..I zanima me samo ako mi jos neko moze odgovorit na pitanje,posto je kuca sad trenutno podjeljena na 3 dijela i to je napravljeno prije 15 godina, prije toga je kuca bila na baki..Jeli moguce da baka to ponisti da se vlasnistvo vrati samo na nju? Tj. jel to izvedivo i jel ima mogucnosti da se to napravi? da ne zapocinjem to ako je to nemoguce?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija