Jump to content

Kanada ostavina


lakica

Preporučene objave

poštovani,

moja teta Vera ima kanadsko državljanstvo, te nekretnine u hrvatskoj i u kanadi. doživjela je saobračajnu nesreću u hrvatskoj, sad je u komi u bolnici u hrvatskoj. Javila se njezina sestra, kanadska državljanka, da ona ima Verinu oporuku, ovjerenu kod kanadskog bilježnika, da sve ostavlja njoj. u oporuci nisu taksativno navedene nekretnine koje posjeduje. samo rečenica "sve". da li je to valjana oporuka, odnosno da li se to odnosi i na nekretnine? naime, Vera je dobila (nasljedstvom) kuću u Hrvatskoj neposredno prije saobraćajne nesreće. drugo: Vera je u komi sa neizvjesnim krajem. bolnica daje mišljenje da je poslovno nesposobna. da li tetka, kojoj sve ostavlja, može biti njen staratelj, ako živi u kanadi i ne dolazi u Hrvatsku? ili to mogu biti ja, nečakinja, koja se mogu brinuti o njoj? i da li mogu imati materijalne koristi od tog?

hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru. Veru na žalost nisam dobro poznavala, živi u Kanadi, pa je nisam ni zavoljela. Moja majka, Verina sestra, je uvrijeđena s oporukom, komentarima sestre s oporukom te nebrige sestre s oporukom oko Vere. Zbog toga me gura u slučaj. Tetka s oporukom ima punomoć za eutanaziju, ukoliko je nesposobna za kvalitetan život. da li to postoji u hrvatskoj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani,

da li je to valjana oporuka, odnosno da li se to odnosi i na nekretnine? naime, Vera je dobila (nasljedstvom) kuću u Hrvatskoj neposredno prije saobraćajne nesreće. drugo: Vera je u komi sa neizvjesnim krajem. bolnica daje mišljenje da je poslovno nesposobna. da li tetka, kojoj sve ostavlja, može biti njen staratelj, ako živi u kanadi i ne dolazi u Hrvatsku? ili to mogu biti ja, nečakinja, koja se mogu brinuti o njoj? i da li mogu imati materijalne koristi od tog?

hvala na odgovoru

 

Sukladno Zakonu o rješavanju sukoba zakona, za raspravljanje nekretnina u RH, isključivo je nadležan sud u RH. Međutim, u takvom ostavinskom postupku koji se vodi u RH, primjenjuje se materijalno pravo države čiji je državljanin bio ostavitelj, konkretno kanadsko materijalno pravo. Stoga se valjanost oporuke kao i ostala materijalnopravna pitanja u vezi s nasljeđivanjem moraju utvrditi primjenom kanadskog prava. Ako se radi o vrijednijoj imovini, bilo bi uputno da angažirate odvjetnika koji se bavi međunarodnim privatnim pravom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija